Γλιστρίδα

pap573a

Η γλιστρίδα έγινε μόδα στις σαλάτες. Την πουλάνε στις λαϊκές ως δροσερό χορταρικό. Χρόνια φυτρώνει εδώ κι εκεί. Πολλοί δεν την αναγνωρίζουν.

Όπως στην Κατοχή, πολλοί χωρικοί της περιοχής, αν και μέσα στην φύση, δεν ήξεραν ότι πολλά χόρτα τρώγονται. Γεμάτος «φαγητά» ο τόπος κι αυτοί πεινούσαν.

Κοιτάς στον κήπο την γλιστρίδα κι αρχίζει κι αυτή το μάθημα. Όπου φύτρωσε ανάμεσα σε πέτρες και σε σκληρό χώμα η μορφή της προσαρμόζεται στις συνθήκες. Είναι κοντή, στιβαρή, όπως όταν φυτρώνει καμιά φορά σε ρωγμές από τσιμέντα. Αγνώριστη, νομίζεις πως είναι άλλο φυτό. Βγάζει φυλλαράκια μικρά για να μειώνει τις απώλειες σε υλικά και ουσίες από το φτωχό έδαφος. Προχωράει βλέποντας και κάνοντας. Κάνει υπολογισμούς μαζεμένη. Χώνει στους βλαστούς υλικό να βρίσκεται. Δεν σηκώνεται ψηλά αλλά μένει κοντά στο έδαφος για να είναι μαζεμένη, συμπαγής. Μην ξοδεύει ενέργεια.

[box type=”info” align=”aligncenter”]Απ΄ τον τρόπο ζωής των αρχαίων, πιο πολύ τιμάμε τα αντικείμενά τους.[/box]

Στον ίδιο κήπο, δυο βήματα πιο πέρα, γλιστρίδα σε καλό χώμα, αφράτο, ποτισμένη έχει άλλη μορφή: Μεγάλη, απλώνει φύλλα φαρδιά, μεγάλα, άφθονα. Βλαστούς αφράτους, δροσερούς. Πανηγυρίζει και το γλεντάει! Είναι σαν τις εκλεκτές που πουλούν στις λαϊκές. Μία σταρ.

pap573bΟι άνθρωποι ούτε το μυαλό της γλιστρίδας δεν είχαμε. Γλεντήσαμε και κάναμε φύλλα και βλαστούς χωρίς έδαφος πρόσφορο να τα θρέψει. Άλλο φαγητό τρώγαμε, άλλο σώμα χτίζαμε.

Γύρω μας, σαν τα χόρτα που δεν ξέρουμε ότι τρώγονται, οι ευκαιρίες. Αρχαία ανακαλύπτονται, ο πλανήτης ενδιαφέρεται. Μας ξέρουν στον κόσμο σαν αρχαία περιοχή. Κι εμείς δεν καταλαβαίνουμε ότι αυτό είναι ο θησαυρός. Δεν τολμάμε να πουλήσουμε την αίγλη των μύθων μας. Θέλουμε να γίνουμε πετρελαιάδες όταν είμαστε μέσα στις ακαδημίες του κόσμου ήδη ως πολυτελής γνώση. Υπερηφανευόμαστε αλλά ως εκεί. Να κάνουμε κανένα σουβλατζίδικο δίπλα στα αρχαία και τέλος.

Στο άλλο άκρο, απέναντι από τους σουβλατζήδες των αρχαίων, οι κουλτουριάρηδες «θρήσκοι», προστάτες της ιερότητας των αρχαίων, αδυνατούν να προσφέρουν ποιοτική εκλαΐκευση σε πελάτες. Πρέπει να ανέβει το επίπεδο του πλανήτη για να τους καταλάβουν και μετά να αξιοποιήσουμε τα ιερά αρχαία.

Γλιστρίδα μόνο στα λόγια εμείς. Που την λένε και αντράκλα.

Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος