Εντός Δεκεμβρίου η λειτουργία της ΑΜΦΙΓΑΛ στην Αιτωλοακαρνανία (pics)

Η έναρξη λειτουργίας της ΑΜΦΙΓΑΛ και οι σχετικές τεχνικές λεπτομέρειες ήταν μεταξύ των θεμάτων που απασχόλησαν το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Αγρινίου στη συνεδρίασή του τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης, Θωμάς Κουτσουπιάς, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, αυτή την περίοδο εκτελούνται οι τελικές εργασίες διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου, αλλά και ορισμένες τεχνικού χαρακτήρα παρεμβάσεις στο εξοπλισμό, ώστε να καταστεί δυνατή η δοκιμαστική λειτουργία της Μονάδας εντός του Δεκεμβρίου. Και αμέσως μετά, να ξεκινήσει η παραγωγή φέτας και σκληρών τυριών, με όλα τα εχέγγυα ποιότητας και τις νομικές δεσμεύσεις που απαιτεί ένα ΠΟΠ προϊόν.

Ο κ. Κουτσουπιάς αναφέρθηκε στις δυσκολίες και τα εμπόδια που συνάντησε η εν λόγο επένδυση, εξέφρασε, όμως, την απόλυτη ικανοποίησή του για το γεγονός ότι πολύ σύντομα θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια και το εργοστάσιο στην Κεχρινιά Αμφιλοχίας θα μπορέσει να ανταποκριθεί στον πολυδιάστατο ρόλο για τον οποίο σχεδιάστηκε, αλλάζοντας οριστικά τα δεδομένα στην κτηνοτροφία και θέτοντας τις βάσεις για τις απαραίτητες αλλαγές που πρέπει επιτέλους να γίνουν, κυρίως σε ότι αφορά τον ουσιαστικό εκσυγχρονισμό του κλάδου και την αναβάθμιση των υποδομών, έστω κι αν αυτό προϋποθέτει σημαντικές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο.

Η σημασία της επικείμενης έναρξης λειτουργίας της ΑΜΦΙΓΑΛ είναι προφανής:
Οι κτηνοτρόφοι θα βρουν την ιδανική διέξοδο στα προβλήματα εμπορίας, θα διαμορφωθούν νέα δεδομένα στην πολύπαθη αγορά γάλακτος, η Αιτωλοακαρνανία, ο νομός με το μεγαλύτερο ζωικό κεφάλαιο, κυρίαρχος και στην βιοκτηνοτροφία, θα έχει πλέον τη δική του σύγχρονη Μονάδα σε ένα από τα βασικά του προϊόντα.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ. οροθετήθηκαν επίσης οι στόχοι για την τρέχουσα, αλλά και για την επόμενη σεζόν, υπήρξε ενημέρωση για τις συνεργασίες που ήδη έχουν αναπτυχθεί, αναλύθηκαν τα οικονομικά δεδομένα, ενώ, τέλος, συζητήθηκαν και οι πιθανές ημερομηνίες τέλεσης των εγκαινίων.

Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος