Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Η κρίση αναδεικνύει τους Έλληνες παίκτες

Κοινοποίηση

Τον τελευταίο καιρό και ειδικά στο καλοκαίρι που έρχεται σχηματίζεται η άποψη ότι οι Έλληνες ποδοσφαιριστές θα αποτελέσουν αναπόσπαστο κομμάτι των ρόστερ των Ελληνικών ομάδων. Η εκτίμηση μάλιστα είναι ότι αυτή η κατάσταση θα κρατήσει για αρκετά χρόνια. Η οικονομική κρίση χτυπάει και το ποδόσφαιρο, αφού η έλλειψη επενδυτών είναι το πλέον μόνιμο πρόβλημα των ομάδων, στις οποίες πλέον συγκαταλέγεται και ο Παναιτωλικός. Η όλη αυτή κατάσταση έχει τα καλά της, αφού το ελληνικό ποδόσφαιρο θ’ αναδείξει και πάλι έναν πολύ μεγάλο αριθμό ταλέντων ικανών να φτάσουν πολύ ψηλά σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο.

Η οικονομική ανάπτυξη της χώρας για μία δεκαετία άλλαξε άρδην την εικόνα των επενδυτών που έμπαιναν στο ποδόσφαιρο. Τα χρήματα που έπεφταν στις ομάδες και στο χτίσιμο των ρόστερ ήταν πάρα πολλά για αρκετά χρόνια. Το ελληνικό πρωτάθλημα μπορεί να έγινε πιο «πλούσιο» αλλά έχασε το καθαρό ελληνικό στοιχείο που είχε.

Ένα στοιχείο που ανησυχούσε τους παραδοσιακούς και τους κλασσικούς φιλάθλους. Το στοιχείο της έλλειψης Ελλήνων ποδοσφαιριστών στις ενδεκάδες (και τις αποστολές) των ομάδων. Αυτό το πρόβλημα το είχε στο μυαλό του ο Ρεχάγκελ, αλλά και ο Σάντος, αφού σπάνια βλέπουν νέους παίκτες να αναδεικνύονται μέσα από τις ομάδες τους. Σύντομα όλα όμως θα είναι πολύ διαφορετικά. Η πλειοψηφία των ομάδων έχει μεγάλο οικονομικό πρόβλημα ή με λίγα λόγια χαμηλή οικονομική άνεση να πληρώσει ποδοσφαιριστές ήδη αναδεδειγμένους και γενικότερα να κάνει μεταγραφές.

Η μοναδική λύση πλέον για τις ομάδες αυτές είναι οι ακαδημίες τους. Τα νέα παιδιά που φοράνε την φανέλα της ομάδας στα τμήματα υποδομής. Ο Πανιώνιος και η Ξάνθη τη περασμένη χρονιά έκαναν μία αποφασιστική κίνηση εξελληνισμού με νεαρούς Έλληνες ποδοσφαιριστές από τις ακαδημίες. Εκεί πλέον οδηγείται εξ ανάγκης η ΑΕΚ, ο Παναθηναϊκός, ο ΠΑΟΚ, ο Άρης και γενικότερα η πλειοψηφία των ελληνικών ομάδων. Ακόμα και ο Ολυμπιακός που έχει την οικονομική άνεση του Μαρινάκη, επέλεξε να βασίσει το ρόστερ της επόμενης χρονιάς σε νέους Έλληνες ποδοσφαιριστές.

Ο Παναιτωλικός μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την φυγή του Φώτη Κωστούλα και της πρώην διοίκησης αναγκαστικά θα κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση. Σε ποδοσφαιριστές που είναι μικροί, ταλαντούχοι και πάνω απ’ όλα ντόπιοι. Το ερώτημα που τίθεται στην περίπτωση του Παναιτωλικού είναι κατά πόσο θεωρούνται ακαδημίες ΤΟΥ ή ακαδημίες του Κωστούλα. Αυτό είναι ένα θέμα προς… άμεση διευθέτηση.

Εδώ και 3-4 χρόνια είχε δημιουργηθεί ένας προβληματισμός στην Ελλάδα. Η απότομη αύξηση των ξένων ποδοσφαιριστών είχε προκαλέσει τα αρνητικά σχόλια αρκετών, ενώ φαινόταν πως σιγά σιγά θα χανόντουσαν οι Έλληνες ποδοσφαιριστές, τα ταλέντα των μικρών Ελλήνων. Ωστόσο η όλη αυτή κατάσταση φαίνεται πως λαμβάνει ένα οριστικό (κατά μεγάλο ποσοστό) τέλος. Οι ξένοι ποδοσφαιριστές φεύγουν ο ένας μετά τον άλλον από τις ομάδες και οι μεταγραφές που γίνονται (από τον Ολυμπιακό) είναι ελληνικού χαρακτήρα και προσανατολισμού.

Οι υπόλοιπες ομάδες με βάση το νέο Νόμο που ψηφίστηκε από την Σούπερ Λιγκ δύσκολα θα καταφέρουν να κάνουν μεταγραφές οπότε θα στηριχτούν στα δικά τους παιδιά, των ακαδημιών τους. Ο Άρης που εδώ και χρόνια αποτελούσε πολυεθνική ομάδα (με ποδοσφαιριστές από κάθε Ήπειρο), ήδη ξεκίνησε τον εξελληνισμό. Ήδη, από την περασμένη χρονιά, έριχνε κλεφτές ματιές στην (πρωταθλήτρια) ομάδα νέων. Ήδη ανέδειξε τον Γιαννιώτα. Ο ΠΑΟΚ από την άλλη ήδη έκανε αμετάκλητη στροφή προς αυτή την κατεύθυνση. Τα πρώτα δείγματα; Ιωάννου και Σταφυλίδης.

Το ποδοσφαιρικό μέλλον των Ελλήνων ποδοσφαιριστών είναι σίγουρα ευοίωνο με βάση τις τωρινές συνθήκες, αρκεί να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που θα τους δοθούν. Το σίγουρο πάντως είναι ότι πλέον και οι ευκαιρίες θα είναι πάρα πολλές.

Από την συγκεκριμένη διαδικασία όμως και οι ίδιες οι ομάδες δεν θα βγουν χαμένες από καμία άποψη. Ίσα ίσα που θα βγουν κερδισμένες. Από οικονομικής απόψεως, τα μπάτζετ τους θα πέσουν αισθητά και δεν θα υπάρχει το μεγάλο οικονομικό πρόβλημα και τα χρέη που υπάρχουν σήμερα. Ενώ από αγωνιστικής απόψεως, δύσκολα θα διατηρούν στο ρόστερ τους αδιάφορους ξένους που ήρθαν στην Ελλάδα μόνο και μόνο για το… «αγροτικό» τους. Ξένους ποδοσφαιριστές που όχι μόνο θα διώξουν, αλλά θα τους αντικαταστήσουν με νέους, ταλαντούχους Έλληνες οι οποίοι θα διψάνε για επιτυχίες, διακρίσεις και αναγνωρισιμότητα.

* Οι πρώτες τέσσερις μεταγραφές (εντός κι εκτός εισαγωγικών) του Ολυμπιακού (Μήτρογλου, Τάτος, Σιόβας και Βλαχοδήμος) δείχνουν την σαφή διάθεση του Μαρινάκη να εξελληνίσει την ομάδα του, δημιουργώντας ωστόσο μία δυναμική ομάδα με την… μεικτή των καλύτερων Ελλήνων ταλαντούχων ποδοσφαιριστών. Εάν ο Μαρινάκης συνεχίσει έτσι, τότε δεν θα προκαλέσει έκπληξη εάν ο Ολυμπιακός σε 3-4 χρόνια “παραπονιέται” επειδή θα έχει στο ρόστερ του την… πλειοψηφία των ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται με την Εθνική ομάδα.

[box type=note color=white]

Τώρα θα φανεί ο κόσμος του

Η δύσκολη (νέα) εποχή στην οποία εισέρχεται ο Παναιτωλικός θυμίζει την προ-Κωστούλα εποχή. Αλλά πλέον οι όροι είναι διαφορετικοί. Η ομάδα είναι ξεχρέωτη και έχει στην διάθεσή της ένα γήπεδο που πολλές ομάδες θα ζήλευαν. Είναι πολλοί εκείνοι που πιστεύουν και φοβούνται ότι ο Παναιτωλικός θα ξαναμπεί στα πέτρινα χρόνια. Πρέπει όμως όλοι οι φίλοι του να καταλάβουν ότι εάν στηρίξουν την ομάδα όπως την στήριζαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, τα πέτρινα χρόνια δεν θα είναι στο μυαλό κανενός, ούτε καν σαν ανάμνηση.

Η στήριξη του κόσμου θα φανεί τώρα. Στα δύσκολα. Όταν δεν τα βρίσκει όλα «έτοιμα στο πιάτο». Και εδώ είναι που θα αποδειχθεί κατά πόσο οι οργανωμένοι είχαν δίκιο ή όχι στις… διαμαρτυρίες τους για τους «φρεντοτσίνους» και τους «κωστουλιακούς» που πήγαινα στο γήπεδο μόνο και μόνο επειδή ο Παναιτωλικός είχε γίνει μόδα!

Σήμερα τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για τον Ερασιτέχνη, ο οποίος αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να στήσει ένα ΔΣ ικανό ν’ ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ομάδας και της Β Εθνικής. Επειδή η εύρεση αγοραστή – επενδυτή είναι πολύ δύσκολη, η στήριξη του κόσμου με συνδρομή μέλους στον Ερασιτέχνη ή με εισιτήριο διαρκείας θα είναι βασική οικονομική προϋπόθεση της σωτηρίας ή όχι του Συλλόγου. ΤΩΡΑ θα φανεί κατά πόσο οι φίλοι του Παναιτωλικού που αγόραζαν εισιτήριο διαρκείας τα προηγούμενα χρόνια θα στηρίζουν την ομάδα χωρίς τον… Κωστούλα. Το σίγουρο είναι ότι το έργο του Κωστούλα έχει κληροδοτήσει μία μεγάλη μάζα νέων φιλάθλων και οπαδών στο πλευρό του Παναιτωλικού.

Εκείνο που μένει ως ερωτηματικό είναι πόσοι απ’ αυτούς θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Παναιτωλική προσπάθεια στα χρόνια της αβεβαιότητας. Γιατί έτσι όπως είναι τα πράγματα επενδυτής δύσκολα θα βρεθεί για αρκετά χρόνια. Ο Ερασιτέχνης και ιδιαίτερα ο Πάνος Στεργίου καλούνται (ξανά) να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους. Το έκαναν στο παρελθόν και θα το κάνουν ξανά. Το κάλεσμα του προέδρου του Ερασιτέχνη στον κόσμο όμως είναι ενδεικτικό στοιχείο της ανάγκης που υπάρχει για στήριξη από τον «κυανοκίτρινο» λαό. Για να μην γυρίσει ο Παναιτωλικός εκεί που ήταν στην προ 2005 εποχή, καλό θα ήταν όλοι όσοι πραγματικά ενδιαφέρονται να το αποδείξουν με πράξεις.

Και ποιος ξέρει; Ίσως με μία λογική τιμή για την συνδρομή μέλους στον Ερασιτέχνη ο Παναιτωλικός να μπορέσει να προσελκύσει περισσότερα από 5.000 μέλη και να δημιουργήσει μία δυναμική κατάσταση που θα είναι αυτόνομη, χωρίς την ανάγκη κανενός επενδυτή…![/box]

Κωνσταντίνος Φλωρόπουλος
Κωνσταντίνος Φλωρόπουλοςhttps://agriniovoice.gr
Γεννήθηκα στο Αγρίνιο στις 29 Νοεμβρίου 1989. Επέλεξα να σπουδάσω σε Κέντρο Ελευθέρων Σπουδών, στο ΚΑΡ του Sport-fm. Το 2011 ίδρυσα το agriniovoice.gr. Από το 2005 υπήρξα εργαζόμενος στην Εφημερίδα «Αναγγελία» μέχρι τον Ιούλιο του 2017. Έκτοτε έγινα ο Εκδότης της Εφημερίδας. Είμαι επίσης διαχειριστής στο croc.gr.
spot_img

Περιεχόμενα άρθρου

Διαβάστε επίσης: