Τα τελευταία χρόνια όλοι μας βλέπουμε παντού πληροφορίες για τη σημαντικότητα του περιβάλλοντος. Η τηλεόραση, το ράδιο, οι εφημερίδες, το διαδίκτυο μας βομβαρδίζουν με νέα από περιβαλλοντικά ατυχήματα, προγράμματα ανακύκλωσης, προστασία ζώων και φυτών, οικολογικά τρόφιμα – αυτοκίνητα – μηχανήματα – οικιακές συσκευές και πολλά άλλα που κάποιους τους βρίσκει σύμφωνους, κάποιους αρνητικούς και κάποιους αδιάφορους.

«Γιατί όμως εμφανίστηκαν όλα τώρα;», κάποιος μπορεί να ρωτήσει. Και όμως τίποτα δεν ξεκίνησε τώρα. Όπως έχουμε αναφέρει ξανά, με την έναρξη της βιομηχανικής επανάστασης είχαμε και τα πρώτα σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα. Από τότε ομάδες ανθρώπων δημιουργούσαν οργανώσεις και διαδηλώσεις υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος. Τα μέσα εκείνης της εποχής δεν είχαν την ταχύτητα της διάδοσης των πληροφοριών όπως σήμερα καθώς και μεγάλο μέρος των νέων υπέκυπταν σε ελέγχους από ανώτερα στρώματα με αποτέλεσμα ο κοινός πολίτης να μη γνωρίζει βασικά για την εποχή δεδομένα ούτε τα σοβαρά προβλήματα που θα επέρχονταν με τα χρόνια.

«Γιατί να ανακυκλώσω; Από μένα θα καταστραφεί ο πλανήτης;», μια ερώτηση-απάντηση που ακούγεται συχνά και ίσως εμείς οι ίδιοι την έχουμε διατυπώσει στο παρελθόν. Εδώ λοιπόν βρίσκεται και η ρίζα του προβλήματος. Οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε ότι πρέπει να εντάξουμε ξαφνικά ένα σωρό διαδικασίες στην καθημερινότητά μας για να σώσουμε τον πλανήτη Γη. Στην πραγματικότητα όμως πρέπει να ενταχθούμε σε μια άλλη φόρμα ζωής για την επιβίωσή μας, όχι του πλανήτη! Το θαύμα της φύσης υπάρχει πάντα για να βοηθά τον πλανήτη όχι απαραίτητα όμως και ότι υπάρχει επάνω του. Όσο και αν καταχραστεί ή μολύνει ο άνθρωπος το περιβάλλον, ο πλανήτης Γη μπορεί να υποστεί τρομακτικές αλλαγές για τα είδη ζώων και φυτών που κατοικούν πάνω του αλλά εκείνη θα επιβιώσει δημιουργώντας μια άλλη σύσταση εδάφους και αέρα. Σε αυτή τη μορφή όμως μπορεί να επιβιώσει το ανθρώπινο είδος; Πιθανότατα όχι, αλλά και αν υπάρξει όν απόγονος του ανθρώπου σίγουρα δε θα είναι με τη μορφή που την ξέρουμε, κατά συνέπεια όλοι εμείς που υπάρχουμε δεν θα μπορούμε να επιβιώσουμε στις νέες συνθήκες ζωής.

Ήδη οι αυξήσεις των ασθενειών από τα τρόφιμα, τον αέρα, το νερό κ.λπ. δείχνουν το σκληρό πρόσωπο των αποτελεσμάτων των ανθρωπίνων πράξεων. Οι ακραίες καιρικές συνθήκες που εδώ και λίγο καιρό κατακλύζουν τις ειδήσεις των τηλεοράσεων και όχι μόνο έρχονται να δώσουν και εκείνα μία γεύση από την πορεία μας προς την επιβίωση.

Ποιο το συμπέρασμα λοιπόν; Σέβομαι και προστατεύω το περιβάλλον για να μου επιτρέψει να συνεχίζω να ζω!

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος