Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Φάκελος ΠΑΡΚΟ: Δώστε το πάρκο στο λαό

Κοινοποίηση

Αν η Δημοτική Αρχή αποφασίσει να σεβαστεί με ικανοποιητικούς για το κοινό αίσθημα όρους το επαναστατικό λαϊκό σύνθημα «κάτω τα χέρια από το Πάρκο», θα ματαιωθεί πάραυτα η μελέτη για την ανάπλασή του. Απόρροια αυτής της απόφασης θα είναι να κατευθυνθούν σε άλλο Δήμο της Περιφέρειας τα 4,7 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ και για μιαν ακόμα φορά το απαξιωμένο πια Πάρκο Αγρινίου θα μείνει ως έχει. Αν, από την άλλη, η Δημοτική Αρχή αποφασίσει ν’ αξιοποιήσει το κονδύλι και προχωρήσει στην εφαρμογή της μελέτης, θα έρθει αντιμέτωπη με την οργισμένη «Κίνηση Πολιτών για την διάσωση του Πάρκου», η οποία απειλεί με δυναμικές ενέργειες και καταλήψεις. Ο διάλογος φαίνεται ανέφικτος. Στη συγκέντρωση των διαμαρτυρομένων πολιτών (Σάββατο, 6 Οκτωβρίου 2012) ο αντιδήμαρχος Στάθης Τσούκαλος που πήρε το λόγο, αποδοκιμάστηκε ηχηρά, οι δε δημοσιογράφοι που παραβρέθηκαν, αφορίστηκαν με την απαξιωτική φράση «καλώς τα παιδιά» από λάβρο ομιλητή του πάνελ, χωρίς κανείς από την «Επιτροπή Αγώνα» ή τους άλλους παρόντες να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, καθώς όφειλε, δεδομένου ότι οι υπαινιγμοί εναντίον του Τοπικού Τύπου δεν έλειψαν από καμία σχεδόν ομιλία.

Αφετηρία του ρεπορτάζ μας ήταν όντως η διαμαρτυρία των πολιτών εναντίον της μελέτης που θέλει να εφαρμόσει ο Δήμος για την ανάπλαση του Πάρκου. Θελήσαμε να ενημερωθούμε για το τι ακριβώς συμβαίνει, αν ισχύουν οι φριχτές ειδήσεις ότι «θα κοπούν 1.800 δέντρα», είδηση που μας προκάλεσε ανατριχίλα. Θα μπορούσαμε δε από την αρχή να κατανοήσουμε κάθε απαξιωτική αναφορά οιουδήποτε ξερόλα εναντίον των «κυρίαρχων (!) Τοπικών Μέσων Ενημέρωσης» στη λογική βάση ότι αποτελεί γνωστή συνήθεια όχι μόνο των απολίτικων κηνσόρων που αποχτούν ξαφνικά πρόθυμο ακροατήριο και θεωρούν πρώτιστο χρέος τους να καταγγείλουν τους πουλημένους δημοσιογράφους, αλλά και απεχθή συνήθεια αυτών τούτων των πολιτικών τόσο της κεντρικής όσο και της τοπικής πολιτικής σκηνής, όταν ο Τύπος δεν τους κάνει τα κέφια και δεν ευθυγραμμίζεται με τις παπάρες τους. Η ρητορική αυτή αηδία έχει προκαλέσει ανοσία πια σε μας, όσο κι αν έχει συμβάλλει απο – φασιστικά στη συρρίκνωση και το μαράζωμα του Τύπου. Ωστόσο η απάντηση του φαντασμένου bloger «άμα δεν σου αρέσει, να περάσεις έξω» (λες και ήταν τσιφλίκι του ο δημόσιος χώρος) ως απάντηση στο ερώτημα «τι εννοείτε, κύριε», καθώς και η σιωπηρή αποδοχή της από τους σοβαρούς ομιλητές του πάνελ (μερικοί από τους οποίους γνώριζαν παλιότερους δημοσιογραφικούς μας αγώνες για ανάλογα θέματα) αποτελούν πολύ χειρότερη «καταστροφή» από εκείνη του πάρκου που, υποτίθεται, οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες αποποιούνται. Ήταν σα να έκοβαν όλοι μαζί, αναιτίως, μερικά δέντρα του πάρκου. Τώρα, όποιος «ήρξατο χειρών αδίκων» και αδαής ων «ξύθηκε στη γκλίτσα του τσοπάνη», θα πάρει τις απαντήσεις του. Επί της ουσίας:

Οι τοποθετήσεις των ομιλητών στη συγκέντρωση

Η συγκέντρωση των διαμαρτυρομένων πολιτών της 6ης Οκτωβρίου στο Πάρκο ήταν η δεύτερη, οι τοποθετήσεις όμως των ομιλητών προκάλεσαν την οργή ενός νεαρού πολίτη, ο οποίος παίρνοντας το μικρόφωνο έκαμε λόγο για αλλαγή θέσεων της Κίνησης Πολιτών, απόρησε για τη νέα σύνθεση του πάνελ και κατέληξε: «Εμείς μένουμε στο μήνυμα της πρώτης συγκέντρωσης: Κάτω τα χέρια από το Πάρκο». Ήταν μια χαρακτηριστική τοποθέτηση που κατέδειξε ότι οι απόψεις των μελών της Κίνησης Πολιτών διίστανται, ότι δεν διαμορφώθηκε ακόμα κοινή θέση για να διεκδικηθεί κατανοητά και βάσιμα. Εάν η Δημοτική Αρχή αποφάσιζε να καταγράψει καλοπροαίρετα τις θέσεις του καθενός και να τις εντάξει στο Σχέδιό της, θα κατέληγε πέραν πάσης αμφιβολίας σ’ ένα κωμικό αδιέξοδο.

Η κυρία Χρυσικοπούλου προέκρινε την έννοια του παραδοσιακού Πάρκου και υποστήριξε ότι το Πάρκο Αγρινίου πρέπει να μείνει ως έχει. Αν θέλουμε νέο μοντέλο πάρκου, να γίνει ένα άλλο, αλλού. «Οι πολιτισμοί δεν χτίζονται ο ένας πάνω στον άλλο, εκτός αν υπάρξει θεομηνία» είπε.

Ο κ. Κατσιμπίνης είπε ότι θα κοπούν 56 δέντρα. Χαρακτήρισε δε δικαιολογίες τις αιτιάσεις των μελετητών ότι τα δέντρα αυτά πρέπει να κοπούν, επειδή είναι κοντά στους τοίχους. Δικαιολογία επίσης χαρακτήρισε τον ισχυρισμό της Δημοτικής Αρχής ότι θα χαθούν τα χρήματα του ΕΣΠΑ και ζήτησε αναβολή της δημοπρασίας για να γίνει διάλογος της Κίνησης Πολιτών με τη Δημαρχία.

Ο κ. Πλατανιάς υποστήριξε ότι μπορεί να υπάρξει σύγκλιση απόψεων με το Δήμο για να λήξει η διαμάχη. Διευκρίνισε δε ότι η πληροφορία για κόψιμο 1800 δέντρων (αποτυπώθηκε ακόμα και σε Δελτία Τύπου) προήλθε από λάθος ανάγνωση των τευχών δημοπράτησης από τον (απόντα) δικηγόρο κ. Τραπεζιώτη. Ο κ. Πλατανιάς έκαμε λόγο για αντίσταση της Κίνησης Πολιτών σε κάθε απόπειρα χειραγώγησης. «Δεν θα γίνουμε πιόνια κανενός», είπε.

Ο Τηλέμαχος Αυδής αναφέρθηκε στις ομοιότητες του περιφραγμένου Πάρκου Αγρινίου με τον περιφραγμένο επίσης Εθνικό Κήπο. Τα δρομάκια του Εθνικού Κήπου οριοθετούνται με μικρές μάνδρες και είναι με χώμα, κανείς δεν διανοήθηκε να τα καλύψει με κουρασάνι. Η λογική να φύγει η περίφραξη είναι αυθαίρετη. Σημείωσε επίσης ότι θα σκαφτούν ορύγματα βάθους 4 μέτρων για να καλυφθούν τα δίκτυα του φωτισμού και της άρδευσης, όμως αυτό απειλεί τα ριζικά συστήματα των δέντρων. Το τσιμέντο δε που θα φυτέψουν γύρω από τους δρόμους, όπως είπε, αποτελεί βαρβαρότητα.

Εκτενή εισήγηση έκαμε ο κ. Γιάννης Καρυδάς. Είπε ότι η Κίνηση Πολιτών δεν είναι κατά της ανάπλασης του Πάρκου. «Εκφράζουμε μία διαφορετική φιλοσοφία ανάπλασης». Το πρώτο που έπρεπε να γίνει, είναι ένας αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών. Κι ας ήταν μόνο για τους Αιτωλοακαρνάνες αρχιτέκτονες. Να κληθούν οι νέοι επιστήμονες να δώσουν τη γνώση τους. Ο αντίστοιχος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών για την ανάπλαση της οδού Πανεπιστημίου στην Αθήνα κόστισε μόλις 150.000 ευρώ το πρώτο βραβείο. Τόνισε ότι η ιδέα του ανοιχτού πάρκου είναι ξεπερασμένη, διότι συνοδεύεται από την ανάγκη αυστηρής φύλαξης σε 24ωρη βάση, με κάμερες, έφιππη αστυνομία κ.λ.π. Το κύριο πρόβλημα είναι αυτό της φύλαξης του ανοιχτού πάρκου, «εκτός αν ο Δήμος θέλει να φέρει την Χρυσή Αυγή να το φυλάει», είπε χαρακτηριστικά. Και πρότεινε: Να ενισχυθεί η μάντρα, αλλά και το κάγκελο, να μπουν πόρτες που να κλειδώνουν και να φυλάσσονται με φύλακες. Αμφισβήτησε τον ισχυρισμό για την απώλεια των χρημάτων του ΕΣΠΑ, είπε όμως ότι, αν τελικά γίνει η εργολαβία, να μην κλείσει το πάρκο, για να μη γίνει ό,τι έγινε με την κεντρική πλατεία της πόλης.

Ο κ. Καρυδάς έκλεισε την ομιλία του με αναφορά στον Πατροκοσμά και θύμισε μια διδαχή του για τα δέντρα που θα μας κρύψουν και θα μας σώσουν.

Ο αντιδήμαρχος κ. Στάθης Τσούκαλος, αν και δήλωσε ότι ο διάλογος της Δημοτικής Αρχής με τους πολίτες θα συνεχιστεί και μετά τη δημοπρασία της 12ης Οκτωβρίου, αποδοκιμάστηκε και κατέβηκε από το βήμα.

Τα δημοσιεύματα που προηγήθηκαν

Είχε προηγηθεί συγκέντρωση στον ίδιο χώρο στις 30 Σεπτεμβρίου, όπου μίλησε ο κ. Θεοχάρης Ζάγκας Καθηγητής Δασοκομίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πρόεδρος της Δασοπονικής Ένωσης και βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών. Μεταφέρουμε από το agrinionews την εικόνα: “Συνοπτικά μπορούμε να πούμε ότι η κύρια διαφωνία της συγκεκριμένης ομάδας πολιτών του Αγρινίου στη σχεδιαζόμενη παρέμβαση που έχει αποφασίσει ο δήμος Αγρινίου για το Πάρκο, είναι η ενοποίησή του με τον γύρω χώρο και η κατάργηση των ορίων του όπως αυτά υπάρχουν από τη μάντρα που το περικλείει. Δεν υπάρχει ριζική διαφωνία για τα σχέδια π.χ. για σιντριβάνι ή για θεματικούς χώρους, αλλά υπάρχει θεμελιώδης διαφωνία στο να «ανοίξει» το Πάρκο στις γύρω περιοχές, κάτι που θα αλλοιώσει το χαρακτήρα και τη χρήση του. Επίσης από την ίδια την κίνηση και από τη συζήτηση που ακολούθησε, βγαίνει το συμπέρασμα ότι η φύλαξη, προστασία και ανάδειξη του χώρου βαραίνει περισσότερο – σε όσους τουλάχιστον συμφωνούν με την Κίνηση – από ό,τι η ανάπλαση ή ο εμπλουτισμός του Πάρκου με νέα στοιχεία”.

Σε Δελτίο Τύπου της Κίνησης Πολιτών εν όψει της συγκέντρωσης της 6ης Οκτωβρίου αναφέρεται ότι: “… πρόκειται να εκριζωθούν εκατοντάδες δέντρα (1800) και να αντικατασταθούν από γκαζόν και χαμηλά καλλωπιστικά φυτά. Επίσης, η παραδοσιακή πέτρινη περίφραξή του πρόκειται να κατεδαφιστεί, με αποτέλεσμα αφενός να εκριζωθούν όλα τα κοντινά σε αυτή δέντρα για τη δημιουργία πρανούς, αφετέρου η ενοποίηση του Πάρκου με τους περιμετρικούς δρόμους μεγάλης κυκλοφορίας να δημιουργεί κινδύνους για τα μικρά παιδιά που συχνάζουν εκεί για να παίξουν. Η δε χρήση υλικών όπως μάρμαρου, κουρασάνι και μπετόν αντί φυσικών υλικών (πέτρας, ξύλου) αλλάζουν εντελώς την φυσιογνωμία του Πάρκου μας που δημιουργήθηκε καθ’ ομοίωσαν του Εθνικού Κήπου της Αθήνας, όπως ειπώθηκε στην εκδήλωση από ειδικούς επιστήμονες. Η εγκατάλειψή του για δεκαετίες και η απαξίωσή του – όπως ομολογεί άλλωστε στην τεχνική περιγραφή της μελέτης η Δημοτική Αρχή – ας μην γίνει πρόσχημα για την καταστροφή του”.

Στις 17 Σεπτεμβρίου 2012 ο Δημήτρης Παπαδάκης γράφει στο agrinioculture: “Για το Πάρκο η σημερινή δημοτική αρχή επέλεξε να αναθέσει την μελέτη ανάπλασής του σε ανθρώπους της τεχνικής του υπηρεσίας του δήμου που όντας αδαείς και άπειροι στην αρχιτεκτονική των κήπων και των πάρκων δοκίμασαν να κάνουν την πρακτική τους στο ιστορικό πάρκο του Αγρινίου. Αντίθετα στις αρχές του περασμένου αιώνα οι Παπαστραταίοι έδωσαν την κατασκευή του Πάρκου στον Παπαθεοδώρου, διευθυντή τότε του υπουργείου Γεωργίας που είχε σπουδάσει αρχιτεκτονική κήπων στη Σχολή των Βερσαλλιών και ήταν διευθυντής του Εθνικού Κήπου”.

Για τη συνέχεια του ρεπορτάζ πατήστε ΕΔΩ.
Παντολέων Φλωρόπουλος
Παντολέων Φλωρόπουλοςhttps://pantoleon.gr
... γεννήθηκε στη Μυρτιά της Αιτωλίας το 1955. Ζει στο Αγρίνιο από το 1984. Εργάστηκε στο τοπικό ραδιόφωνο (1990 – 1992) και ξανά την περίοδο 1994 - 1996. Ιδρυτής και συντάκτης του σατιρικού “αραμπά” του Αγρινίου (1991 – 1997). Εκδότης και δημοσιογράφος της εβδομαδιαίας τοπικής εφημερίδας “Αναγγελία” (2000) μέχρι τον Ιούλιο του 2017, έκτοτε δε, τακτικός συνεργάτης της. Έχει γράψει ποίηση, 168 παραμύθια και 1.111 χρονογραφήματα, κατέγραψε εκατοντάδες λαϊκούς μύθους και θρύλους, ενώ δημοσίευσε πολλές χιλιάδες πολιτικά και πολιτιστικά άρθρα. Το πρώτο του βιβλίο, “η πολιτεία των λουλουδιών” (παραμύθι) κυκλοφόρησε το 1980. Τα βιβλία του κυκλοφορούν σε συλλεκτικές εκδόσεις λίγων αντιτύπων.
spot_img

Διαβάστε επίσης: