Warning: chmod(): Operation not permitted in /home/545817.cloudwaysapps.com/bqgtemsqzq/public_html/wp-admin/includes/class-wp-filesystem-direct.php on line 173
Υπογράφηκε η σύμβαση για την Κλεισούρα - Που οφείλεται η καθυστέρηση - AgrinioVOICE.gr

Υπογράφηκε η σύμβαση για την Κλεισούρα – Που οφείλεται η καθυστέρηση

Έργα και σε άλλες περιοχές στην Ε.Ο. Αντιρρίου – Ιωαννίνων – Κατσιφάρας: “Ζητώ την κατανόηση των Αιτωλοακαρνάνων – Η καθυστέρηση οφείλεται σε ανοιχτές διαδικασίες που επιλέξαμε να κάνουμε με σεβασμό στο κάθε ευρώ”

Την υπογραφή της σύμβασης για το έργο «Κατεπείγουσες εργασίες αποκατάστασης τμήματος Ε.Ο. Αντιρρίου-Ιωαννίνων (Χ.Θ.48+500 έως Χ.Θ. 58+000), προϋπολογισμού 1.650.000 ευρώ, στην Κλεισούρα ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Τρίτη 31 Ιουλίου 2018, στο Μεσολόγγι.

«Πρόκειται για ένα έργο μεγάλου προϋπολογισμού. Η διαχείριση του δημόσιου χρήματος, σε συνδυασμό με τις κοινωνικές ανάγκες μας καθοδηγούν στις αποφάσεις μας. Και εγώ θα ήθελα να έχει αποκατασταθεί νωρίτερα ο δρόμος. Ωστόσο, η ευθύνη μου απέναντι στο δημόσιο χρήμα, μου επέβαλε να προχωρήσουμε σε μία ανοιχτή διαδικασία, που είχε όμως κόστος να γίνει λίγο αργότερα το έργο. Ζητώ την κατανόηση των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας, της Αιτωλοακαρνανίας. Είμαι σίγουρος ότι, σε αυτές τις συνθήκες που βιώνει η χώρα, ο σεβασμός σε κάθε ευρώ, κρίνεται θετικά από τους συμπολίτες μας» τόνισε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, τονίζοντας ότι σήμερα υπέγραψε ήδη τις τρεις από τις τέσσερις συμβάσεις που αφορούν εργασίες άρσης επικινδυνότητας στην Εθνική Οδό Αντιρρίου-Ιωαννίνων.

«Ακολουθήσαμε μια πρωτόγνωρη διαδικασία, ολοκληρώσαμε το διαγωνισμό και είμαστε έτοιμοι για την υλοποίηση του έργου που έχει χρονοδιάγραμμα τριών μηνών από σήμερα που υπογράφηκε η σύμβαση. Στόχος μας είναι το έργο να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό, χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις στην ποιότητα» πρόσθεσε από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Γιάννης Λύτρας.

Τι παρεμβάσεις θα γίνουν

Το φυσικό αντικείμενου του έργου περιλαμβάνει:

Ανακατασκευή πλακοειδούς οχετού, άρση καταπτώσεων, αποκατάσταση της αστοχίας της οδού με την κατασκευή τεχνικού έργου, αποκατάσταση οδοστρώματος & τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας, κατασκευή επενδεδυμένης τάφρου μήκους 400,00 μ. και επένδυση υφισταμένης χωμάτινης, κατασκευή τοίχου αντιστήριξης με συρματοκιβώτια, καθαρισμός και εκβάθυνση παρακείμενου, αποκατάσταση των αγωγών & φρεατίων απορροής των ομβρίων

Σε όλο το μήκος (Χ.Θ. 48+500 έως Χ.Θ. 58+000), oι προς εκτέλεση εργασίες θα αφορούν:

  • Αποκατάσταση βλαβών οδοστρώματος, που θα περιλαμβάνει αποκατάσταση ασφαλτοτάπητα και στρώσεων οδοστρωσίας όπου απαιτηθεί, καθώς και των ερεισμάτων που διαβρώθηκαν.
  • Άρση καταπτώσεων, αποκατάσταση πρανών που αποσταθεροποιήθηκαν με κατασκευή τοίχων αντιστήριξης ή σεραζανέτ σε θέσεις όπου προκλήθηκαν βλάβες.
  • Αποκατάσταση αποχετευτικών συστημάτων των οδών με καθαρισμό, διάνοιξη, διαμόρφωση των υπαρχόντων στοιχείων που φράχθηκαν κατά το πλημμυρικό γεγονός ή και ανακατασκευή νέων (φρεάτια, διαμήκεις χωμάτινοι τάφροι ομβρίων, εγκάρσια τεχνικά, αγωγοί, στραγγιστήρια, κλπ.).
  • Αποκατάσταση στοιχείων σήμανσης και ασφάλειας των οδών (πινακίδες, διαγράμμιση, στηθαία ασφαλείας).

Συμπεριλαμβάνονται και όποιες άλλες εργασίες απαιτηθούν από πιθανή επέκταση των φθορών λόγω της χειμερινής περιόδου, έως την εκτέλεση των αναφερομένων εργασιών.

Προβλέπονται ακόμη οι απαιτούμενες Υποστηρικτικές Μελέτες, οι οποίες θα οριστικοποιηθούν μετά την ολοκλήρωση της Τεχνικο-Γεωλογικής αναγνώρισης από το ΙΓΜΕ στο πλαίσιο εφαρμογής του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ ΙΓΜΕ και Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Υπενθυμίζεται, πως σε ό,τι αφορά την επιλογή του αναδόχου, ιδιαίτερα για την περίπτωση της Κλεισούρας, η Περιφέρεια, επέλεξε να μην αποκλείσει κανέναν. Ακολούθησε μια πρωτόγνωρη διαδικασία και απηύθυνε πρόσκληση για συμμετοχή σε 59 εργοληπτικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη Δυτική Ελλάδα και όχι μόνο σε τρεις, όπως ορίζει ο νόμος σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Έργα και σε Ε.Ο. Αντιρρίου – Ιωαννίνων

Ο Περιφερειάρχης υπέγραψε άλλες δύο συμβάσεις που ανοίγουν το δρόμο για εγκατάσταση εργολάβου, οι οποίες είναι:

  • Συντήρηση-Αποκατάσταση και άρση επικινδυνότητας της Ε.Ο. Αντιρρίου-Ιωαννίνων (Αντίρριο-Μεσολόγγι-Αγρίνιο-Αμφιλοχία-Μενίδι), Προϋπολογισμός: 6.000.000 ευρώ.
  • Εργασίες αντιμετώπισης κατολισθήσεων επί της Ε.Ο Αντιρρίου-Ιωαννίνων στην θέση Μακρυνόρος, Προϋπολογισμός: 650.000 ευρώ.

Τις επόμενες ημέρες απομένει να υπογραφεί και η σύμβαση για τις Τμηματικές ανακατασκευές ασφαλτοταπητών-Διαγραμμίσεις για την άρση επικινδυνότητας επί της Ν.Ε.Ο. Αντιρρίου-Ιωαννίνων αρμοδιότητας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, προϋπολογισμός: 2.100.000 ευρώ.

Συνολικά πρόκειται για τέσσερεις συμβάσεις που αφορούν σημαντικές παρεμβάσεις αποκατάστασης και συντήρησης στην εθνική οδό Αντιρρίου –Ιωαννίνων, συνολικού προϋπολογισμού 10.400.000 ευρώ, όπου τον περασμένο χειμώνα προκλήθηκαν κατολισθήσεις από ακραία καιρικά φαινόμενα.

«Στο Αγρίνιο, το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της Αιτωλοακαρνανίας μέχρι να γίνει η σύνδεση με την Ιόνια Οδό, θα δώσουμε βάρος στην αναβάθμιση του υφιστάμενου οδικού δικτύου», ανέφερε ο Περιφερειάρχης, συμπληρώνοντας πως ακολουθούν και άλλες συμβάσεις που αφορούν τις δύο εισόδους στο Αγρίνιο από την Ιόνια Οδό.

Η πορεία των έργων στην Αιτωλοακαρνανία

Παράλληλα, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας μίλησε για τα 36 έργα που υλοποιούνται στην Αιτωλοακαρνανία και τα οποία ξεπερνούν τα 47 εκατ. ευρώ. Εκ των οποίων τα 33 χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τα 3 από το ΕΣΠΑ.

«Σχεδιάσαμε, διεκδικήσαμε και υλοποιούμε σήμερα έργα που θα συμβάλλουν στην βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών», σημείωσε ο κ. Κατσιφάρας. Και συνέχισε: «Επιδιώκουμε να αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Αιτωλοακαρνανίας. Σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους φορείς , με στοχευμένες παρεμβάσεις εντάξαμε έργα τόσο στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) Μεσολογγίου-Αιτωλικού, όσο και στην Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη (ΒΑΑ) Αγρινίου. Πρόκειται για ένα οραματικό σχέδιο που θα αλλάξει την εικόνα της περιοχής. Ενώνουμε δυνάμεις και προχωράμε μπροστά και θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε πόρους για την αναπτυξιακή πορεία της Δυτικής Ελλάδας».

Από την πλευρά της η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά τόνισε: «Το όραμά μας για την Αιτωλοακαρνανία, δεν σταματά εδώ. Σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε, ώστε το ολοκληρωμένο σχέδιο μας για την περιοχή να γίνει πράξη. Τα αποτελέσματα των στρατηγικών σχεδιασμών της Περιφερειακής Αρχής είναι πλέον ορατά». Πρόσθεσε ότι το επόμενο διάστημα δρομολογούνται έργα στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ώστε να αντιμετωπιστούν και άλλα προβλήματα που άφησαν πίσω τους τα ακραία καιρικά φαινόμενα τους δύο προηγούμενους χειμώνες.

Προηγήθηκε τεχνική συνάντηση, υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη, για την πορεία υλοποίησης, παρακολούθησης και του σωστού προγραμματισμού, για την έγκαιρη ολοκλήρωση των έργων, βάσει το προγράμματος που έχει καταρτιστεί από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την Αιτωλοακαρνανία.

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΕΡΓΩΝ ΠΕ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, μέσω της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας, εκτελεί 36 σημαντικά έργα και μελέτες:

  • 33 έργα που χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων συνολικού προϋπολογισμού 42.084.819,22 ευρώ
  • 3 έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ 2014-202 (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) συνολικού προϋπολογισμού 5.720.650,61 ευρώ

Επομένως, η Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας υλοποιεί 36 έργα που στο σύνολό τους ξεπερνούν τα 47 εκατ ευρώ (47.805.469,83 €)

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον ολοκληρωμένο οραματικό σχεδιασμό που έχει εκπονήσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με στόχο να αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Αιτωλοακαρνανίας. Στο πλαίσιο αυτό και σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση η Περιφέρεια προχωρά μεθοδικά στην ένταξη έργων που περιλαμβάνονται τόσο στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) Μεσολογγίου-Αιτωλικού, όσο και στην Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη (ΒΑΑ) Αγρινίου.

Ποιοι συμμετείχαν

Στην τεχνική συνάντηση, στο πλαίσιο της παρακολούθησης του ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου που έχει καταρτίσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας, με κυρίαρχο στόχο την έγκαιρη ολοκλήρωση των έργων συμμετείχαν ακόμη ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Γιάννης Λύτρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος Νικόλαος Μπαλαμπάνης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Νίκος Υφαντής και Σάββας Αυγέρης, η Εκτελεστική Γραμματέας της ΠΔΕ Διονυσία Μαράτου, στελέχη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, της ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας και της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος,.

Η τοποθέτηση του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα:

Η τοποθέτηση της Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνας Σταρακά:

Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος