Ο Αιτωλοακαρνάνας Βουλευτής κατέθεσε ερώτηση για την αποκατάσταση των ζημιών και για το κλείσιμο της Κλεισούρας

Ερώτηση σχετικά με τις καταστροφές στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας κατέθεσε ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραγκούνης προς τους Υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών κ. Σπίρτζη και Εσωτερικών κ. Σκουρλέτη. Αναλυτικά:

«Κύριοι Υπουργοί,

Όπως ήδη γνωρίζετε, το τελευταίο σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που έπληξε την Δυτική Ελλάδα έκανε το νομό Αιτωλοακαρνανίας να θυμίζει απλά ένα βομβαρδισμένο τοπίο! Τα πλημμυρικά φαινόμενα, οι κατολισθήσεις, η λάσπη δημιούργησαν τεράστιες ζημίες στον οικιστικό ιστό, σε κατοικίες, σε επιχειρήσεις, σε κοινωνικές δομές όπως το ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου αλλά και στις υποδομές του νομού με αποτέλεσμα να χωριστεί ο νομός στα δυο αφού η εθνική οδός Αντιρρίου- Ιωαννίνων, στην περιοχή της Κλεισούρας, έκλεισε λόγω κατολίσθησης.

Οι πολίτες του Δήμου Αγρινίου, ειδικότερα των κοινοτήτων Ζευγαράκι, Κλεισορρεύματα, Φραγκουλέικα, Καινουργίου, Παραβόλας – και όχι μόνο, οι πολίτες του Δήμου Μεσολογγίου, ειδικότερα της Κατοχής, του Νεοχωρίου, οι πολίτες του Δήμου Αμφιλοχίας αλλά και αυτοί του Δήμου Θέρμου αντιμετωπίζουν έναν προσωπικό γολγοθά. Τα σπίτια τους έχουν καταστραφεί, οι καλλιέργειές τους και οι κτηνοτροφικές μονάδες έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές, το οδικό δίκτυο μετά από κατολισθήσεις είναι επικίνδυνο και ανεπαρκές. Χρειάζονται άμεση χρηματική ενίσχυση ώστε να αντεπεξέλθουν στις δύσκολίες που αντιμετωπίζουν αλλά και άμεση αποκατάσταση των ζημιών στους δρόμους, επανεξέταση και ολοκλήρωση αντιπλημμυρικών έργων ώστε να επέλθει γρήγορα μια κανονικότητα και να αποφευχθούν τέτοιου είδους φαινόμενα στο μέλλον.

Δεδομένου ότι,

  • οι τρείς Δήμοι έχουν κυρηχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
  • εκκρεμεί στο να κυρηχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ο Δήμος Θέρμου
  • έχει ξεκινήσει η καταγραφή ζημιών
  • έχει επισκεφτεί και ο ίδιος ο Υπουργός Εσωτερικών την περιοχή

Ερωτάσθε:

-Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε και σε ποιες απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις ώστε οι πληγέντες να λάβουν έκτακτο βοήθημα, όπως άλλωστε αποφασίστηκε και για άλλες περιοχές με ανάλογες καταστροφές;
-Τι προτίθεστε να κάνετε ώστε να προχωρήσετε άμεσα στην αποκατάσταση των ζημιών των υποδομών του νομού;
– Είστε διατεθειμένοι να επιχορηγήσετε άμεσα τους Δήμους αλλά και την Περιφέρεια για μίσθωση μηχανημάτων απαραίτητων στην αποκατάσταση των ζημιών;
-Τέλος, λόγω του αποκλεισμού του δρόμου στην Κλεισούρα, προτίθεστε να δοθεί η δυνατότητα ελεύθερης διέλευσης από τα διόδια του Κουβαρά για τους μόνιμους κατοίκους;»

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος