Ομιλία για τον εγκέφαλο, τον «σκηνοθέτη της ζωής μας»

Το νεοσύστατο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Μεσολογγίου πραγματοποίησε την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019, την πρώτη του ανοιχτή εκδήλωση με ομιλήτρια την αναπληρώτρια καθηγήτρια του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, κα Μαριγούλα Μαργαρίτη με θέμα: «Εγκέφαλος… ο σκηνοθέτης της ζωής μας». Η εκδήλωση έγινε στον Πολυχώρο του Γραφείου Κοινωνικής Διακονίας της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Η κα. Μαργαρίτη, μια σημαντική επιστήμονας στον χώρο των νευροεπιστημών, παρουσίασε ζητήματα της επιστήμης του εγκεφάλου που αφορούν τη ζωή μας, όπως οι βασικές λειτουργίες του εγκεφάλου, η μάθηση, η μνήμη, οι εθισμοί, η συμπεριφορά κ.α.

Η κα. Μαργαρίτη είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας για τις Νευροεπιστήμες και τακτικό μέλος της European Dana Alliance for the Brain, ενώ πάνω από μία δεκαετία ασχολείται με τη διάχυση των επιστημονικών εξελίξεων σχετικά με τον εγκέφαλο στην ευρύτερη κοινωνία και ειδικά στη σχολική κοινότητα με σειρά από δράσεις σε σχολεία όλης της Ελλάδας. Ήταν η πρώτη φορά που επισκέφτηκε δομή ΣΔΕ και η πρώτη ομιλία της στο Μεσολόγγι.

Η δράση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της Διεθνούς Εβδομάδας Ενημέρωσης για τον Εγκέφαλο (Brain Awareness Week, BAW) και αποτελεί μέρος μια σειράς δραστηριοτήτων που κορυφώνεται τον Μάρτιο, ενώ σημαντική παρουσία αποτελεί και η συμμετοχή της ομάδας της κας Μαργαρίτη αναφορικά με τον εγκέφαλο στη «Βραδιά του ερευνητή» στην Πάτρα.

Εκτός από τους εκπαιδευόμενους και τους εκπαιδευτές του Σχολείου, το «παρών» έδωσαν μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και πολίτες, που έθεσαν ερωτήσεις και συνομίλησαν με την κα. Μαργαρίτη στο τέλος της εισήγησής της.

Σε ανάμνηση της εκδήλωσης, η διευθύντρια του Σχολείου κα. Αγγελική Γριβοπούλου δώρισε βιβλίο με τίτλο «Μεσολογγίτικες Γεύσεις» εκδόσεις «Διέξοδος» και ο κ. Γεράσιμος Ρεπάσος επίσης βιβλίο εκ μέρους του Πολυχώρου της Ιεράς Μητροπόλεως.

Το σχολείο, με ανακοίνωσή του, «ευχαριστεί την κα. Μαργαρίτη για την άμεση και ζεστή ανταπόκρισή της στην πρότασή του και την εποικοδομητική διάλεξή της, όλους όσοι ανταποκρίθηκαν και παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την εκδήλωση, καθώς και τον κο Ρεπάσο για την παραχώρηση του χώρου.»

Την πρωτοβουλία για την οργάνωση της εκδήλωσης είχε η εκπαιδεύτρια του σχολείου, κα. Τζιάβα Ευγενία.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος