Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη έρευνα της Αστυνομίας για μία πολυμελή εγκληματική οργάνωση που διακινούσε ναρκωτικά σε Αιτωλοακαρνανία και Λευκάδα. Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η Αστυνομία προχώρησε σε σύλληψη 9 ατόμων, μεταξύ των οποίων και ο 37χρονος «εγκέφαλος» της εγκληματικής ομάδας.

Τα μέλη της οργάνωσης εισήγαγαν, κατείχαν, καλλιεργούσαν, νόθευαν, μετέφεραν και εμπορεύονταν μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών (κοκαΐνης και κάνναβης). Μέχρι στιγμής, κι ενώ οι έρευνες συνεχίζονται, η Αστυνομία έχει κατασχέσει πολλά πολυτελή αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες μεγάλου κυβισμού, ένα θαλάσσιο σκάφος, όπλα, περισσότερα από 8.000 ευρώ, πληθώρα κινητών και καρτών sim.

Το περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν οι δράστες από τη παράνομη δράση τους εκτιμάται ότι ανέρχεται στο ποσό των 140.000 ευρώ! Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η εγκληματική ομάδα είχε διακινήσει περίπου 30 κιλά κάνναβης, μισό κιλό κοκαΐνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αρχηγός της οργάνωσης έχει απασχολήσει αστυνομικές και δικαστικές Αρχές και στο παρελθόν για κακουργηματικού χαρακτήρα υποθέσεις ναρκωτικών, και για υπόθεση εκβιασμού ιδιοκτητών καταστημάτων στο Αγρίνιο και την ευρύτερη περιοχή, ενώ και τα υπόλοιπα μέλη έχουν απασχολήσει για κακουργηματικές παραβάσεις της νομοθεσίας που αφορά τα ναρκωτικά.

Στο… κατόπι της οργάνωσης επί μήνες η Αστυνομία

Η εξάρθρωση της οργάνωσης είναι αποτέλεσμα πολλών μηνών παρακολούθησης και ερευνών του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Αγρινίου, με τις βασικές πληροφορίες να προέρχονται από ανακρίσεις και από άρση τηλεφωνικών απορρήτων.

Συντονισμένες οι συλλήψεις

Η Αστυνομία πραγματοποίησε συντονισμένη επιχείρηση σε πολλά «μέτωπα», αφού συνελήφθησαν 9 άντρες μέσα σε λίγα λεπτά, το απόγευμα της Πέμπτης (10/12).Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποίησε διαφορετικές επιχειρήσεις σε πολλές διαφορετικές περιοχές ταυτόχρονα, προκειμένου να πετύχει το μέγιστο δυνατό, δηλαδή τις 9 συλλήψεις.

Ειδικότερα, το απόγευμα της Πέμπτης σε Αγρίνιο και Γιάννινα, το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Αγρινίου, με τη συμμετοχή αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αγρινίου, της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ακαρνανίας και του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων, συνέλαβε 9 άντρες ηλικίας 25, 29, 30 37, 37, 41, 50, 56, και 60 ετών.

Σε βάρος των συλληφθέντων για την εμπλοκή τους στην εγκληματική οργάνωση σχηματίστηκε δικογραφία – κακουργηματικού χαρακτήρα – που περιλαμβάνει, τα κατά περίπτωση, αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της εισαγωγής στην Ελλάδα, της μεταφοράς, της κατοχής, της νόθευσης, της καλλιέργειας, και της εμπορίας ναρκωτικών ουσιών, της πρόληψης και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και της παράνομης οπλοκατοχή.

Είχε συλληφθεί πριν έξι μήνες άλλο μέλος της οργάνωσης

Οι ίδιες κατηγορίες με τις παραπάνω βαρύνουν επίσης έναν 27χρονο, μέλος της ίδιας εγκληματικής οργάνωσης, ο όποιος είχε συλληφθεί πριν έξι μήνες περίπου, στο Αγρίνιο, από αστυνομικούς της Δίωξης Ναρκωτικών για κατοχή μικροποσότητας κοκαΐνης.

Συνελήφθη ακόμη ένας 68χρονος – 32 άτομα ταυτοποιήθηκαν

Στο πλαίσιο της ίδιας αστυνομικής επιχείρησης, συνελήφθη και ένας 68χρονος, στη κατοχή του οποίου βρέθηκαν 30 γραμμάρια κάνναβης, ενώ ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ταυτότητας 32 ακόμη ατόμων, τα οποία προμηθεύονταν ναρκωτικές ουσίες από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Πώς λειτουργούσε η οργάνωση

Η δεκαμελής εγκληματική οργάνωση λειτουργούσε με προκαθορισμένους διακριτούς ρόλους έχοντας συγκεκριμένη ιεραρχική δομή και σύνθεση (διαφορετικά μέλη προμήθευαν, καλλιεργούσαν και μετέφεραν τα ναρκωτικά, άλλοι τα νόθευαν και τα διέθεταν προς πώληση ενώ άλλοι επιτύγχαναν την νομιμοποίηση εσόδων και τη νομιμοφανή διακίνηση χρημάτων από την παράνομη δράση της οργάνωσης).

O 37χρονος ήταν ο «εγκέφαλος» της οργάνωσης, ο οποίος είχε διαμοιράσει τους ρόλους στα μέλη και οργάνωνε τόσο την εισαγωγή ναρκωτικών από την Αλβανία στην Ελλάδα, όσο και την καλλιέργεια ναρκωτικών σε περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας. Επιπλέον συντόνιζε την μεταφορά και τη διακίνηση των ναρκωτικών ουσιών από τα μέλη της οργάνωσης στους τοξικομανείς στην Αιτωλοακαρνανία και την Λευκάδα.

Ο 41χρονος, αδερφός του 37χρονου, νόθευε, συσκεύαζε και διαμοίραζε τις ναρκωτικές ουσίες, τόσο στα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης όσο και απευθείας σε αγοραστές.

Ο 56χρονος, είχε μεταξύ άλλων, το ρόλο του καλλιεργητή κάνναβης και μάλιστα είχε συλληφθεί φέτος τον Αύγουστο για καλλιέργεια ναρκωτικών ουσιών στο Πράντικο Αιτωλοακαρνανίας, όπου είχαν κατασχεθεί περισσότερα από 400 δενδρύλλια κάνναβης και περίπου μισό κιλό της ίδιας ναρκωτικής ουσίας.

Τα μέλη της οργάνωσης, υπό τη καθοδήγηση του αρχηγού, συναντιόντουσαν σχεδόν καθημερινά και οργάνωναν τη δράση τους, ενώ για τις συνομιλίες τους λάμβαναν ιδιαίτερες προφυλάξεις, χρησιμοποιώντας συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας που άνηκαν σε τρίτα άτομα, κυρίως αλλοδαπούς και κωδικοποιημένη φρασεολογία, προκειμένου να δυσχεράνουν το αστυνομικό έργο.

Παράλληλα, προέβαιναν στην νομιμοποίηση των παράνομων εσόδων τους από την πώληση των ναρκωτικών ουσιών, δικαιολογώντας την αγορά οχημάτων, σκάφους αναψυχής και ακινήτου, εγγράφοντας αυτά στην ιδιοκτησία εταιρείας ανακύκλωσης.

Είχαν προμηθεύσει τριμελής οικογένεια, που είχε συλληφθεί τον Ιανουάριο

Τα μέλη της οργάνωσης, τον Ιανουάριο του 2015, στο Αγρίνιο, είχαν προμηθεύσει με ποσότητα κάνναβης τριμελή οικογένεια (56χρονος πατέρας, 48χρονη μητέρα και 26χρονος υιός), οι οποίοι επίσης είχαν συλληφθεί από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Αγρινίου.

Οι μέχρι στιγμής κατασχέσεις

Από τις έως τώρα έρευνες, έχουν κατασχεθεί μεταξύ άλλων: 4 πολυτελή αυτοκίνητα, 2 φορτηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης, 7 μοτοσικλέτες, 1 θαλάσσιο σκάφος, 2 κυνηγετικά όπλα, 1 μαχαίρι, 8.000 ευρώ και 700 λέκε Αλβανίας, 22 συσκευές κινητής τηλεφωνίας και 32 κάρτες sim.

Συνεχίζονται οι έρευνες

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν την Παρασκευή (11/12) στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αγρινίου, ενώ το προανακριτικό έργο, που συνεχίζεται, διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρίνιου.

Δείτε ΕΔΩ τις νέες συλλήψεις, που σχετίζονται με την υπόθεση.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος