Με μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 9ο σεμινάριο παραδοσιακών χορών που διοργάνωσε ο Λαογραφικός Όμιλος της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου (Γ.Ε.Α), στις 26 και 27 Νοεμβρίου 2016 στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου.

Χορευτές και χορεύτριες από πολλές περιοχές της χώρας βρέθηκαν στο Αγρίνιο για το σεμινάριο, το οποίο έχει πλέον αποκτήσει θεσμικό χαρακτήρα και αποτελεί μια από τις κορυφαίες εκδηλώσεις της πόλης με διαχρονικό, αλλά και υπερτοπικό χαρακτήρα.

Όπως δε χαρακτηριστικά τόνισε ο Έφορος του Λαογραφικού Ομίλου της ΓΕΑ κ. Δημοσθένης Καπώνης κατά την έναρξη των εργασιών του, το 9ο σεμινάριο παραδοσιακών χορών με την μορφή που έχει πάρει τα τελευταία χρόνια, «συνιστά από μόνο του ένα πολιτισμικό γεγονός για τον τόπο, με πολλούς συντελεστές και αποδέκτες».

Στο πλαίσιο του σεμιναρίου και για δύο ημέρες δημιουργήθηκε και λειτούργησε στο Αγρίνιο ένα νεανικό εργαστήρι λαϊκών παραδόσεων, μουσικών ακουσμάτων, χορευτικών εμπειριών και κινήσεων, με ορατά και μετρήσιμα αποτελέσματα.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του σεμιναρίου έλαβαν χώρα οι παρακάτω δραστηριότητες:

Τη πρώτη μέρα οι εργασίες του σεμιναρίου ξεκίνησαν μέσα από μια εναλλασσόμενη θεωρητική και πρακτική διδασκαλία ανά διδασκόμενη γεωγραφική ενότητα και αφού προηγήθηκε εκ μέρους των εισηγητών η απαραίτητη γνωριμία των συμμετεχόντων με τα ειδικότερα χορευτικά, ενδυματολογικά και πολιτισμικά τους χαρακτηριστικά.

Πρώτη ενότητα απετέλεσε η περιοχή της Βοβούσας του Ανατολικού Ζαγορίου (Ήπειρος) με εισηγητή τον κο Γούσια Βαγγέλη. Στην συνέχεια ακολούθησε η ενότητα του νησιού της Νάξου, με εισηγητή τον Δρ. Σπηλιάκο Σταύρο.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας την πρακτική εξάσκηση των καταρτιζομένων συνόδευε κατά περίπτωση και αντίστοιχη παραδοσιακή μουσική ορχήστρα, από τις περιοχές της Βοβούσας και της Νάξου.

Τη δεύτερη ημέρα του σεμιναρίου η επιμορφωτική διαδικασία συνεχίστηκε δίδοντας έμφαση στην πρακτική εξάσκηση των συμμετεχόντων πάνω σε επιμέρους τοπικούς παραδοσιακούς χορούς.

Το Σάββατο βράδυ πραγματοποιήθηκε μια ξεχωριστή παραδοσιακή μουσικό – χορευτική βραδιά σε αίθουσα της πόλης, με την συμμετοχή των ορχηστρών που συμμετείχαν στο σεμινάριο, και με πολύ μεγάλη συμμετοχή.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος