Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Επιστολή από φοιτητή του ΔΠΠΝΤ: “Κύριε Υπουργέ…”

Κοινοποίηση

“Ανάκληση της κατάργησης του τμήματος και να δοθούν απαντήσεις που έχουν ως βάση τους ακαδημαϊκά κριτήρια, όχι πολιτικά και προσωπικά συμφέροντα” ζητά ο φοιτητής

Επιστολή διαμαρτυρίας απέστειλε στο agriniovoice.gr ένας φοιτητής του τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών (ΔΠΠΝΤ) με αφορμή τις δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου. Ο φοιτητής ζητά “την ανάκληση της κατάργησης του τμήματος και να δοθούν απαντήσεις που έχουν ως βάση τους ακαδημαϊκά κριτήρια, όχι πολιτικά και προσωπικά συμφέροντα”.

Αυτούσια η επιστολή του φοιτητή:

“Κατά την χθεσινή επίσκεψη του υπουργού παιδείας και της πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών ως φοιτητές του τμήματος ΔΠΠΝΤ αισθανθήκαμε την απόλυτη στημένη διάθεση και τοποθέτηση τόσο του υπουργού όσο και της πρύτανη.

Τα λόγια τα οποία ανέφεραν είναι πέρα για πέρα αντί-ακαδημαϊκά.

Κοινός τους στόχος να καταργήσουν ένα πολύ καλό και αναπτυγμένο τμήμα που εδρεύει στο Αγρίνιο (τμήμα ΔΠΠΝΤ) με φθηνές δικαιολογίες του τύπου:

Απαντήσεις υπουργού:

  • Το τμήμα ήταν καλό… αλλά ένα Ιστορικό και Αρχαιολογικό σε ένα τέτοιο Πανεπιστήμιο όπως το Παν.Πατρών
  • Είναι σημαντικό να υπάρχει και για την ιστορικότητα της χώρας μας

Ο υπουργός κατά την ομιλία του με μεταπτυχιακούς φοιτητές του τμήματος ΔΠΠΝΤ είπε επίσης: Γνωρίζετε αν υπάρχει αντίστοιχο τμήμα πολιτισμικής διαχείρισης στο εξωτερικό;

Και επίσης η πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών τόνισε ότι το τμήμα ΔΕΝ έχει επαγγελματικά δικαιώματα και η «μετεξέλιξη» του τμήματος σε Ιστορίας-Αρχαιολογίας θα κατοχυρώσει στους νέους φοιτητές επαγγελματικά δικαιώματα…

Ως απάντηση στις προκλήσεις του Υπουργού και της Πρύτανη όσον αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα του τμήματος ΔΠΠΝΤ που αφορούν το Δημόσιο:

Κύριε Υπουργέ πριν καταργήσετε ένα τμήμα ρίξτε μία ματιά στην ιστοσελίδα του: http://www1.culture.upatras.gr/

Αξιολόγηση ΑΔΙΠ-Πιστοποίηση Προγράμματος Σπουδών

Η δημιουργία ενός ακόμα τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας πάει για ακόμα μια φορά πίσω την παιδεία μας καταστρέφοντας επίσης σημαντικά τμήματα όπως το ΔΠΠΝΤ, ενώ παράλληλα η ίδρυση τμήματος πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας δείχνει την πρόοδο που γίνεται στην περιοχή του Βόλου και την Πανεπιστημιακή κοινότητα του.

Στοιχεία των Τμημάτων Ιστορίας Αρχαιολογίας δείχνουν ότι:

  • Η έρευνα των Γραφείων Διασύνδεσης των ελληνικών πανεπιστημίων προκύπτει ότι οι Ιστορικοί και Αρχαιολόγοι έχουν το υψηλότερο ποσοστό ανέργων (17,1%).
  • Παραμένουν άνεργοι για επτά με εννέα χρόνια, από τότε που πήραν πτυχίο. Εχουν το χαμηλότερο ποσοστό σταθερής απασχόλησης (41,6%), το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό επισφαλούς απασχόλησης και ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά απόλυτης αντιστοιχίας σπουδών με το αντικείμενο εργασίας.
  • Χαρακτηριστική είναι η έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από την οποία διαπιστώθηκε ότι μόνο το 60,3% των πτυχιούχων του τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας εργάζεται και μάλιστα από αυτούς το 42,3% απασχολείται σε τομείς μη σχετικούς με τις σπουδές του. Να επισημάνουμε ότι:

Ψήφισμα Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος

Η Γενική Συνέλευση του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών αποφάσισε σήμερα, 17 Απριλίου 2019, ομόφωνα τα εξής:

A. Τιμώντας την πολύχρονη ερευνητική και διδακτική διεπιστημονική οντολογία του τμήματος, και
Β. Την αναγνώριση αυτής μέσω της πρόσφατης πιστοποίησης του προγράμματος σπουδών του,

Δεν συμφωνεί με την κατάργηση του τμήματος εφ’ όσον η προτεινόμενη αλλαγή δεν μπορεί να υποστηριχθεί από την υφιστάμενη σύνθεση και όσμωση του επιστημονικού προσωπικού του τμήματος, ούτε εγγυάται την επιστημονική και επαγγελματική υπόσταση των φοιτητών και αποφοίτων του.

Κύριε Υπουργέ γνωρίζετε ότι:

  • Υπάρχει ανάγκη τμημάτων διεπιστημονικού χαρακτήρα στα σύγχρονα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια
  • Τμήματα όπως το Ιστορικό Αρχαιολογικό θα οδηγήσουν τους φοιτητές στην ανεργία
  • Η Πολιτισμική διαχείριση είναι ΠΟΛΥ σημαντική και η αλληλεπίδραση της με ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ (ψηφιακός πολιτισμός) είναι το ΜΕΛΛΟΝ!
  • Με την απόφαση αυτή καταδικάζετε τους φοιτητές του ΔΠΠΝΤ και τους στέλνετε στην ανεργία για δημιουργήσετε ΈΝΑ επιπλέον τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας.

Κύριε Υπουργέ μπορείτε να δείτε αντίστοιχα τμήματα με Προπτυχιακά και Μεταπτυχιακά προγράμματα:

Τμήμα ΔΠΠΝΤ: Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών

Μεταπτυχιακό: Δίπλωμα Ειδίκευσης σε «Δικτυακές Πόλεις και Αναπαραστάσεις»

  • Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας – Πανεπιστήμιο Αιγαίου
    http://www.ct.aegean.gr/
  • Τμήμα Πληροφορικής – Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα σπουδών: «Ψηφιακός Πολιτισμός, Έξυπνες Πόλεις, IoT και Προηγμένες Ψηφιακές Τεχνολογίες»
http://www.cs.unipi.gr/index.php?option=com_k2&view=item&layout=item&id=576&Itemid=814&lang=el

Μεταπτυχιακό – Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων (MSc) – Ε.Α.Π
https://www.eap.gr/el/programmata-spoudwn/83-dioikisi-politismikon-monadon-msc/875-36476cbacd53c0902c1129972ae82f19

Μεταπτυχιακό στη Διαχείριση Πολιτιστικής Κληρονομιάς (MA in Heritage Management) – Ο.Π.Α. (ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ)
Σε συνεργασία με το University of Kent
https://www.dept.aueb.gr/el/dmst/content/ma-heritage-management

Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) με τίτλο: Πολιτιστική Διαχείριση, Επικοινωνία και Μέσα – Πάντειο Πανεπιστήμιο
https://cmc.panteion.gr/index.php/communication-media-and-culture-studies/postgrad-studies/2018-2019-postgraduate-diploma

ΖΗΤΑΜΕ:

• Την ΑΝΑΚΛΗΣΗ της κατάργησης του τμήματός μας (ΔΠΠΝΤ) καθώς θεωρούμε ότι η απόφαση για την κατάργηση του τμήματός μας είναι πέρα για πέρα αστεία καθώς δεν τηρεί τα ακαδημαϊκά κριτήρια .
• Να δοθούν σοβαρές και τεκμηριωμένες απαντήσεις που έχουν βάση ακαδημαϊκά κριτήρια και όχι απαντήσεις πολιτικών και προσωπικών συμφερόντων.”

Τμήμα Ειδήσεων
Τμήμα Ειδήσεωνhttps://agriniovoice.gr
Ειδησεογραφία με έμφαση στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Επικαιρότητα, Θέσεις Εργασίας, Παναιτωλικός, Μικρές Αγγελίες. Με την υποστήριξη της Εβδομαδιαίας Εφημερίδας της Αιτωλοακαρνανίας «Αναγγελία».
spot_img

Διαβάστε επίσης: