Ζητεί άμεσα σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου ο Αιτωλοακαρνάνας Περιφερειακός Σύμβουλος

Ανοιχτή επιστολή με θέμα την μεταφορά των μαθητών στα σχολεία απέστειλε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Αιτωλοακαρνανίας Νεκτάριος Φαρμάκης προς τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα και την Αντιπεριφερειάρχη Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά.

Αναλυτικά η ανοιχτή επιστολή:

«Όπως είναι ήδη γνωστό σε εσάς, η Υπηρεσία μεταφοράς μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Αιτωλοακαρνανίας ανήκει στις αρμοδιότητες της Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας.

Είναι επίσης γνωστό σε εσάς ότι κάθε χρόνο παρατηρούνται δυσλειτουργίες και ελλείψεις που καταδεικνύουν έλλειμμα οργάνωσης και προετοιμασίας εκ μέρους της Διοίκησης.

Με το ξεκίνημα της φετινής σχολικής χρονιάς, παρατηρούνται τεράστια προβλήματα που συνίστανται σε αδυναμία εξυπηρέτησης και μεταφοράς μαθητών στις σχολικές τους μονάδες, με αποτέλεσμα οι εν λόγω μαθητές να μην μπορούν με το «καλημέρα» να προσέλθουν στα μαθήματά τους , οι δε γονείς να επιβαρύνονται, λόγω της κατάστασης που επικρατεί. Το γεγονός αυτό καθίσταται ακόμη πιο επιβαρυντικό, από τη στιγμή που εσείς καλύτερα γνωρίζετε ότι για τη μεταφορά μαθητών δαπανώνται πολλά εκατομμύρια ευρώ κάθε περίοδο.

Με θλίψη μου, έγινα αποδέκτης πληροφοριών που κάνουν λόγο για αδυναμία εκτέλεσης της μεταφοράς μαθητών σε όλη την έκταση της Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας.

Ενδεικτικά αναφέρω:

  • Στην περιοχή του Αστακού έχουν κοπεί ταξί από Χρυσοβίτσα.
  • Στο Ευηνοχώρι έχουν κοπεί ταξί από Κουτσοχέρι και Κουδούνι. Τα ταξί γενικά έχουν προβλήματα με την εξόφληση και περσινών δρομολογίων.
  • Στο Αιτωλικό έχουν κοπεί ειδικά μαθητικά δρομολόγια των ΚΤΕΛ με αποτέλεσμα ΔΕΚΑΔΕΣ μαθητές να πηγαινοέρχονται μέσω δρόμων μεγάλης επικινδυνότητας (στα γεφύρια δεν υπάρχουν ουσιαστικά πεζοδρόμια) και με δικά τους μέσα. Ορισμένοι δεν έχουν τρόπο να φτάσουν στο σχολείο.
  • Στον Αστακό 9-11 μαθητές δεν μπορούν να φτάσουν στα ΕΠΑΛ (είτε Κατοχής είτε Μεσολογγίου βάση της ειδικότητας που επέλεξαν) αφού και αυτό το δρομολόγιο κόπηκε.
  • Πλέον όλων των ανωτέρω, θα πρέπει να προστεθούν και τα όσα καταλογίζονται από την Α’ ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας σε σχετική ανακοίνωσή-καταγγελία της, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται η πλήρης άγνοια της Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας σχετικά με το γεγονός ότι δηλώσεις των μαθητών τους οδηγούν και σε πιο απομακρυσμένα σχολεία από αυτά του τόπου κατοικίας τους βάση των ειδικοτήτων που λειτουργούν σε κάθε σχολική μονάδα.
  • Ισχυρισμοί περί εγγυτέρων σχολικών μονάδων που δύνανται να εξυπηρετήσουν τους μαθητές, σε πολλές περιπτώσεις είναι εσφαλμένοι αφού πχ. ενώ υποδεικνύεται σε μαθητές του Αστακού να μην μεταβούν στο ΕΠΑΛ Κατοχής και όχι στο Μεσολόγγι, εντούτοις ούτε για το ΕΠΑΛ Κατοχής δεν υπάρχει δρομολόγιο.

κ.Περιφερειάρχη , κ.Αντιπεριφερειάρχη

Το ζήτημα της μεταφοράς μαθητών είναι ένα ευαίσθητο και σοβαρό ζήτημα αρμοδιότητάς σας που δεν επιτρέπει ούτε πολιτική σπέκουλα ούτε αντιπαράθεση. Το έλλειμμα της οργάνωσης εκ μέρους σας είναι προφανές και εκ των προτέρων θεωρώ άσκοπη οποιαδήποτε πολιτική αντιμετώπιση μετατόπισης ευθυνών. Θέλω να πιστεύω ότι η ευαισθησία σας πάνω στο ζήτημα είναι δεδομένη όπως και η ανάληψη των ευθυνών σας για τα φαινόμενα που παρατηρούνται. Ωστόσο, στο θέμα αυτό θα πρέπει να δοθεί άμεσα λύση με πρωτοβουλίες που θα λάβετε. Πρωτίστως όμως οφείλετε να ενημερωθείτε για την κατάσταση που επικρατεί. Για το λόγο αυτό με την παρούσα ζητώ την ενημέρωση του Π.Σ από εσάς αλλά και τις υπόλοιπες αρμόδιες υπηρεσίες, μέσω συγκλήσεως σχετικού Π.Σ. Το κατεπείγον θεωρώ ότι είναι αυταπόδεικτο. Πολλοί μαθητές ήδη μετρούν απουσίες χωρίς τη θέλησή τους…

Με εκτίμηση
Νεκτάριος Αθ. Φαρμάκης
Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας»

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος