Warning: chmod(): Operation not permitted in /home/545817.cloudwaysapps.com/bqgtemsqzq/public_html/wp-admin/includes/class-wp-filesystem-direct.php on line 173
ΕΣΕΕ: Ακριβότερο το πασχαλινό τραπέζι, 20% πάνω η τιμή του αρνιού - AgrinioVOICE.gr

ΕΣΕΕ: Ακριβότερο το πασχαλινό τραπέζι, 20% πάνω η τιμή του αρνιού

pasxa-arni

Πάνω από 100 ευρώ θα κοστίσει φέτος το πασχαλινό τραπέζι για μια 5μελή οικογένεια, ακριβότερο κατά 5,23% σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με το ΙΝΕΜΥ – ΕΣΕΕ το οποίο προχώρησε σε δειγματοληπτικούς ελέγχους τιμών σε σούπερ μάρκετ και στη Βαρβάκειο αγορά. Οι καταναλωτές θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη αν θέλουν ντόπιο αρνί, η τιμή του οποίου καταγράφει άνοδο κατά 20,37%, ενώ και το ντόπιο κατσίκι στοιχίζει 4,41% περισσότερο από το 2014.

Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, η αύξηση στην τιμή των παραδοσιακών κρεάτων του Πάσχα “οφείλονται στο μειωμένο φετινό αριθμό των αμνοεριφίων, εξαιτίας των απωλειών από τον καταρροϊκό πυρετό, στις αντίξοες καιρικές συνθήκες που έπληξαν αρκετούς βοσκότοπους και στην προγενέστερη έναρξη της εξαγωγικής δραστηριότητας λόγω του καθολικού Πάσχα”.

Την ίδια ώρα, από την έρευνα του ΙΝΕΜΥ – ΕΣΕΕ καταγράφεται εκτίναξη του κόστους των φρούτων και των λαχανικών (18,35%). Ενδεικτικά αναφέρεται πως το σπανάκι (62,79%), το μαρούλι (54,76%) και το ραδίκι (42,68%) σημείωσαν μία κατακόρυφη και αναπάντεχη άνοδο της τιμής τους, ενώ στον αντίποδα τη μεγαλύτερη, εντός λογικών πλαισίων, πτωτική τάση κατέγραψαν τα μήλα (-13,93%) και τα κρεμμύδια (-8,54%). Όσον αφορά στα προϊόντα Σούπερ Μάρκετ, παρατηρείται μία μεσοσταθμική υποχώρηση των τιμών περίπου κατά 7% (6,96%), με την πλέον αξιοπρόσεκτη – μεταβολή να εντοπίζεται στο κόστος αγοράς αυγών (-18,47%) και βαφής (-17,97%) καθώς και του πασχαλινού τσουρεκιού (-14,04%).

Με βάση αυτά, το συνολικό κόστος του φετινού τραπεζιού για μια πενταμελή οικογένεια ανέρχεται στα 104,22 ευρώ, ενώ πέρυσι υπολογίστηκε στα 99,04 ευρώ.

Η τιμοληψία πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα 1 με 7 Απριλίου 2015 και περιλαμβάνει προϊόντα που ανήκουν τόσο στην κατηγορία των λαχανικών – φρούτων όσο και σε αυτή των κρεάτων.

Αναδημοσίευση από avgi.gr

kammenosbanner2

Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος