Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

H Κρήτη στρέφεται στην καλλιέργεια βοτάνων

Κοινοποίηση

votana

Γράφει η Δήμητρα Σαρρή, Δημοσιογράφος

Τη δεκαετία του 1980 θεωρούσαμε τους κατοίκους της κρητικής υπαίθρου που πωλούσαν βότανα στις λαϊκές αγορές των μεγάλων χωριών «γραφικούς». Λίγοι και κυρίως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία επέλεγαν να αγοράσουν τέτοια προϊόντα. Το ίδιο συνέβαινε με τους πλανόδιους μικροπωλητές στη «Χώρα», το Ηράκλειο της ίδιας δεκαετίας.

Οι νεότεροι, ξεχωρίζαμε με δυσκολία τα βότανα εκτός από το χαμομήλι και αυτό γιατί το είχαμε γευτεί ως αφέψημα για τον πονόλαιμο και το κρυολόγημα ή το είχαμε ακούσει στα παραμύθια των γιαγιάδων μας ως βοτάνι για το πλύσιμο του νεογέννητου μωρού μόλις γεννιόταν.

Τα πράγματα όμως άλλαξαν γρήγορα.

Η θεραπευτική αξία των βοτάνων που παράγει η κρητική γη είναι σήμερα διαδεδομένη.

Το δίκταμο, η μαλοτήρα, η ματζουράνα, το φασκόμηλο, βότανα των κρητικών οροσειρών και το χαμομήλι που φύεται σε πεδινές περιοχές, είναι πλέον ευρέως διαδεδομένα για τις θεραπευτικές ιδιότητες τους στον ανθρώπινο οργανισμό.

Η φήμη τους, προϊόν εν μέρει της τάσης για επιστροφή στη φύση ως πηγή άντλησης θρεπτικών και μη επιβλαβών για τον ανθρώπινο οργανισμό ουσιών, την οποία έφεραν στην επιφάνεια επιστημονικές μελέτες για την αξία της κρητικής διατροφής από τη δεκαετία του 1960( Μελέτη των Επτά Χωρών) ήδη, βρίσκει όλο και περισσότερους υποστηρικτές σε τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.

Τα τελευταία χρόνια μιλάμε για την καλλιέργεια των κρητικών βοτάνων για εμπορικούς σκοπούς. Ως αποτέλεσμα της ελληνικής οικονομικής κρίσης, από τα ελάχιστα θετικά που μπορεί να διακρίνει κανείς, είναι οι ενέργειες νέων ανθρώπων πολλές φορές επιστημονικής κατάρτισης, οι οποίοι επιστρέφουν στον παραδοσιακούς τρόπους βιοπορισμού, με τους οποίους ανατράφηκαν οι γονείς και οι παππούδες τους.

Με τις παιδικές αναμνήσεις νωπές, με κέφι και όρεξη, με τη στήριξη των τοπικών φορέων όπως το ΤΕΙ Κρήτης, χωρίς μεμψιμοιρίες για τα κακά της ελληνικής γραφειοκρατίας, νέοι και νέες στην Κρήτη κάνουν επάγγελμα τη οργανωμένη καλλιέργεια ντόπιων βοτάνων. Μεμονωμένες ή συνεταιριστικές ιδιωτικές πρωτοβουλίες δίνουν ανάσα στην τοπική οικονομία και προβάλλουν τον τόπο και τους θησαυρούς του.

Συνταγή από έναν γέροντα Κρητικό

Ο θείος Νίκος, από το Πέραμα Μυλοποτάμου στο Ρέθυμνο, πίνει κάθε πρωί αφέψημα από μαλοτήρα, φασκόμηλο και δίκταμο για σαράντα χρόνια. Είναι τώρα 87 ετών και ποτέ δεν έχει παρουσιάσει ο οργανισμός του σάκχαρο, χοληστερίνη ή τριγλυκερίδια. Ο ίδιος δεν κάνει κάποια ειδική διατροφή. Το ίδιο συμβαίνει και με άλλους  υπερήλικες από την Κρήτη που γνωρίσαμε και ρωτήσαμε για τη θεραπευτικές ιδιότητες των κρητικών βοτάνων. Γιατί να μην τους ακολουθήσουμε και εμείς; Δεν είναι δύσκολο.

*** Διαβάστε στο επόμενο άρθρο: Η ιστορία και οι θεραπευτικές ιδιότητες των κρητικών βοτάνων. Τρόποι καλλιέργειας και δυνατότητες εμπορικής επιτυχίας για το δίκταμο.

Τμήμα Ειδήσεων
Τμήμα Ειδήσεωνhttps://agriniovoice.gr
Ειδησεογραφία με έμφαση στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Επικαιρότητα, Θέσεις Εργασίας, Παναιτωλικός, Μικρές Αγγελίες. Με την υποστήριξη της Εβδομαδιαίας Εφημερίδας της Αιτωλοακαρνανίας «Αναγγελία».
spot_img

Διαβάστε επίσης: