Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Φωτήλας: Υπάρχει σχεδιασμός για μείωση της νιτρορύπανσης στην Αιτωλοακαρνανία;

Κοινοποίηση

Στην ανάγκη μείωσης της νιτρορύπανσης και στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας αναφέρεται με ερώτησή του προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης ο Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής Αχαΐας.

Η χώρα μας υιοθέτησε ένα ζωνικό πρόγραμμα μείωσης της νιτρορύπανσης γεωργικής προέλευσης, το οποίο όμως δε συμπεριελάμβανε την Αιτωλοακαρνανία παρά τις υψηλές τιμές νιτρικών ιόντων που παρατηρήθηκαν σε Μεσολόγγι, Αμφιλοχία και στη λίμνη Λυσιμαχίας. Για το λόγο αυτό ο κ. Φωτήλας ρωτά τους αρμόδιους Υπουργούς εάν υπάρχει ένα σχέδιο μείωσης των επιπέδων νιτρικών ιόντων και στην Αιτωλοακαρνανία καθώς και εγκατάστασης μόνιμου δικτύου παρακολούθησης της ποιότητας του υπογείου νερού που χρησιμοποιείται για άρδευση. Ρωτά επίσης εάν η κυβέρνηση πρόκειται να ενισχύσει τους παραγωγούς προκειμένου να προωθηθούν οικολογικοί τρόποι πρωτογενούς παραγωγής.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Προς τους Υπουργούς
Περιβάλλοντος & Ενέργειας
Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
Θέμα: Υπάρχει σχεδιασμός για μείωση της νιτρορύπανσης στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας;

Τα εκπλύματα νιτρικής προέλευσης καθώς και ο ρυθμός δημιουργίας τους εξαρτώνται από τη χρήσης γης, δηλαδή το είδος της καλλιέργειας, το ύψος των βροχοπτώσεων και άλλους φυσικούς ή ανθρωπογενής παράγοντες. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η γεωργία, η βιομηχανία και η κτηνοτροφία αποτελούν δραστηριότητες που συντελούν στη δημιουργία τους. Πιο συγκεκριμένα, εξαιτίας της εντατικοποίησης της γεωργίας και την υπερβολική χρήση αζωτούχων λιπασμάτων η ρύπανση των επιφανειακών και υπόγειων νερών εντείνεται εξαιτίας της ευκολίας μεταφοράς των νιτρικών ιόντων.
Η εφαρμογή της σχετικής Οδηγίας της Ε.Ε. 91/676 είχε ως αποτέλεσμα η χώρα μας να δηλώσει πολλές περιοχές ως ευπρόσβλητες ζώνες ύστερα από σχετική μελέτη και για αυτό το λόγο υιοθετήθηκε από τη χώρα μας ένα ζωνικό πρόγραμμα μείωσης της νιτρορύπανσης γεωργικής προέλευσης. Σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της νιτρορύπανσης όμως δεν προωθήθηκε για την Αιτωλοακαρνανία παρά τις υψηλές τιμές νιτρικών ιόντων που παρατηρήθηκαν σε Μεσολόγγι, Αμφιλοχία και στη λίμνη Λυσιμαχίας.
Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι βασικά κριτήρια για την εφαρμογή ενός σχεδίου δράσης αντιμετώπισης της νιτρορύπανσης είναι οι υφιστάμενες γεωργικές χρήσεις, η ευαισθησία των γεωλογικών σχηματισμών στη νιτρορύπανση, οι εδαφολογικές κλήσεις και φυσικά η εξάντληση του υπόγειου υδροφορέα. Όλα τα παραπάνω, παρατηρούνται στην Αιτωλοακαρνανία και ως εκ τούτου επιβάλλουν την άμεση ενεργοποίηση ενός προγράμματος αντιμετώπισης.
Δεδομένων των προεκτεθέντων ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1.Ποιος ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την εφαρμογή ενός σχεδίου μείωσης των επιπέδων νιτρικών ιόντων στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας; Προβλέπεται η σύνταξη σχετικής μελέτης; Και αν ναι, πότε;
2.Πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί ο εδαφολογικός χάρτης τους νομού;
3.Υπάρχει σχεδιασμός για την εγκατάσταση μόνιμου δικτύου παρακολούθησης της ποιότητας του υπογείου νερού που χρησιμοποιείται για άρδευση όπως προβλέπει άλλωστε και η κοινοτική νομοθεσία;
4.Υπάρχει σχεδιασμός της κυβέρνησης για ενίσχυση των παραγωγών προκειμένου να προωθηθούν οικολογικοί τρόποι πρωτογενούς παραγωγής; Εάν ναι, ποιος είναι αυτός;

Τμήμα Ειδήσεων
Τμήμα Ειδήσεωνhttps://agriniovoice.gr
Ειδησεογραφία με έμφαση στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Επικαιρότητα, Θέσεις Εργασίας, Παναιτωλικός, Μικρές Αγγελίες. Με την υποστήριξη της Εβδομαδιαίας Εφημερίδας της Αιτωλοακαρνανίας «Αναγγελία».
spot_img

Διαβάστε επίσης: