Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 16/11/2015, κατατέθηκε θέμα προ ημερησίας διάταξης, σχετικά με τα νέα μέτρα που αφορούν στην φορολογία των αγροτών. Οι εκλεγμένοι Περιφερειακοί σύμβουλοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση, σημείωσαν ωστόσο ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο ενημερώθηκε στο παρά πέντε, χωρίς να εξασφαλιστεί η συμμετοχή στην συνεδρίαση των συνδικαλιστικών φορέων των μικρομεσαίων αγροτών.

Ως εκ τούτου κατέθεσαν πρόταση να συζητηθεί το θέμα σε επόμενη έκτακτη συνεδρίαση ολοκληρωμένα. Η Λαϊκή Συσπείρωση κατέθεσε επίσης πρόταση ψηφίσματος που αναδεικνύει τα προβλήματα της φτωχομεσαίας αγροτιάς της χώρας και της περιφέρειας,τις αιτίες αυτών των προβλημάτων, καθώς και πλαίσιο αιτημάτων που θεωρούμε πως πρέπει να στηρίξει το Περιφερειακό συμβούλιο και εκφράζουν τα συμφέροντα των μικρών αγροτών.

Το ψήφισμα που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση:

«Η ολομέτωπη επίθεση Ε.Ε. και κυβέρνησης στοχεύει στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και στην συγκέντρωση της γης και παραγωγής σε λίγους καπιταλιστές αγρότες. Αυτή η πολιτική εκφράζεται από την Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε., που περιορίζει την παραγωγή για τους μικρούς αγροτοπαραγωγούς και οδηγεί στη δραστική μείωση των ενισχύσεων που φτάνει ως το 60% μέχρι το 2019.

Εκφράζεται μέσα από την υλοποίηση του 3ου μνημονίου, που προβλέπει την άγρια φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, με 13% για τα εισοδήματα του 2014, με 20% για τα εισοδήματα του 2015, και 26% για τα εισοδήματα του 2016. Αντίστοιχα η προκαταβολή επί του φόρου είναι 55% για το 2015, 75% για το 2016 και 100% για το 2017.

Στην ίδια ρότα είναι και η αύξηση το ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια στο 23%. Ο τριπλασιασμός των εισφορών στον ΟΓΑ, η κατάργηση της επιστροφής φόρου στο πετρέλαιο καθώς και η ανυπαρξία αρδευτικών έργων.”

Η Λαϊκή Συσπείρωση στηρίζει τον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς, καθώς και το πλαίσιο αιτημάτων που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, διεκδικήσεις για κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα, κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ 2015-2020 της ΕΕ, να μην ισχύσουν τα χειρότερα μέτρα της, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.

Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές.

Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους. Καμιά αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες».

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος