Ερώτηση σχετικά με την έκδοση αποφάσεων για φορολογικές και ασφαλιστικές διευκολύνσεις πολιτών των Δήμων Ι.Π. Μεσολογγίου και Ναυπακτίας κατέθεσε προς τους αρμόδιους υπουργούς ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, με αφορμή τις φυσικές καταστροφές στις 21 και 22 Οκτωβρίου 2016.

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Κωνσταντόπουλου:

«Την 21η και 22η Οκτωβρίου 2016 καταστροφικές βροχοπτώσεις και πλημμύρες έπληξαν τους Δήμους Ι.Π. Μεσολογγίου και Ναυπακτίας Αιτωλοακαρνανίας, προκαλώντας τεράστια προβλήματα και την κήρυξη των περιοχών αυτών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Πρόσφατα μάλιστα, με την υπ’αριθμ. 2758/12-4-2017 απόφαση του Γενικού Γραμματέα πολιτικής προστασίας Ιωάννη Καπάκη, δόθηκε εξάμηνη παράταση της κήρυξης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου έως την 23η Οκτωβρίου 2017.

Με τις υπ’αριθμ. ΠΟΛ. 1160/2016 (ΦΕΚ Β’ 3600/04-11-2016) και ΠΟΛ. 1159/16 (ΦΕΚ 3600 Β/4-11-2016) αποφάσεις του Αναπλ.Υπ. Οικονομικών, δόθηκε παράταση και αναστολή καταβολής βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ./Ελεγκτικά Κέντρα οφειλών των φυσικών προσώπων και οντοτήτων, που έχουν την κύρια κατοικία ή κύρια εγκατάσταση (έδρα) στις πληγείσες περιοχές του Δήμου Ι. Π. Μεσολογγίου και του Δήμου Ναυπακτίας αντίστοιχα.

Ωστόσο, εκ μέρους του Υπουργείο Εργασίας, έως και σήμερα ακόμη αναμένεται η παροχή ασφαλιστικών διευκολύνσεων σε επιχειρήσεις, εργοδότες ή ασφαλισμένους που επλήγησαν από τις φυσικές καταστροφές στους Δήμους Ι.Π. Μεσολογγίου και Ναυπακτίας, όπως έχει αποφασισθεί σε αντίστοιχες περιπτώσεις άλλων περιοχών που αντιμετώπισαν καταστροφικά φυσικά φαινόμενα.

Πάγιο αίτημα των πολιτών των Δήμων Ι.Π. Μεσολογγίου και Ναυπακτίας αποτελεί η εξάμηνη παράταση και αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών καθώς και η ρύθμιση των οφειλών με την καταβολή τους σε 12-24 δόσεις, όπως έχει κριθεί σε αντίστοιχες περιπτώσεις και αποδεικνύεται ενδεικτικά από το υπ’αριθμ. πρωτ. Φ.80000/οικ.42724/1641 έγγραφο του Υφυπουργού Εργασίας και συνακόλουθα το υπ’αριθμ. Ε33/1587/03.11.2016 έγγραφο του Διοικητή ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Σημειώνω δε, ότι την 21/11/2016, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησής μου για το ίδιο θέμα, ο Υφυπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αρμόδιος για θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Αναστάσιος Πετρόπουλος, απάντησε ότι το Υπουργείο ανέμενε να αποφανθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος για το ποιες είναι οι πληγείσες επιχειρήσεις, ενώ δεσμεύθηκε ότι μόλις οριοθετηθούν από την Περιφέρεια οι πληγείσες περιοχές, όσοι ασφαλισμένοι έχουν υποστεί ζημία θα επωφεληθούν από την αναστολή εισφορών.

Ταυτόχρονα, έως και σήμερα δεν έχει εκδοθεί Υπουργική απόφαση για την υπαγωγή σε ρύθμιση βεβαιωμένων οφειλών έναντι της φορολογικής διοίκησης των πολιτών των Δήμων Ι.Π. Μεσολογγίου και Ναυπακτίας, όπως έχει αποφασισθεί σε αντίστοιχες περιπτώσεις πληγεισών από φυσικές καταστροφές περιοχών, όπως αποδεικνύει η υπ’αριθμ. ΠΟΛ 1050/2017 (ΦΕΚ Β’ 1201/5-4-2017) απόφαση της Υφυπουργού Οικονομικών Αικατερίνης Παπανάτσιου.

Είναι απολύτως σαφές ότι οι διευκολύνσεις αυτές επιβάλλονται από την αρχή της ίσης μεταχείρισης των πολιτών της ελληνικής επικράτειας και είναι αναγκαίες για την αντιμετώπιση των έκτακτων συνθηκών που προκάλεσαν οι φυσικές καταστροφές και την αποκατάσταση της ομαλής οικονομικής ζωής στις πληγείσες περιοχές.

Ερωτώνται, κατόπιν αυτών, οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1. Πότε θα δοθούν ασφαλιστικές διευκολύνσεις σε επιχειρήσεις, εργοδότες ή ασφαλισμένους που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές στις 21 & 22/10/2016 στους Δήμους Ι.Π. Μεσολογγίου και Ναυπακτίας;

2. Ποιες είναι οι συγκεκριμένες ασφαλιστικές διευκολύνσεις που θα δοθούν στους πολίτες των Δήμων  Ι.Π. Μεσολογγίου και Ναυπακτίας ; Θα υπάρξει παράταση και αναστολή είσπραξης εισφορών και ρύθμιση αυτών με την υπαγωγή τους σε δόσεις και αν ναι με ποιους συγκεκριμένους όρους;

3. Πότε θα εκδοθεί Υπουργική Απόφαση για την υπαγωγή σε ρύθμιση βεβαιωμένων οφειλών έναντι της φορολογικής διοίκησης και ποιους συγκεκριμένους όρους θα περιλαμβάνει; Θα δοθεί η δυνατότητα για 24 δόσεις όπως δόθηκε σε αντίστοιχες περιπτώσεις;»

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος