Την Κυριακή 30 Ιουλίου 2017 το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας και ο Δήμος Μεσολογγίου υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας με τον Ευρωπαϊκό Φορέα/Οργανισμό «NikolaosRoute – La Via Nicolaiana® Ευρωπαϊκή Διαδρομή Άγιος Νικόλαος των Μύρων». Ο Οργανισμός έχει ως βασικό στόχο, στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης που τέθηκε σε εφαρμογή το 1987, την πιστοποίηση Πολιτιστικής Προσκυνηματικής Διαδρομής με τίτλο έργου «NikolaosRoute – La Via Nicolaiana® Ευρωπαϊκή διαδρομή Άγιος Νικόλαος των Μύρων».

Η Ευρωπαϊκή διαδρομή είναι Πολιτιστική – Προσκυνηματική με ιδιαίτερο Ιστορικό-Θρησκευτικό ενδιαφέρον, με θεματική αναφορά στην υλική και άυλη κληρονομιά του Αγίου Νικολάου των Μύρων και είναι η πρώτη η οποία συνδέει εδάφη, πολιτισμούς και ιστορία από την Δυτική Ευρώπη ως την Ανατολή.

Έχει ως πρωταρχικό στόχο την γνώση και την αξιοποίηση της κουλτούρας του προσκυνήματος και των πεζοπορικών διαδρομών ως μέσο για την τοπική αποκατάσταση και ανάπτυξη της ιστορικής γνώσης των ιστορικών τοπικών διαδρομών στα πλαίσια των επιτυχημένων παραδειγμάτων (best practices) γνωστών Ευρωπαϊκών διαδρομών Πολιτιστικού και Ιστορικού-Θρησκευτικού ενδιαφέροντος, όπως οι διαδρομές Σαντιάγκο Ντε Κομποστέλα και St. Olav ways που αποδείχθηκε ότι αποτελούν μια ισχυρή στρατηγική για την προστασία των Τοπικών Ταυτοτήτων, καθώς και εξαιρετικά εργαλεία για την ανάπτυξη Εναλλακτικού Τουριστικού Προϊόντος και αύξηση της τουριστικής κίνησης.

Το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, μετά από πολύμηνες επαφές, τεχνικές συναντήσεις και διαβουλεύσεις, ωρίμασε τις συνθήκες για την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας αναδεικνύοντας την πληθώρα των Ιστορικών και Πολιτιστικών πλεονεκτημάτων συγκεκριμένων περιοχών του Νομού κι έπεισε για την καταλληλότητά τους σε σχέση με άλλες ανταγωνιστικές περιοχές της χώρας. Βασικός στόχος του Μνημονίου Συνεργασίας είναι η καταγραφή και συμμετοχή περιοχών του Νομού Αιτωλοακαρνανίας ως μέρος του Ευρωπαϊκού project πιστοποίησης Πολιτιστικής – Προσκυνηματικής Διαδρομής με τίτλο έργου «ΝικόλαοςRoute – La Via Nicolaiana® Ευρωπαϊκή διαδρομή Άγιος Νικόλαος των Μύρων».

Οι περιοχές που σε πρώτη φάση και μετά από την μεγάλη έρευνα που έγινε από την τεχνική ομάδα συνεργασίας των στελεχών του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, αρχαιολόγων και επιστημόνων του Νομού σε συνεργασία με την επιστημονική επιτροπή του Φορέα και που ενδείκνυνται ως στρατηγικά ώριμες για το Ιστορικό και Πολιτιστικό κληροδότημα του Αγίου Νικολάου, ώστε να ανακτηθεί και να διερευνηθεί μέσω ιστορικών τοπικών διαδρομών, είναι η Μονή του Αγ. Νικολάου Κρεμαστού (10ος αιώνας) που οριοθετείται στις απότομες πλαγιές του βουνού Αρακύνθου και αντικρίζει τη λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού και το Βυζαντινό «Μοναστήρι-σπήλαιο» του Αγίου Νικολάου (9ος αιώνας) στο βουνό της Βαράσοβας, κοντά στο Κρυονέρι.

Το Επιμελητήριο προσκάλεσε τους θεσμικούς παράγοντες του Φορέα για την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας και σε συνεργασία με τον Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου διοργάνωσε συνδυαστική δράση με στόχο την πιστοποίηση των δυνατοτήτων των τουριστικών πρακτόρων και στελεχών καθώς και των ανωτέρω αναφερόμενων περιοχών του Νομού Αιτωλοακαρνανίας.

Επίσης, στο πλαίσιο υλοποίησης συνδυαστικά με την δράση υποδοχής και φιλοξενίας για πολλοστή φορά της Reggata φιλίας “Appuntamento in Adriatico e Ionio”, που στρατηγικό στόχο έχει την ανάδειξη του τομέα του Ιστιοπλοϊκού Τουρισμού και του Τουρισμού σκαφών αναψυχής, σε συνδυασμό με την προώθηση του γαστρονομικού πλούτου, των προϊόντων αριστείας του Αγροδιατροφικού τομέα και εν γένει την εξωστρέφεια και τουριστική προβολή των παράκτιων και όχι μόνο, περιοχών και της Ιστορίας του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, διοργάνωσε πιλοτικό πρόγραμμα περιπατητικής τουριστικής διαδρομής με τη συμμετοχή των ιστιοπλοϊκών πληρωμάτων και της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού φορέα.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονταν επίσκεψη στον Βυζαντινό «Μοναστήρι-σπήλαιο» του Αγίου Νικολάου (9ος αιώνας) στη Βαράσοβα, στη συνεχεία διάπλους και περιήγηση στην Λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, ανάδειξη του περιβαλλοντολογικού πλούτου του τόπου μας και της σημασίας του στην δημιουργία γαστρονομικής, επαγγελματικής και πολιτιστικής ταυτότητας και τέλος απογευματινή περιπατητική διαδρομή στον Μονή του Αγ. Νικολάου Κρεμαστού (10ος αιώνας) στις πλαγιές του βουνού Αρακύνθου.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του τετραήμερου προγράμματος δράσεων, υπήρξαν και συναντήσεις εργασίας, της επιστημονικής επιτροπής του φορέα, αποτελούμενη από αρχαιολόγους και βυζαντινολόγους του Πανεπιστήμιου του Σαλέντο της Νότιας Ιταλίας με στελέχη του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, αρχαιολόγους και επιστήμονες του Νομού, όπου συζητήθηκαν τα ευρήματα της έρευνας και τα επόμενα βήματα που χρειάζονται να γίνουν στα πλαίσια της κατάθεσης του φακέλου για την πιστοποίηση της Πολιτιστικής -Προσκυνηματικής Διαδρομής με τίτλο έργου «NikolaosRoute – La Via Nicolaiana® Ευρωπαϊκή διαδρομή Άγιος Νικόλαος των Μύρων» στο Πρόγραμμα Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Τέλος το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας κατέθεσε αίτηση για συμμετοχή, ως πρώτο μέλος από την Ελλάδα, στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Φορέα/Οργανισμού «NikolaosRoute – La Via Nicolaiana® Ευρωπαϊκή Διαδρομή Άγιος Νικόλαος των Μύρων». Αίτηση η οποία έγινε αποδεκτή από το Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα, το όποιο θέλοντας να πιστοποιήσει την εξαιρετική συνεργασία και την αξία της συνέργιας ανέδειξε στη θέση του Αντιπροέδρου του τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας κ. Παναγιώτη Τσιχριτζή.

 

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος