Άρθρο της Ιωάννας Καραγεώργου

Συχνά οι λέξεις «Οικολογία» και «Οικολόγος» χρησιμοποιούνται με μία αρνητική σημασία, η οποία περιγράφει συνήθως ακραίες ή και παράλογες συμπεριφορές για την προστασία του περιβάλλοντος.

Η απόκτηση οικολογικής συνείδησης, που συνεχώς επισημαίνεται ως κύριο χαρακτηριστικό στην παιδεία του ανθρώπου, δεν αποσκοπεί στην ασέβεια των ανθρώπων ως προς τον άνθρωπο που σφάλλει, σε βανδαλισμούς και σε ακραίες αποφάσεις (να τονίσουμε εδώ και να υπενθυμίσουμε ότι και εμείς ανήκουμε στο οικοσύστημα).

Τι είναι οικολογία και οικολόγος;

Η οικολογία είναι ένας κλάδος των φυσικών επιστημών, ο οποίος μελετά τους ζωντανούς οργανισμούς, περιλαμβάνοντας όλες τις αλληλεπιδράσεις που υπάρχουν στο εκάστοτε οικοσύστημά τους. Από την άλλη, Οικολόγος, αρχικά, είναι ο επιστήμονας που μελετά το κλάδο της Οικολογίας, αλλά μπορεί να χαρακτηριστεί κι εκείνος που έχει οικολογική συνείδηση και το δείχνει έμπρακτα.

Τι μπορεί να οριστεί ως σωστή συμπεριφορά οικολόγου;

Σίγουρα η ρίψη μπογιάς σε ανυποψίαστους περαστικούς, που φορούν γούνα ή κάποιο είδος γνήσιου δέρματος, δεν θεωρείται και ο πιο δημοκρατικός τρόπος ανάδειξης οικολογικής συνείδησης, αλλά σίγουρα και οι οικολόγοι δεν μπορούν να μείνουν άπραγοι στα σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης, αφήνοντας ένα μέρος του ανθρώπινου πληθυσμού να συμβάλλει ολοένα και περισσότερο στην καταστροφή του. Η ενημέρωση σε σχολεία, Δήμους, πολιτιστικούς συλλόγους, οι οργανωμένες δράσεις ενισχύοντας την ενεργό συμμετοχή πολιτών και μαθητών, είναι κάποιους από τους τρόπους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, για να μεταλαμπαδεύσουμε την γνώση και την έμπρακτη αγάπη για το περιβάλλον προς τον συνάνθρωπό μας.

Από την άλλη, όπως όλοι γνωρίζουμε, κάποιες φορές ο εχθρός του πλανήτη και της προστασίας του δεν είναι απαραίτητα οι απερίσκεπτοι πολίτες, αλλά η δημοτική αρχή, τα «παραθυράκια» των νόμων και οι αποφάσεις του ίδιου του κράτους.

Εκεί ίσως μια πιο ακραία συμπεριφορά ίσως δεν είναι καταδικαστέα, ειδικά όταν ένας υποτιθέμενα μορφωμένος αντιπρόσωπος του νόμου επιμένει να καταστρέψει ένα δάσος, το οποίο του δίνει το οξυγόνο που ο ίδιος χρειάζεται για να αναπνεύσει!

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος