Από τον Σύλλογο «Κουρήτις Γη» – Τα αιτήματα του Συλλόγου

Υπόμνημα προς όλους τους υποψήφιους Δημάρχους του Δήμου Θέρμου υπέβαλε ο Σύλλογος «Κουρήτις Γη».

Εν όψει των Αυτοδιοικητικών Εκλογών του Μαΐου, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου υποβάλλει δημόσια τα αιτήματά του (ίδια) σε όλες τις Δημοτικές Παρατάξεις, όπως ακριβώς θα τα υποβάλλει και στη Νέα Δημοτική Αρχή, η οποία θ’ αναλάβει τις Διοικητικές ευθύνες της τον Σεπτέμβριο του 2019.

Τα δώδεκα (12) αιτήματα του Συλλόγου είναι:

1.Να ενοικιαστούν από τον Σύλλογο έναντι συμβολικού ενοικίου για δώδεκα (12) έτη τα δύο σχολικά κτήματα (εγκαταλειμμένα εδώ και πολλά χρόνια) για να κάνει εκεί φυτώριο με νεραντζιές, σαγκουινιές και μαγληνές λεμονιές, να γίνουν δηλαδή και τα δύο Σχολικά κτήματα “Τράπεζα Φυτικού Κεφαλαίου” της Μυρτιάς.

2.Το Υπόγειο Δίκτυο Άρδευσης του κάμπου – βάσει της μελέτης του – είχε τριάντα (30) χρόνια ζωής. Αρχής γενομένης από το 1982, έχει κλείσει προ πολλού τον κύκλο του, γι’ αυτό και παρουσιάζει πολλά προβλήματα. Επείγει η αντικατάστασή του. Αυτή τη φορά ΟΧΙ πάλι με υπόγειο δίκτυο, αλλά με τσιμεντένια αυλάκια, δεδομένου ότι υπάρχουν ακόμα τα παλιά (χωμάτινα) αυλάκια.

3.Το κυνήγι στον κάμπο αποτελεί μάστιγα. Δε μπορεί να γίνει καμία επένδυση σε κανένα περιβόλι, αν δεν απαγορευτεί το κυνήγι σε όλο τον κάμπο και όχι μόνο στους οικισμούς. Το κυνήγι ακυρώνει κάθε επένδυση για τυποποίηση και εξαγωγή του προϊόντος, διότι τα τραυματισμένα από τα σκάγια σαγκουίνια ή λεμόνια θα σαπίζουν στην συσκευασία τους προτού φτάσουν στον πελάτη.

4.Απαιτείται έλεγχος των νεροτριβών σε ό,τι αφορά την χρήση απορρυπαντικών, αλλά και των ελαιοτριβείων σε ό,τι αφορά την διαχείριση των λυμάτων, διότι τώρα ρίχνονται στο ρέμα, απ’ όπου ποτίζεται ο κάμπος.

5.Απαιτείται κατοχύρωση του brand name “Αιτωλικά Προϊόντα”, το οποίο θα στεγάσει όλα τα προϊόντα της Αιτωλίας, όχι μόνο το σαγκουίνι Γουρίτσης. Με το brand name αυτό ο Δήμος Θέρμου μπορεί και πρέπει να συμμετέχει σε εγχώριες και Διεθνείς Εκθέσεις Αγροτικών Προϊόντων.

6.Να οργανωθεί πανηγυρικού τύπου Λαϊκή Αγορά (μία φορά το χρόνο, κάθε Απρίλιο) στα Λουτρά Μυρτιάς όπου – με παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις (Γιορτή Σαγκουινιού) οι παραγωγοί της Μυρτιάς θα μπορούν να πουλήσουν τα προϊόντα τους.

7.Δημιουργία Αστικής Συγκοινωνίας με μικρό λεωφορείο στην διαδρομή Μυρτιά – Θέρμο – Ανάληψη, αλλά και αποκατάσταση της αστικής συγκοινωνίας Μυρτιά – Αγρίνιο.

8.Υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας ανάμεσα στον Δήμο Θέρμου και τον Δήμο Αγρινίου για καθορισμό των θέσεων των παραγωγών της Μυρτιάς στις λαϊκές αγορές του Αγρινίου.

9. Αποκατάσταση του εγκαταλειμμένου κληροδοτήματος (πέτρινο σπίτι) του Τέλη Ταξιαρχιώτη στην Άνω Μυρτιά και εκχώρησή του στον Σύλλογο “Κουρήτις Γη” για την στέγαση των Γραφείων του.

10.Αποκατάσταση του πρώην Κοινοτικού Ιατρείου της Άνω Μυρτιάς και μετατροπή του σε Συνεδριακό Κέντρο για τις ενημερωτικές εκδηλώσεις του Συλλόγου και, βέβαια, του Δήμου.

11.Τακτική Ενημέρωση του Συλλόγου από την Δημοτική Αρχή για την πρόοδο του φακέλου ΠΟΠ που παρήγγειλε ο Δήμος Θέρμου σε Εταιρεία.

12.Αγορά ικανού αριθμού αντιτύπων του βιβλίου “Το μοναδικό στον κόσμο σαγκουίνι Γουρίτσης”, τα έσοδα του οποίου καταχωρούνται στο Ταμείο του Συλλόγου “Κουρήτις Γη”.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος