Συνεχίστηκαν και το Σάββατο 8 Απριλίου στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου οι τελετές και οι εκδηλώσεις για τα 191 χρόνια από την Έξοδο των Ελεύθερων Πολιορκημένων.

Το πρωί στην Πινακοθήκη του Δήμου, ο Δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος υποδέχθηκε τους Πρεσβευτές και εκπροσώπους Πρεσβειών από ευρωπαϊκές χώρες όπως η Πολωνία, η Μεγάλη Βρετανία, η Ελβετία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Ρωσία και η Αυστρία, τον Δήμαρχο και εκπροσώπους του Δήμου Schofflisdorf, τους εκπροσώπους των Δήμων Μόρφου και Αμμοχώστου, καθώς επίσης εκπροσώπους δήμων της χώρας.

Μετά την επίσημη υποδοχή, ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Φιλελλήνων και στον Τύμβο του Κήπου των Ηρώων. Αμέσως μετά, η Εικόνα της Εξόδου, το Ιερό Λάβαρο και ο Τίμιος Σταυρός Αγιασμού του Επισκόπου Ιωσήφ Ρωγών, μεταφέρθηκαν με τιμές στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος, ενώ ακολούθησαν επιμνημόσυνη δέηση και καταθέσεις στεφάνων στα Μνημεία Ιωάννη Ιάκωβου Μάγερ, Λόρδου Βύρωνα και Επισκόπου Ιωσήφ Ρωγών.

Η τελετή μνήμης και τιμής για τα 191 χρόνια από την Έξοδο των Ελεύθερων Πολιορκημένων ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή χιλιάδων προσκυνητών από όλη την Ελλάδα ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου 8 Απριλίου.  Ξεκινώντας από τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, η πομπή που συνόδευσε την Εικόνα της Εξόδου κατευθύνθηκε στον Κήπο των Ηρώων όπου μετά την επιμνημόσυνη δέηση ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στον Τύμβο.

«…Λέγεται πως την Ιστορία τη γράφουν οι νικητές. Κι εδώ ,σ’ αυτή την ιερή γη γράφηκαν πολλές σελίδες. Μικρές και μεγαλύτερες. Στο Ντολμά, το Βασιλάδι, την Κλείσοβα. Μέσα στα τείχη της πόλης. Κι όχι μόνο από τους κορυφαίους της Φρουράς, αλλά και από τους απλούς πολίτες, άνδρες, γυναίκες, παιδιά, γέροντες. Όλοι τους με το σπαθί στο χέρι να υπερασπίσουν την Τιμή και να κάνουν το Χρέος απέναντι στους εαυτούς τους και την πατρίδα…». Ο Δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος, κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στο βαθύτερο νόημα και τη σημασία της Εξόδου των Ελεύθερων πολιορκημένων, ενώ επεσήμανε την ανάγκη για ομόνοια, ομοψυχία και ενότητα μεταξύ των λαών του κόσμου.

Η έννοια των συμβόλων, η ανάγκη διατήρησης των παραδόσεων και της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αποτελεί υποχρέωση προς τις επόμενες γενιές των Ελλήνων σημείωσε ο Νίκος Καραπάνος, ενώ ταυτόχρονα επεσήμανε πως χρέος όλων είναι «…να φυλάγουμε την Ελλάδα, να φυλάγουμε το Μεσολόγγι μέσα μας. Να μην ξεχνούμε από πού ξεκινήσαμε και πόσο κόστισε σε ανθρώπινη απώλεια αυτό το ξεκίνημα. Κι όταν οι δυνάμεις μας μοιάζουν να μας εγκαταλείπουν, να στρέφουμε το βλέμμα στα σύμβολά μας. Δεν είναι άψυχα υλικά παραδομένα στη φθορά του χρόνου. Βρίσκονται εκεί να μας θυμίζουν πως ετούτος ο λαός γεννήθηκε από τις στάχτες του πολλές φορές. Δίδαξε στον κόσμο όλο πως γίνεται πράξη το αδύνατο. Στάθηκε ολόρθος στις ντάπιες του Μεσολογγιού κρεμώντας μ’ αυταπάρνηση τα κλειδιά της πόλης».

Η τελετή του Σαββάτου ολοκληρώθηκε με την αναπαράσταση της Ανατίναξης του Δημογέροντα Χρήστου Καψάλη, ενώ προηγήθηκε η απαγγελία αποσπασμάτων από το ποίημα του Διονύσιου Σολωμού «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», και η ανάγνωση της Απόφασης της Εξόδου.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, ενώ στον χώρο του Κήπου των Ηρώων έγινε επίσης η βράβευση των νικητών του Δρόμου Θυσίας.

Δείτε φωτογραφίες από τις εκδηλώσεις του Σαββάτου:

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος