Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Η αξιοπιστία του Ελληνικού ποδοσφαίρου

Κοινοποίηση

Όπως είναι γνωστό, το Ελληνικό ποδόσφαιρο δεν είναι από τα πλέον δημοφιλή στην Ευρώπη. Εδώ που τα λέμε δηλαδή, μάλλον το αντίθετο συμβαίνει… Ποιος είναι όμως ο λόγος; Γιατί αυτό που ονομάζουμε Ελληνικό ποδόσφαιρο, δεν έχει την απήχηση που θα μπορούσε να έχει; Γιατί ένα τόσο «βαρύ χαρτί» του Ελληνικού αθλητισμού να είναι τόσο υποβαθμισμένο; Οι λόγοι δυστυχώς είναι αρκετοί…

Ας αρχίσουμε λοιπόν με έναν εκ των βασικοτέρων που δεν είναι άλλος από το «μονοπώλιο» των πρωταθλητών. Πως γίνεται σε μία χώρα που σχετικά πρόσφατα (2004) αναδείχτηκε μέχρι και πρωταθλήτρια Ευρώπης σε εθνικό επίπεδο, ν’ αναδεικνύονται πρωταθλήτριες στο εγχώριο πρωτάθλημα οι ίδιες δύο ομάδες, τα τελευταία δεκαοκτώ χρόνια (!); Δηλαδή οι Γερμανοί που σχεδόν κάθε χρόνο έχουν και διαφορετικό πρωταθλητή, είναι κορόιδα;

Ένας άλλος, εξίσου σημαντικός λόγος, είναι η παρουσία ή μάλλον, η απουσία του κόσμου από τις κερκίδες. Για παράδειγμα, την χρονιά που μας πέρασε, η ομάδα με τον υψηλότερο μέσο όρο εισιτηρίων ήταν ο Ολυμπιακός. Οι Πειραιώτες είχαν σε δεκαπέντε εντός έδρας αγώνες πρωταθλήματος 21.569 εισιτήρια μέσο όρο, σε ένα γήπεδο χωρητικότητας 32.115 θέσεων. Με λίγα λόγια, η δημοφιλέστερη Ελληνική ομάδα, με το ζόρι κατάφερε να γεμίσει τα 2/3 της χωρητικότητας του γηπέδου της (που δεν είναι και το μεγαλύτερο στην Ελλάδα) σε δεκαπέντε αγώνες πρωταθλήματος… TRAGIC που λέει και μια ψυχή!

Ακόμα ένας από τους εκατοντάδες λόγους που κρατούν στάσιμο το Ελληνικό ποδόσφαιρο, είναι η ατιμωρησία… Ποιος θα ξεχάσει το καλοκαίρι του 2011, όταν «έσκασε» το μεγάλο σκάνδαλο του Koriopolis; Ένα σκάνδαλο που έκανε λόγο για ευνοϊκό ορισμό διαιτητών, δωροδοκίες, μέχρι και παράνομο στοιχηματισμό. Τελικά πόσοι μπήκαν φυλακή και πόσοι από αυτούς παραμένουν εκεί; Πόσες ομάδες τιμωρήθηκαν πραγματικά και δεν πήραν ή δεν πρόκειται να πάρουν «άφεση αμαρτιών», ένα χρόνο αργότερα;

Εδώ λίγο πολύ έχουμε πάθει «ανοσία» τόσα χρόνια. Ό,τι και να γίνει μας φαίνεται φυσιολογικό. Είναι όμως; Πόσο φυσιολογικό φαίνεται άραγε στο εξωτερικό ότι σε μία ποδοσφαιρικά προηγμένη (θεωρητικά πάντα) χώρα, όπως είναι η Ελλάδα, κάποιες ομάδες υποβιβάστηκαν τρεις κατηγορίες το καλοκαίρι του 2011 και την αμέσως επόμενη χρονιά πρόκειται να προβιβαστούν δύο, ενόψει εκλογών της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της χώρας αυτής; Μάλλον όχι και τόσο θα έλεγα…

Στην Ιταλία το 2006, για ένα ουσιαστικά μικρότερο σκάνδαλο όπως το Calciopoli που είχε να κάνει μόνο με ευνοϊκό ορισμό διαιτητών για κάποιες ομάδες, είχαμε μέχρι και τον υποβιβασμό της Γιουβέντους. Αφαίρεση των δύο τελευταίων πρωταθλημάτων από την «μεγάλη κυρία», αλλά και τον αποκλεισμό της από τις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις (συγκεκριμένα από το Τσάμπιονς Λιγκ στο οποίο θα συμμετείχε ως πρωταθλήτρια Ιταλίας) για τη σεζόν 2006-07.

Στην Ελλάδα, αν αποδεικνυόταν πως ο Ολυμπιακός ή ο Παναθηναϊκός, για παράδειγμα, ήταν αναμεμιγμένοι στο Koriopolis, θα είχαμε τάχα ανάλογη τιμωρία; Θα είχαμε υποβιβασμούς, αφαιρέσεις τίτλων, αλλά και αποκλεισμούς από Ευρωπαϊκές διοργανώσεις που θα αντιστοιχούσαν με απώλειες δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ; Τα συμπεράσματα δικά σας…

Δυστυχώς αυτό είναι το Ελληνικό ποδόσφαιρο, με τα μειονεκτήματά του (κυρίως) και τα πλεονεκτήματά του (όλο και κάποια πρέπει να έχει). Εμείς δεν έχουμε παρά να ελπίσουμε πως κάποια μέρα, όλα αυτά θ’ αλλάξουν προς το καλύτερο. Για να γίνει κάτι τέτοιο όμως, πρώτα από όλα πρέπει ν’ αλλάξει και η νοοτροπία (τουλάχιστον) των ανθρώπων που το διοικούν…

Μπάμπης Τσιρώνης
Μπάμπης Τσιρώνης
Γεννημένος στο Αγρίνιο στις 15 Φεβρουαρίου 1992, έγραψε το πρώτο του άρθρο στην εφημερίδα «Αναγγελία» σε ηλικία 16 ετών. Έκτοτε έχει συνεργαστεί με αρκετά τοπικά μέσα και όχι μόνο (εφημερίδες-ραδιόφωνο-ιστοσελίδες) ενώ είναι ανταποκριτής του ΣΠΟΡ FM στο Αγρίνιο.
spot_img

Διαβάστε επίσης: