Επίσκεψη Φαρμάκη στις πληγείσες περιοχές (ΦΩΤΟ)

«Είμαστε απέναντι σε δύο μέτωπα: Στην κλιματική αλλαγή και στο έλλειμμα υποδομών πολλών ετών» είπε ο Περιφερειάρχης

Στις περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας που αντιμετώπισαν πλημμυρικά φαινόμενα από την κακοκαιρία, βρέθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 3 Οκτωβρίου, ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, επικεφαλής κλιμακίου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που κινητοποιήθηκε άμεσα για να συνδράμει τις προσπάθειες των Δήμων και των πολιτών.

«Είμαστε απέναντι σε δύο μέτωπα. Το πρώτο αφορά τη σφοδρότητα των φαινομένων που είναι το αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Και το δεύτερο, αφορά τα ελλείμματα πολλών ετών σε υποδομές αλλά και έργα προστασίας και προφύλαξης των οικιστικών περιοχών» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης, προσθέτοντας: «Εννοείται πως είναι αδύνατο σε έναν μήνα – ή ακόμα και σε έναν χρόνο – να γίνουν όσα δεν έγιναν επί χρόνια. Όμως, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όχι μόνο δεν θα μείνει με τα χέρια σταυρωμένα, αλλά μαζί με τους δήμους και τις άλλες υπηρεσίες θα βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση για να προφυλάξει τους πολίτες και τις περιουσίες τους, ενώ επιπλέον θα δρομολογήσει όλα τα αναγκαία έργα και θα αναζητήσει όλα τα απαραίτητα κονδύλια για να μετατραπεί η Δυτική Ελλάδα σε πρότυπη περιοχή αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Γιατί αυτό δεν είναι… πολυτέλεια, αλλά ζήτημα επιβίωσης και ανάπτυξης».

Στις πληγείσες περιοχές είχαν σπεύσει ήδη η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας Μαρία Σαλμά, ο Αντιπεριφερειάρχης Έργων και Υποδομών Θανάσης Μαυρομμάτης, μαζί με κλιμάκιο υπηρεσιακών στελεχών και μηχανημάτων, προκειμένου να συμβάλλουν στην αποκατάσταση της ομαλότητας.

Επί τόπου, από την πρώτη στιγμή, βρίσκονταν δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, τις οποίες ο κ. Φαρμάκης ευχαρίστησε για την άμεση και καταλυτική συνδρομή τους, αλλά και την άριστη συνεργασία.

Επιτόπια οργάνωση της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας

Νωρίτερα υπήρξε συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας για τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν κυρίως την Τοπική Κοινότητα Λεσινίου, με πρωτοβουλία της κυρίας Σαλμά.

Αποφασίστηκε συντονισμός των ενεργειών όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να επιτευχθεί το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα αναφορικά με την προστασία πρωτίστως της ανθρώπινης ζωής, των περιουσιών των πολιτών, αλλά και των υποδομών.

Μετά την αποτίμηση που έγινε και τις καταστροφές που σημειώθηκαν σε οικίες, επιχειρήσεις, γεωργικές καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες, υποβλήθηκε αίτημα απ’ τον Δήμο Μεσολογγίου για κήρυξη της Τοπικής Κοινότητας Λεσινίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Επίσης, πλημμυρικά φαινόμενα υπήρξαν και στην Ε.Ο. Αντιρρίου – Ιωαννίνων, χωρίς όμως να χρειαστεί να διακοπεί η κυκλοφορία.

Στη σύσκεψη, εκτός της κ. Σαλμά, συμμετείχαν επίσης, ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδος, Ευθύμιος Γεωργακόπουλος, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αιτωλ/νίας, Χριστόφορος Μπόκας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Αιτωλίας, Ιωάννης Νταλαχάνης, οι Αντιδήμαρχοι Μεσολογγίου, Νικόλαος Καραπάνος και Φόνη Μελαχρή, ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Αιτωλ/νίας, Ιωάννης Τέγας και ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Λεσινίου, κ. Παπαθανασίου.

Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος