Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι απαραβίαστη, σύμφωνα με το πρώτο άρθρο του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες φαίνεται αυτό να παραβιάζεται συνεχώς. Η Ελλάδα, δυστυχώς, βρίσκεται στις πρώτες θέσεις ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αυξημένα ποσοστά κακοποίησης και ενδοοικογενειακής βίας τα τελευταία χρόνια.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα αποτελέσματα έδειξαν ότι περίπου 13 εκατομμύρια γυναίκες έχουν πέσει θύματα σωματικής βίας, ενώ περίπου 3,7 εκατομμύρια γυναίκες έχουν υποστεί σεξουαλική βία, δηλαδή το 7% και 2% αντίστοιχα των γυναικών ηλικίας 18-74 ετών στην ΕΕ.

ια στις τρείς γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει κάποια μορφή βίας από το σύντροφό της και μια στις πέντε θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού.

Στην Ελλάδα, τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, φαίνεται να επηρέασαν αρνητικά με τα ποσοστά να εκτοξεύονται στα ύψη. Το 34% των Ελλήνων γνωρίζει στον περίγυρο ή στη γειτονιά κάποια γυναίκα- θύμα ενδοοικογενειακής βίας. Η τηλεφωνική γραμμή «SOS 15900» στα τεσσεράμισι χρόνια λειτουργίας της έχει δεχτεί πάνω από 20.000 κλήσεις.

Η βία μπορεί να εκφραστεί με πολλούς τρόπους, με τη λεκτική να ανέρχεται σε ποσοστό 72%, τον οικονομικό εκβιασμό στο 59%, τη σεξουαλική ταπείνωση στο 55%, τον ξυλοδαρμό στο 23%, τον βιασμό στο 18% και την πρόκληση τραυμάτων στο 8%.

Θύτες είναι κυρίως άνδρες λίγο μετά τα 40, άνεργοι ή με αυξημένη πίεση στη δουλειά τους και με αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις. Τα συμπεράσματα της έρευνας από την ΕΜΑΣ και του Ανδρολογικού Ινστιτούτου είναι ότι : « Η σεξουαλική βία, ενδοοικογενειακά, είναι δείκτης κοινωνικής, πολιτιστικής και οικονομικής αποσάθρωσης».

Εκεί που αξίζει να δοθεί προσοχή ωστόσο είναι ο αυξημένος αριθμός των ανδρών θυμάτων στην Ελλάδα. Το 72% των ανδρών δήλωσαν ότι σε διάστημα ενός έτους υπέστησαν ψυχολογική κακοποίηση τουλάχιστον μια φορά και το 31,7% σωματική βία. Τρεις στους δέκα άνδρες δηλαδή κακοποιούνται σωματικά από τη γυναίκα τους και επτά στους δέκα ψυχολογικά. Αυτό γιατί απαιτείται από τον άνδρα να είναι αυτός που στηρίζει οικονομικά το σπίτι και λόγω των οικονομικών δυσκολιών της περιόδου κάτι τέτοιο είναι δύσκολο έως ανέφικτο, με αποτέλεσμα να αποδομείται η εικόνα του και να ακούνε τα παράπονα των συζύγων συνοδευόμενα με διάφορους χαρακτηρισμούς όπως : άχρηστος, χαμένος κτλ.

Τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και η Ελλάδα αναπτύσσει δομές και κέντρα στήριξης των ατόμων που χρειάζονται βοήθεια. «Σπάσε τη σιωπή», διαμηνύουν όλες οι οργανώσεις για να εκμηδενιστούν τα περιστατικά βίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ