Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Η διατροφή των παιδιών πηγαίνοντας σχολείο

Κοινοποίηση

Ο Σεπτέμβρης ήρθε, το φθινόπωρο έκανε την εμφάνισή του και το σχολείο ξεκίνησε! Τα παιδιά έπρεπε να αφήσουν πίσω τους την ανέμελη διάθεση του καλοκαιριού και να ακολουθήσουν το νέο πρόγραμμα ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των μαθημάτων-δραστηριοτήτων τους. Το πρωινό ξύπνησα εμφανίστηκε και πάλι στη ζωή τους, έτσι για να αντεπεξέλθουν στις δραστηριότητες στο σχολείο πρέπει να έχουν ένα καλό πρωινό γεύμα και ένα καλό ενδιάμεσο γεύμα.

Το πρωινό γεύμα είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας γιατί παρέχει ενέργεια για καλύτερη απόδοση στα μαθήματα. Έτσι, τα επίπεδα της γλυκόζης βρίσκονται σε φυσιολογικά επίπεδα και το παιδί βρίσκεται σε κατάσταση ευγλυκαιμίας, επομένως έχει ενέργεια για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των μαθημάτων, είναι πιο ξεκούραστο και δε δείχνει νωχελικό. Το πρωινό πρέπει να γίνει καθημερινή συνήθεια των παιδιών, γι΄ αυτό καλό θα είναι οι γονείς να αποτελούν πρότυπο στη συνήθεια αυτή και να προσπαθούν να καταναλώσουν αλλά και να ετοιμάσουν μαζί με τα παιδιά τους το πρωινό. Η συμμετοχή των παιδιών στην ετοιμασία του πρωινού αλλά και στην επιλογή των τροφίμων βοηθάει τα παιδιά να μαθαίνουν να τρέφονται σωστά αλλά και δημιουργεί καλύτερη επαφή γονέα-παιδιού. Δυστυχώς, πολλές φορές τα παιδιά μπορεί να θελήσουν να το αποφύγουν ή να καταναλώσουν κάτι ανεπαρκές με τη δικαιολογία έλλειψης χρόνου. Επίσης, σύμφωνα με νεότερα δεδομένα της Ευρωπαϊκής μελέτης ToyBox-Study μόνο το 64% των παιδιών προσχολικής ηλικίας στην Ελλάδα καταναλώνει καθημερινά πρωινό, ποσοστό που αποτελεί το χαμηλότερο μεταξύ των 7 χωρών που μελετήθηκαν. Όμως, η μη λήψη πρωινού μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση φαγητού αργότερα ή/ και σε επιλογή τροφίμων πλούσιων σε λιπαρά και σάκχαρα, με αποτέλεσμα την αύξηση βάρους του παιδιού. Επομένως, οι γονείς αλλά και όσοι ασχολούνται με τη διατροφή των παιδιών πρέπει να προάγουν την κατανάλωση πρωινού.

Επιλογές πρωινού είναι οι εξής:

  • Γάλα ή γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά με δημητριακά ή κουάκερ
  • Γάλα με χαμηλά λιπαρά και φέτα ψωμί (ή φρυγανιές ή παξιμαδάκια) με μέλι ή μαρμελάδα (κατά προτίμηση σπιτική ή με όσο δυνατόν λιγότερα συντηρητικά)
  • Ψωμί (ή φρυγανιές ή παξιμαδάκια) με ταχίνι και 1 φρούτο
  • Γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά και φρούτο
  • Φυσικός χυμός ή εμπορίου χωρίς ζάχαρη και φέτα ψωμί (ή φρυγανιές ή παξιμαδάκια) με μέλι ή μαρμελάδα
  • Τοστ με τυρί-γαλοπούλα και φρούτο ή φυσικός χυμός/ εμπορίου χωρίς ζάχαρη
  • Αυγό βραστό και φέτα ψωμί (ή φρυγανιές ή παξιμαδάκια)
  • Κουλούρι Θεσσαλονίκης και φρούτο ή φυσικός χυμός/ εμπορίου χωρίς ζάχαρη

Εκτός όμως από το πρωινό, απαραίτητο θεωρείται και το ενδιάμεσο γεύμα που καταναλώνεται στο σχολείο. Σύμφωνα με έρευνες το ενδιάμεσο γεύμα είναι πολύ σημαντικό γιατί ακόμη και αν έχει φάει πρωινό το παιδί τα επίπεδα της γλυκόζης πέφτουν κατά τη διάρκεια του σχολείου μέχρι το μεσημέρι αν δεν φάει κάτι. Επομένως, απαραίτητο το ενδιάμεσο γεύμα για καλύτερη συγκέντρωση και απόδοση στο μάθημα.

Πολλά παιδιά δεν καταναλώνουν φαγητό στο σχολείο με την πρόφαση ότι δεν θέλουν να κουβαλούν φαγητό από το σπίτι ή δεν θέλουν να τρώνε κάτι στο σχολείο γιατί ντρέπονται τους υπόλοιπους συμμαθητές. Πρέπει οι γονείς, οι δάσκαλοι και όσοι αποτελούν πρότυπο για τα παιδιά να προσπαθήσουν να αποβάλλουν αυτή τους την αρνητική στάση απέναντι στο φαγητό στο σχολείο και να τους ενημερώσουν σχετικά με τα οφέλη του.

Επιλογές για σνακ στο σχολείο:

  • Φυσικός χυμός ή εμπορίου χωρίς ζάχαρη
  • Τοστ ή αραβική πίτα ή σάντουιτς με τυρί-γαλοπούλα
  • Κουλούρι Θεσσαλονίκης
  • Μπάρα δημητριακών (κατά προτίμηση σπιτική ή φούρνου)
  • Φρούτο
  • Κριτσίνια, κράκερς, κουλουράκια καρότου/ κανέλας
  • Τυρόπιτα, σπανακόπιτα υψηλής ποιότητας (καλύτερα σπιτική)
  • Σταφιδόψωμο

Συμπερασματικά, τα παιδιά πρέπει να μάθουν να παίρνουν πρωινό αλλά και ενδιάμεσο γεύμα έτσι ώστε να έχουν καλύτερη επίδοση στο σχολείο, συγκέντρωση και εγρήγορση στα μαθήματα, καλύτερη μνήμη. Γονείς, δάσκαλοι και όσοι ασχολούνται με τη διατροφή των παιδιών πρέπει να είναι αρωγοί αυτής της προσπάθειας.

kammenos6

Ελένη Νικολάου
Ελένη Νικολάου
Είναι πτυχιούχος του τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, από το 2005 και κατέχει το μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στην Εφαρμοσμένη Διαιτολογία και Διατροφή (Κατεύθυνση: Διατροφή και Άσκηση) του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, από το 2008. Από το 2005 εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας και από το 2008 ιδιωτεύει σε διαιτολογικό γραφείο στο Αγρίνιο. Έχει συμμετάσχει εθελοντικά σε έρευνες που διεξήχθησαν υπό την αιγίδα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας. Αρθρογραφεί σε εφημερίδες και ιστοσελίδες της πόλης της. E-mail: [email protected] - Διεύθυνση: Βότση 15, Αγρίνιο.
spot_img

Διαβάστε επίσης: