Στις 15 Νοεμβρίου με το έργο «Το Μάθημα» του Ευγένιου Ιονέσκο

Το Δη.Πε.Θε. Αγρινίου ξεκινάει τον πρώτο κύκλο της Πειραματικής του Σκηνής για τη νέα θεατρική περίοδο με το έργο «Το Μάθημα» του Ευγένιου Ιονέσκο.

Η παράσταση θα ανέβει στη νέα σκηνή του Δη.Πε.Θε. Αγρινίου, την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου (21:00) σε μια αίθουσα που από πέρσι διαμορφώθηκε σε θέατρο για τις παραγωγές του οργανισμού.

Πρεμιέρα: Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018 (21:00).
Παραστάσεις: Κάθε Πέμπτη και Παρασκευή (21:00) και Κυριακή (18:00).

Κρατήσεις εισιτηρίων τις εργάσιμες ημέρες στο τηλέφωνο 26410 21158 (9:00-13:00). Η πώληση εισιτηρίων θα γίνεται στο Ταμείο του θεάτρου την ημέρα της παράστασης, Πέμπτη – Παρασκευή (20:00-21:00) και Κυριακή (17:00-18:00). Τιμή εισιτηρίου: 10€ γενική είσοδος.

Την ιδιαιτερότητα της παράστασης καθορίζει ο περιορισμένος αριθμός θεατών (25 ανά παράσταση).

Σημείωμα σκηνοθέτη:

Στο «Μάθημα», αυτό το «κωμικό δράμα» όπως το ονομάζει, ο Ιονέσκο δείχνει την εξουσιαστική διάσταση της εκπαίδευσης αλλά και την παράλογη πλευρά της ανθρώπινης φύσης, τον τραγικό και γελοίο πυρήνα της. Στους ήρωες αναγνωρίζουμε τους εαυτούς μας, γελάμε με τα παθήματά τους και μαζί νιώθουμε οίκτο για τη μοίρα, δηλαδή την τύχη, την συνθήκη που βρίσκονται χωρίς οι ίδιοι να το καταλαβαίνουν και να το θέλουν. Σεβόμαστε αυτό το υπόδειγμα του θεάτρου του παραλόγου και αφήνουμε να μας οδηγήσει σκηνοθετικά και υποκριτικά το ίδιο το κείμενο με το ιδιαίτερο πνεύμα και την δομή του.
Γιώργος Ζιόβας

Λίγα λόγια για το έργο:

Στο «Μάθημα» ο Ιονέσκο με πρωτοποριακές τεχνικές ξεδιπλώνει ένα τριαδικό παιχνίδι αποτελούμενο από έναν ευυπόληπτο καθηγητή – τέρας, μια υπηρέτρια με μυστηριώδες (προφητικό σχεδόν) ύφος και μια μαθήτρια, τόσο «χαζή» (δεν γνωρίζει ούτε πόσο κάνει 1 +1) κι όμως, τόσο «έξυπνη» που έχει απομνημονεύσει όλους τους πιθανούς συνδυασμούς του πολλαπλασιασμού. Ένα παιχνίδι άσκησης εξουσίας με σαδιστικές διαθέσεις και κακό τέλος. Μια ιστορία τόσο συνηθισμένη (το ιδιαίτερο μάθημα ενός καθηγητή στην μαθήτριά του) όπου όλα συμφωνούν με τις επιδιώξεις – προσμονές του θεατή.

Ερωταπαντήσεις σύμφωνα με τα όσα έχουμε διδαχτεί, κοινοτυπίες, δισταγμοί και πνευματώδεις επιδείξεις. Η ιστορία όμως γίνεται ασυνήθιστη. Ρεαλιστική αλλά και grotesque, αποκαλύπτει ένα τρίγωνο ανθρώπων αδύναμων να αντιδράσουν. Στον απόηχο του τριγώνου αυτού, η καταγγελία μιας μαθησιακής διαδικασίας λανθασμένης όπου τα μαθηματικά και η φιλολογία γίνονται όργανα – «μέσα» θανάτου.

Κάθε λανθασμένη απάντηση της μαθήτριας μεγαλώνει το χάσμα ανάμεσα τους (και κυρίως το γλωσσικό χάσμα) εκείνο της έλλειψης επικοινωνίας. Σκληρές λέξεις και εικόνες ντυμένες με το υπέροχα ανατρεπτικό χιούμορ του Ιονέσκο. Δεν έχει σημασία αν η μαθήτρια έχει ιδιαίτερα ταλέντα, ικανότητες ή ευφυΐα. Την περιμένει το ίδιο κακό τέλος γιατί απλά απουσιάζει από αυτήν η γνώση. Το μάθημα του καθηγητή τελειώνει έτσι όπως αρχίζει με τον ήχο του κουδουνιού και την υπηρέτρια να ανακοινώνει την άφιξη μιας νέας μαθήτριας. Η γνώση δε θα μπορέσει ποτέ να μεταδοθεί γιατί ο καθηγητής, αυτός ο θεσμικά υπεύθυνος για τη μετάδοση της, θα γίνει το όχημα που θα απομακρύνει για πάντα την μαθήτρια από αυτήν.

μετάφραση: Κώστας Σταματίου
σκηνοθεσία / μουσική επιμέλεια: Γιώργος Ζιόβας
σκηνικό / κοστούμια: Νάντια Σκορδοπούλου
φωτισμοί: Δημήτρης Παπαδάκης
βοηθός σκηνοθέτη: Μάγδα Ρεντίφη

παίζουν:
Καθηγητής : Γιώργος Ζιόβας
Μαθήτρια: Αφροδίτη Κλεάνθη
Υπηρέτρια: Μάγδα Ρεντίφη

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος