Στο τέλος της φτάνει η αντίστροφη μέτρηση για την παράδοση του δικτύου αυτοκινητοδρόμων της χώρας (ως λειτουργικό και με ελλείψεις), καθώς είμαστε «σε απόσταση αναπνοής» από το τέλος Μαρτίου 2017, όπου υπάρχει η γνωστή δέσμευση για λειτουργία όλου του δικτύου.

Σε ό,τι αφορά την Ιόνια Οδό, τα έργα προχωρούν καλά, αφού η πρόοδος των έργων βρίσκεται περίπου στο 89% και η αισιοδοξία περισσεύει. Τον Δεκέμβριο έγινε και η πρώτη παράδοση στο τμήμα Κουβαράς-Αμφιλοχία που μαζί με την παράκαμψη Αγρινίου δημιουργούν ένα συνεχόμενο αυτοκινητόδρομο 59χλμ. Στις 22 Φεβρουαρίου δόθηκε το τμήμα Καμπή-Πέρδικα που μαζί με την Παράκαμψη Άρτας-Φιλιππιάδας δημιουργούν ένα συνεχόμενο αυτοκινητόδρομο 53χλμ.

Σύμφωνα με το ypodomes.com, για το τέλος Μαρτίου αναμένεται η παράδοση του τμήματος Γαβρολίμνη-Κεφαλόβρυσο. Στο διάστημα Μαρτίου-Αυγούστου θα δοθούν τμηματικά τα τμήματα Πέρδικα-Κοσμηρά (βόρειο άκρο μέχρι Εγνατία), Αντίρριο-Γαβρολίμνη και το πιο δύσκολο τμήμα Αμφιλοχία-Άγιος Δημήτριος (αρχή παράκαμψης Άρτας). Ωστόσο μπορεί να έχουμε κάποιες διαφοροποιήσεις αν υπάρξουν κατασκευαστικές υπερβάσεις.

Για την Ολυμπία Οδό τώρα, στις αρχές Σεπτεμβρίου εγκαινιάστηκε το πρώτο τμήμα από Κόρινθο μέχρι Κιάτο μήκους 20χλμ. Στο τέλος Δεκεμβρίου δόθηκαν επιπλέον 9χλμ στο τμήμα από Κιάτο μέχρι Ξυλόκαστρο. Στο τέλος Φεβρουαρίου δόθηκαν οι Σήραγγες στα Μαύρα Λιθάρια. Τώρα αναμένεται τις επόμενες μέρες η συνολική παράδοση του τμήματος μέχρι το Ξυλόκαστρο καθώς και οι Σήραγγες Παναγοπούλας. Αυτή την εποχή δουλεύονται και τα τμήματα των εμπλοκών με το σιδηρόδρομο. Μεγάλο ερώτημα είναι τι θα έχουμε στο τέλος Μαρτίου ως παράδοση λειτουργικού αυτοκινητόδρομου. Στην πρόοδο είμαστε περίπου στο 93% και θα γίνει αγώνας για να δοθεί η «λειτουργική Ολυμπία». Υπολογίζεται ότι για την περίοδο Μαρτίου-Αυγούστου 2017 θα παραμείνουν υπό κατασκευή περίπου 8χλμ. ενώ μετά τον Αύγουστο θα συνεχιστεί η κατασκευή του υπερκόμβου Ρίου που θα ολοκληρωθεί προς το τέλος του έτους.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος