Μια Ιρλανδέζικη παροιμία λέει: «το γέλιο και ο ύπνος είναι τα καλύτερα φάρμακα του κόσμου». Αν γνώριζαν  περισσότεροι  τα ευεργετικά οφέλη του γέλιου θα μειώνονταν αισθητά τα κατσούφικα πρόσωπα. Το γέλιο δίνει ζωή! Πρωτοεμφανίζεται στην ηλικία των 3,4 με 4 μηνών, πολύ πριν αρχίσει κάποιος να μιλάει και χρησιμοποιείται σαν μια μορφή επικοινωνίας δείχνοντας ικανοποίηση.  Μεγαλώνοντας, κοντά στην ηλικία των 5-6 ετών παρατηρούνται και τα πιο πολλά γέλια. Χαρακτηριστικά ένα 6χρονο παιδί γελά κατά μέσο όρο 300 φορές τη μέρα σε αντίθεση με έναν ενήλικα που γελά μόλις 15 φορές.

Αυτή την ευκολία των παιδιών στο γέλιο οι ερευνητές θεώρησαν ότι μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν προς μεγαλύτερο όφελος των παιδιών. Συγκεκριμένα, ο ψυχολόγος David Lewis από το πανεπιστήμιο του Σάσσεξ, σε έρευνα του έδειξε ότι το γέλιο βελτιώνει την ικανότητα μάθησης του παιδιού και τη μακρόχρονη μνήμη. Μια ομάδα παιδιών κάτω των 5 ετών, παρακολούθησαν αρχικά ένα εκπαιδευτικό ντοκιμαντέρ για τους δεινοσαύρους και στη συνέχεια κινούμενα σχέδια με την ίδια θεματολογία. Τα παιδιά στη δεύτερη φάση ήταν εμφανώς πιο χαρούμενα και γελούσαν. Ακολούθησαν σχετικές ερωτήσεις οι οποίες τους ξαναέγιναν λίγες μέρες μετά. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι με το γέλιο η ικανότητα μάθησης αυξήθηκε κατά 67% και έκανε τα παιδιά να θυμούνται περισσότερα κατά 15%.

Οι μηχανισμοί του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνοι για το γέλιο δεν έχουν ερευνηθεί πλήρως. Είναι γνωστό όμως ότι το γέλιο είναι ο συνδυασμός πολλών αισθήσεων μαζί και ενεργοποιεί μέρη του σώματος. Ένα από αυτά είναι και ο εγκέφαλος στον οποίο το γέλιο έχει την επίδραση του διαλογισμού. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον ερευνητή Lee Berk, του School of Allied Health Professions, έδειξε ότι όταν γελά κανείς παράγει εγκεφαλικά κύματα γάμμα, παρόμοια με αυτά που παράγονται κατά την διάρκεια του διαλογισμού. Στην έρευνα συμμετείχαν 31 άτομα τα οποία παρακολουθούνταν καθώς κοιτούσαν επιμορφωτικά, χιουμοριστικά ή αγχωτικά βίντεο. Κατά τη διάρκεια των χιουμοριστικών βίντεο ο εγκέφαλος των συμμετεχόντων είχε υψηλά επίπεδα κυμάτων γάμμα. Στα επιμορφωτικά βίντεο παρατηρήθηκαν κύματα άλφα, παρόμοια με αυτά ενός ανθρώπου που αναπαύεται και στα αγχωτικά βίντεο υψηλά επίπεδα κυμάτων παρόμοια με αυτά που έχει κάποιος που αισθάνεται απάθεια ή που θέλει να φύγει από μια άβολη κατάσταση. Καταλήγει λοιπόν ότι η επίδραση του γέλιου είναι σημαντική, γιατί επιτρέπει την πιο διαυγή και ολοκληρωμένη σκέψη.

Μια άλλη έρευνα η οποία ολοκληρώθηκε σε βάθος 10 ετών, από τον Ρόμπερτ Πρόβιν και τους συνεργάτες τους, αφού μελέτησαν πάνω από 2000 περιπτώσεις φυσικού γέλιου, διαπίστωσαν ότι το γέλιο δεν προϋποθέτει πάντοτε κάτι αστείο, αλλά με απλές καθημερινές συζητήσεις. Αν θα γελάσει κάποιος το αποφασίζει ο εγκέφαλος.

Τα οφέλη του γέλιου είναι πολλά. Μειώνει το άγχος, κάνει καλό στη καρδιά και μειώνει την πιθανότητα κινδύνου εγκεφαλικού ή καρδιακής προσβολής. Οι χαρούμενοι άνθρωποι έχουν 40% μειωμένο κίνδυνο καρδιοπάθειας. Γυμνάζει, καθώς 100 φορές αν γελάσει κανείς ισοδυναμεί με 10-15 λεπτά ποδηλάτου, ενώ 17 λεπτά γέλιου την ημέρα, αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής κατά μια μέρα.

Συμπέρασμα; Γελάστε κάνει καλό!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ