Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Η γεωργική γη στους εργάτες της

Κοινοποίηση

Φορολόγηση κτημάτων, οι ιδιοκτήτες των οποίων ΔΕΝ είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες

“Φτάνει πια! Ακόμα δεν καταλάβατε πως με τους όλο και αυξανόμενους φόρους τα ταμεία γεμίζουν όλο και λιγότερο και στην ουσία δεν πετυχαίνετε τίποτα; Μην γίνεστε ακόλουθοι και «yesman» της τρόικας. Γίνετε επιτέλους πατριώτες…”. Αυτά αναγράφονται σε Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η ΟΝΝΕΔ Αιτωλοακαρνανίας και καταγγέλλει ως φορομπηχτική την (κατ’ επιταγήν της Τρόικας) πρόθεση της κυβέρνησης να φορολογήσει τα κτήματα που δεν ανήκουν σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Το κείμενο της καταγγελίας έχει ως εξής:

“Όλο και πιο έντονη είναι η φημολογία πως το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, υπό τις ευλογίες της τρόικας, βλέπει με ενδιαφέρον, στο πλαίσιο του νέου Εθνικού Φορολογικού Συστήματος που θα παρουσιάσει, μια νέα φορομπηχτική πολιτική για τα αγροκτήματα που δεν ανήκουν σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Δηλαδή, συζητάνε τους δύσκολους αυτούς καιρούς να φορολογήσουν όλους, όσοι έχουν χωράφια που είτε τα κληρονόμησαν από τους γονείς τους είτε τα απέκτησαν οι ίδιοι, και τα καλλιεργούν, ώστε να έχουν ένα επιπλέον κέρδος από τα προϊόντα που παράγει η γη τους και δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Βέβαια, ο μεγαλύτερος φόβος μας, παρόλο τις διαβεβαιώσεις των υπουργών (άλλωστε δεν θα είναι η πρώτη φορά που δεν θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους), είναι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης περί φορολόγησης όλων των χωραφιών, ακόμα και των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών. Αυτό, αν συμβεί, θα πλήξει βάναυσα όλο τον αγροτικό κόσμο καθώς και τον πρωτογενή τομέα, που η ανάπτυξή του είναι μία από τις τελευταίες σανίδες σωτηρίας της χώρας μας.

Φαίνεται ότι οι «κύριοι» της κυβέρνησης και τα «καλοβολεμένα» επιτελεία τους δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει πλέον εξαντληθεί και δεν αντέχουν και άλλη αφαίμαξη.

Φτάνει πια! Ακόμα δεν καταλάβατε πως με τους όλο και αυξανόμενους φόρους τα ταμεία γεμίζουν όλο και λιγότερο και στην ουσία δεν πετυχαίνετε τίποτα; Μην γίνεστε ακόλουθοι και «yesman» της τρόικας. Γίνετε επιτέλους πατριώτες…”

Παραθέσαμε ολόκληρο το Δελτίο Τύπου, για το θέμα του οποίου θα θέλαμε όμως καλοπροαίρετα να σχολιάσουμε τα εξής:

Πρώτον, κανείς δεν έχει δικαίωμα ν’ αμφισβητήσει ή ν’ αφαιρέσει τον πατριωτισμό κανενός μόνο και μόνο επειδή συναινεί με ένα μέτρο φορολόγησης των κτημάτων, των οποίων οι ιδιοκτήτες δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Δεύτερον, στο Σύνταγμα της Ολλανδίας υπάρχει διάταξη (εφαρμόζεται και στην πράξη) εμπνευσμένη από την παρακαταθήκη του Γεωργίου Γεμιστού ή Πλήθωνος σύμφωνα με την οποία: «Η γεωργική γη ανήκει σε όσους την δουλεύουν, για όσο την δουλεύουν».

Τρίτον, η κακοδαιμονία της γεωργικής παραγωγής στην Ελλάδα οφείλεται κατά κύριο λόγο στην κατάτμηση του γεωργικού κλήρου, η οποία συμβαίνει επί αιώνες λόγω του γραπτού και του άγραφου εθιμικού Κληρονομικού Δικαίου. Η κατάτμηση όμως αυτή ανεβάζει το κόστος παραγωγής και τελικά την ακυρώνει. Στο τέλος πνίγει την Ελλάδα. Είναι η κύρια αιτία που φτάσαμε σ’ αυτό εδώ το τραγικό αδιέξοδο που ισοδυναμεί με μια νέα εθνική καταστροφή.

Τέταρτον, η φορολογία είναι ο μόνος καλός τρόπος για να πεισθούν οι γαιοκτήμονες να μεταβιβάσουν σε επαγγελματίες αγρότες τη γεωργική γη που κατέχουν.

Πέμπτον, η γεωργική γη μπορεί να εγκλωβίστηκε στο δόγμα της αστικής επανάστασης του 1789, εντούτοις ήταν και παραμένει κοινωφελής δημόσια έννοια. Η άνευ όρων κατοχή της από ιδιώτες, παγιδεύει την Οικονομία μιας χώρας και την οδηγεί σε μαρασμό, σε βέβαιο θάνατο.

Με τις παρατηρήσεις μας αυτές, ελπίζουμε, συνοπτικά, να δώσαμε την άλλη πλευρά του όλου ζητήματος.

Παντολέων Φλωρόπουλος
Παντολέων Φλωρόπουλοςhttps://pantoleon.gr
... γεννήθηκε στη Μυρτιά της Αιτωλίας το 1955. Ζει στο Αγρίνιο από το 1984. Εργάστηκε στο τοπικό ραδιόφωνο (1990 – 1992) και ξανά την περίοδο 1994 - 1996. Ιδρυτής και συντάκτης του σατιρικού “αραμπά” του Αγρινίου (1991 – 1997). Εκδότης και δημοσιογράφος της εβδομαδιαίας τοπικής εφημερίδας “Αναγγελία” (2000) μέχρι τον Ιούλιο του 2017, έκτοτε δε, τακτικός συνεργάτης της. Έχει γράψει ποίηση, 168 παραμύθια και 1.111 χρονογραφήματα, κατέγραψε εκατοντάδες λαϊκούς μύθους και θρύλους, ενώ δημοσίευσε πολλές χιλιάδες πολιτικά και πολιτιστικά άρθρα. Το πρώτο του βιβλίο, “η πολιτεία των λουλουδιών” (παραμύθι) κυκλοφόρησε το 1980. Τα βιβλία του κυκλοφορούν σε συλλεκτικές εκδόσεις λίγων αντιτύπων.
spot_img

Διαβάστε επίσης: