Το Τμήμα Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου Μεσολογγίου, στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει τη μεγάλη απειλή για τους φοίνικες που ονομάζεται «ρυγχωτό σκαθάρι» προέβη στις ακόλουθες ενέργειες.

Τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε προληπτικός ψεκασμός στους φοίνικες των ακόλουθων περιοχών: Κήπος Ηρώων εσωτερικά και εξωτερικά, Περιμετρική οδός Κύπρου, Αυλή σπιτιού Τρικούπη, Αυλή σπιτιού Παλαμά, Αναψυκτήριο έναντι Κήπου Ηρώων, Παιδική χαρά Αγίας Παρασκευής και Στρατόπεδο.

Την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου συνεργείο του τμήματος με ανυψωτικό μηχάνημα προέβη σε αντιμετώπιση της προσβολής σε φοίνικες που είχαν εντοπιστεί. Η αντιμετώπιση περιλαμβάνει τα ακόλουθα στάδια:

  1. Ολοκληρωτική αφαίρεση των φύλλων
  2. Λείανση της κορυφής
  3. Εμποτισμός με διάλυμα εντομοκτόνου φαρμάκου
  4. Ψεκασμός με εντομοκτόνο των κομμένων φύλλων
  5. Διάγνωση του μεγέθους της προσβολής, ώστε να εκτιμηθεί η πιθανότητα επαναβλάστησης

Τα σημεία όπου έγινε αντιμετώπιση προσβολών ήταν τα εξής: 1 φοίνικας στη γωνία έναντι παλαιού νοσοκομείου, 2 φοίνικες εντός του Κήπου των Ηρώων, 1 φοίνικας εκτός του Κήπου περιμετρικά, 4 φοίνικες επί της οδού Κύπρου, 1 στο σπίτι Παλαμά, 2 στο σπίτι Τρικούπη, 1 στο προαύλιο του ΕΠΑΛ, 1 στις εργατικές κατοικίες Αγριλιάς, 2 εντός του στρατοπέδου και 1 στην πλατεία αγάλματος Βύρωνα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως εξακολουθεί να είναι οι ιδιωτικοί φοίνικες, οι οποίοι δε μπορούν να εντοπιστούν. Αποτελούν εστία διαρκούς μόλυνσης αφού το έντομο τρέφεται, γεννάει και φεύγει για να προσβάλλει άλλα δέντρα σε μεγαλύτερη έκταση. Το Τμήμα Περιβάλλοντος και Πρασίνου, απευθυνόμενο τους δημότες σημειώνει ότι εφόσον η εικόνα του φοίνικα που έχουν στην αυλή τους φαίνεται παράξενη ή διαπιστώσουν ότι τα όλα τα φύλλα έγειραν, παρακαλούνται να συμβουλευτούν άμεσα Γεωπόνο.

kammenos6

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος