Σύνολο 50 εκ. ευρώ «πέφτουν» στο οδικό δίκτυο του Νομού για συντήρηση και αποκατάστασή του

Εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας που συνεδρίασε την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018 η τροποποίηση του τεχνικού δελτίου του έργου «συντήρηση, αποκατάσταση και άρση επικινδυνότητας του επαρχιακού οδικού δικτύου Αιτωλοακαρνανίας», η οποία προβλέπει ένταξη νέων υποέργων και αύξηση του προϋπολογισμού από 13.000.000 ευρώ σε 49.770.000 ευρώ.

Πρόκειται για μια γενναία αύξηση των διαθέσιμων πόρων για την συντήρηση και βελτίωση του οδικού δικτύου της Αιτωλοακαρνανίας, κατά σχεδόν 37 εκατομμύρια ευρώ.

«Έτσι μπορούμε να διαθέσουμε ένα ποσό που να αρμόζει στο μέγεθος και τις δυσκολίες του επαρχιακού δικτύου της Περιφερειακής μας Ενότητας ώστε να βελτιώσουμε το επίπεδο ζωής των πολιτών. Είναι μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την συνολική αντιμετώπιση των προβλημάτων του οδικού δικτύου και όχι μικρές παρεμβάσεις. Η εξασφάλιση επιπλέον χρημάτων για την οδική ασφάλεια είναι μια πολιτική κατάκτηση του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα. Το όραμά μας και η προσήλωση όλων μας στον σχεδιασμό που έχουμε κάνει, κάνουν πράξη το σύνθημα ‘πράξεις και όχι λόγια'» ανέφερε σχετικά η Αντιπεριφερειάρχης Χριστίνα Σταρακά.

Το συγκεκριμένο έργο έχει ενταχθεί στο Εθνικό Σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ΠΔΕ, ενώ τα νέα υποέργα που εντάσσονται είναι τα εξής:

 1. Συντήρηση επαρχιακού δρόμου Μπαμπίνη – Αετός – Αρχοντοχώρι – Κανδήλα – Μύτικας: 3.000.000 ευρώ.
 2. Καθαρισμός ερεισμάτων και εργασίες πρασίνου επαρχιακών οδών, Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας: 3.000.000 ευρώ.
 3. Συντήρηση σήμανσης και ασφάλισης επαρχιακού οδικού δικτύου Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας: 3.000.000 ευρώ.
 4. Συντήρηση της 40ης επαρχιακής οδού: Καλλιθέα – Λαμπίρι – Όρια Νομού και 3η2 επαρχιακής οδού: Χάνι Μπαγια – Αγγελόκαστρο – Κλεισορεύματα: 4.000.000 ευρώ.
 5. Συντήρηση της 4ης επαρχιακής οδού: Κατοχή – Πλατυγυάλι, της 3ης επαρχιακής οδού: Γουριά – Λεσίνι και της 50ης επαρχιακής οδού: Πεντάλοφο – Στρογγυλοβούνι – Πηγάδια: 5.000.000 ευρώ.
 6. Συντήρηση των επαρχιακών οδών: 35η (Καστράκι – Χαλκιόπουλο – Κομπότι), 36η (Πετρώνα – Αλευράδα), 11η (Ρουσέϊκα, Σπολάϊτα), 51η (Κεχρινιά – Λεπενού) και 37η (Λουτρό – Σταθά): 5.000.000 ευρώ.
 7. Συντήρηση της 48ης επαρχιακής οδού: Αστακός – Μύτικας, της 32ης επαρχιακής οδού: Βόνιτσα – Πάλαιρος – Μύτικας και της 31ης επαρχιακής οδού: Αστακός – Βασιλόπουλο – Βελά: 4.000.000 ευρώ.
 8. Συντήρηση επαρχιακών δρόμων ορεινής Τριχωνίδας, περιοχής Δήμου Θέρμου: 3.500.000 ευρώ.
 9. Συντήρηση τμημάτων των επαρχιακών οδών: 17η, 21η, 23η, 24η, 25η, και 43η, περιοχής Ναυπακτίας: 6.000.000 ευρώ.
 10. Λειτουργία, συντήρηση, αποκατάσταση βλαβών και παρακολούθηση μέσω συστήματος SCADA, των Η/Μ εγκαταστάσεων στη σήραγγα Αγ. Ηλία Αιτωλικού και των εγκαταστάσεων οδοφωτισμού, επί της Παραϊονίας επαρχιακής οδού: 270.000 ευρώ.
  ΣΥΝΟΛΟ: 36.770.000 ευρώ.

Τα νέα αυτά υποέργα αυτά έχουν ως σκοπό την ομαλή και χωρίς κινδύνους κυκλοφορία των οχημάτων επί του επαρχιακού οδικού δικτύου.

Οι εργασίες που θα εκτελεσθούν είναι εκσκαφές, άρση καταπτώσεων, καθαρισμός και μόρφωση τάφρων, καθαρισμός των ερεισμάτων από τα φυτικά, διάνοιξη τάφρων, αποκατάσταση καθιζήσεων (εκσκαφές, κατασκευή επιχώματος, οδοστρωσία & ασφαλτικά), σκυροδέματα (επενδύσεως τάφρων, τοίχων), καθώς και κατασκευή συρματοκιβωτίων για αντιστήριξη ανάντη και κατάντη πρανών των οδών.

Επίσης θα γίνουν αποκαταστάσεις του φθαρμένου ασφαλτοτάπητα με επούλωση λάκκων και κατασκευή ασφαλτικών ισοπεδωτικών στρώσεων κυκλοφορίας και κατασκευή στρώσεων κυκλοφορίας. Θα γίνει οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση που αφορά διαγράμμιση οδοστρώματος και τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας. Τέλος θα τοποθετηθούν πινακίδες πληροφοριακές, ρυθμιστικές και κινδύνου.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος