Η δύναμη του Παναιτωλικού βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό στον κόσμο του. Ο κόσμος είναι το βασικό στοιχείο στο οποίο πρέπει να βασιστεί ο Παναιτωλικός για την επόμενη χρονιά, αλλά και γενικότερα για το μέλλον του. Η εικόνα που υπάρχει στα εισιτήρια που πωλούνται είναι καθοδική, αν και η φετινή χρονιά έχει ελάχιστη απώλεια σε σχέση με την προηγούμενη. Η επόμενη χρονιά, που ξεκινάει με τον Χάβο στο τιμόνι, είναι παράλληλα η απαρχή μίας νέας εποχής για τα «καναρίνια», στην οποία ο κόσμος θα παίξει θεμελιώδες ρόλο.

Ο Παναιτωλικός κλείνει μία κακή -σε γενικές γραμμές- χρονιά και θέλει να βάλει τις βάσεις από νωρίς για την επόμενη. Ήδη το προπονητικό τιμ κάνει τον καλοκαιρινό σχεδιασμό για την επόμενη Λίγκα, η οποία θα είναι διπλά δύσκολη από τη φετινή και θα πρέπει ο Τίτορμος να ενισχυθεί, προκειμένου να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα με την παραμονή του στην κατηγορία. Η βασική ενίσχυση που χρειάζεται όμως είναι η στήριξη του κόσμου του.

Η ΠΑΕ καλείται να αυξήσει την ροή του κόσμου στο γήπεδο του Παναιτωλικού και, στο πλαίσιο αυτό, γίνονται κινήσεις το τελευταίο διάστημα για επαναπροσέγγιση των οργανωμένων, αλλά και για ενίσχυση του Παναιτωλικού φίλαθλου πνεύματος στις μικρές ηλικίες. Η συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση αποδίδει καρπούς, αφού όλο και περισσότερα παιδιά κάνουν την εμφάνισή τους στο γήπεδο κάθε βδομάδα, δημιουργώντας ένα ευρύ κοινό για όλα τα επόμενα χρόνια…

Τα τελευταία χρόνια ωστόσο παρουσιάζεται στα εισιτήρια μία μέση κατάσταση, αφού στο γήπεδο κατά μέσο όρο πηγαίνουν κάθε Κυριακή περίπου 2.500 άτομα. Ας θυμίσουμε εδώ τα εισιτήρια ανά χρονιά του Παναιτωλικού στην Σούπερ Λιγκ:

2011-2012: 70.788 εισιτήρια – 4.719 κατά μέσο όρο
2013-2014: 44.902 εισιτήρια – 2.806 κατά μέσο όρο
2014-2015: 38.959 εισιτήρια – 2.597 κατά μέσο όρο
2015-2016: 35.153 εισιτήρια – 2.344 κατά μέσο όρο
2016-2017: 31.961 εισιτήρια – 2.283 κατά μέσο όρο

Σε ό,τι αφορά την φετινή χρονιά βέβαια, ο κακός καιρός στους «μεγάλους» αγώνες με ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, αλλά και το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό που εκκρεμεί, δεν δίνουν σαφή εικόνα για τα εισιτήρια. Η γενική εικόνα όμως δεν αλλάζει. Η δύναμη του Παναιτωλικού κόσμου είναι σαφώς μεγαλύτερη από αυτήν που αποτυπώνεται στα κατά μέσο όρο εισιτήρια. Οι καφετέριες του Αγρινίου γεμίζουν σε κάθε παιχνίδι του Τίτορμου, ενώ πολύς κόσμος είναι μακριά για να βρίσκεται στο γήπεδο κάθε Κυριακή. Η ΠΑΕ φιλοδοξεί λοιπόν να μετατρέψει σε εισιτήρια ένα μεγάλο μέρος όσων πηγαίνουν στην καφετέριες και θέλει μακροπρόθεσμα να αυξήσει τον μέσο όρο των εισιτηρίων της ανά παιχνίδι. Ο μόνος τρόπος για να επιτύχει μία τέτοια προσπάθεια όμως είναι να δημιουργηθούν ξανά οι σωστές βάσεις για την Παναιτωλική οικογένεια, η οποία το τελευταίο διάστημα είναι διασπασμένη σε πολλά κομμάτια. Η ομοιογένεια είναι ζητούμενο για την αύξηση στα εισιτήρια και για την στήριξη που χρειάζεται στα επόμενα κρίσιμα χρόνια.

Ο κόσμος έχει όρεξη και το δείχνει αυτό με το ενδιαφέρον του, αλλά πρέπει να βρεθεί τρόπος από την ΠΑΕ να μετατρέψει το ενδιαφέρον αυτό σε… αγοραστική ισχύ! Πρέπει δηλαδή, με κάποιον τρόπο, να δοθούν έξτρα κίνητρα στον κόσμο, ώστε να προτιμά το γήπεδο από την καφετέρια…

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος