Γύρω στα έξι τους χρόνια, περίπου, τα περισσότερα παιδιά αρχίζουν να αναρωτιόνται για την ύπαρξη του Άγιου Βασίλη και «βομβαρδίζουν» τους γονείς με ερωτήσεις. Τι πρέπει να απαντήσουν όμως εκείνη την ώρα; Πρέπει να προλάβουν την ερώτηση λέγοντας νωρίτερα την αλήθεια;

Οι ερευνητές θέλοντας να βοηθήσουν τους αγχωμένους γονείς, έχουν προβεί σε μια σειρά αναλύσεων και ερευνών για να καταλήξουν στα εξής συμπεράσματα.

Αρχικά συμφωνούν ότι δεν υπάρχουν «πρέπει» ή «δεν πρέπει» , ούτε ξεκάθαρος τρόπος χειρισμού του συγκεκριμένου θέματος. Ο κάθε γονιός σύμφωνα με τα δικά του βιώματα πράττει αναλόγως όταν έρθει η στιγμή της αποκάλυψης της αλήθειας για την ύπαρξη του Άγιου Βασίλη.

Συνήθως κάποιος συμμαθητής ή κάποιος λίγο μεγαλύτερος είναι εκείνος που λέει την αλήθεια στο παιδί.

Σ’ αυτό το σημείο, μια μεγάλη μερίδα επιστημόνων  εφιστούν την προσοχή στους γονείς, καθώς μπορεί να κλονιστεί η εμπιστοσύνη ανάμεσα στο παιδί και στους γονείς. Με την αναπαραγωγή του μύθου του Άγιου Βασίλη για χρόνια είναι πιθανό να προκληθούν αμφιβολίες στο παιδί για το τι άλλα ψέματα τους έχουν πει.

Από την άλλη όμως υπάρχουν εκείνοι που θεωρούν ότι τα παιδιά είναι καλό να πιστεύουν γιατί εξάπτει τη φαντασία τους καθιστώντας το ένα υγιές κομμάτι της ανάπτυξης της δημιουργικότητάς τους. Ο Άγιος Βασίλης αντιπροσωπεύει την ελπίδα, την αξιολόγηση του καλού και του κακού, την ισότητα. Βασικό στοιχείο είναι ότι τα μαθαίνει να έχουν πίστη σε κάτι χωρίς απτές αποδείξεις, ενώ δημιουργούνται παιδικές αναμνήσεις που είναι απόλυτα αληθινές.
Ο Άγιος Βασίλης ή Santa Claus ή Father Christmas ή με όποιο από τα πολλά ονόματα τον προσφωνήσει κανείς, μπορεί να είναι μόνο ένας μύθος αλλά αναμφισβήτητα δημιουργεί μια γιορτινή ατμόσφαιρα για όλους τους πιστούς ή μη στην ιδέα του συμπαθούς γεράκου με τη λευκή, μακριά γενειάδα και την χαρακτηριστική κόκκινη στολή.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος