Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΔΗΠΕΘΕ: Έναρξη της Κεντρικής Σκηνής στις 20 Ιανουαρίου με τον “Άμλετ”

Κοινοποίηση

Αφιερωμένη στα 400 χρόνια από το θάνατο του Σαίξπηρ, η Κεντρική Σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ανοίγει την αυλαία της για το 2017 με το έργο «ΑΜΛΕΤ» σε σκηνοθεσία του Κώστα Αρζόγλου. Παραστάσεις από 20 Ιανουαρίου: Παρασκευή-Σάββατο (21:00) και Κυριακή (18:00).

Μετάφραση: Γιώργος Χειμώνας
Διασκευή: Νίκος Καραγεώργος
Σκηνοθεσία: Κώστας Αρζόγλου
Σκηνικά/κοστούμια: Τέλης Καρανάσιος/ Αλεξάνδρας Σιάφκου
Φτισμοί: Δημήτρης Παπαδάκης
Μουσική: Κώστας Χαριτάτος
Βοηθοί σκηνοθέτη: Μαρία Ορφανού/ Μαρία Σαρέλη
Βοηθοί σκηνογράφων: Δώρα Τούβα/ Στέλιος Κοτίδης

Παίζουν:
Άμλετ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΡΟΝΤΙΔΑΚΗΣ
Γερτρούδη / Οφηλία: ΕΙΡΗΝΗ ΡΑΠΤΗ
Κλαύδιος / Φάντασμα: ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΜΠΡΙΑΝΟΣ
Πολώνιος / Όσρικ: ΝΙΚΟΣ ΦΙΛΙΜΕΓΚΑΣ
Λαέρτης / Ηθοποιός: ΠΕΤΡΟΣ ΓΟΥΤΗΣ
Ρόζενγκραντζ / Νεκροθάφτης Α΄: ΜΑΡΙΑ ΟΡΦΑΝΟΥ
Γκίλδενστερν / Νεκροθάφτης Β΄: ΜΑΡΙΑ ΣΑΡΕΛΗ

Στον τελικό μονόλογο του Φόρτεμπρας ακούγεται ο ΘΕΜΗΣ ΠΑΝΟΥ.

Φωτογραφίες: Λένα Αρκουμάνη

Σημείωμα Σκηνοθέτη: Πρόκειται για το πιο πολυπαιγμένο έργο του θεατρικού μάστορα Σαίξπηρ. Οι αναλύσεις για τους χαρακτήρες που διατρέχουν όλο το έργο “Άμλετ” είναι άπειρες. Μέχρι που διδάσκονται τα παιδιά στην Αγγλία τις διαφορετικές απόψεις για το έργο. Ζηλεύω. Για μένα δεν έπαιξε ρόλο η προϊστορία του έργου Ur-Gamlet της γερμανικής παράδοσης, ούτε οι πτυχές του ρόλου του πρωταγωνιστή, ούτε το συγγραφικό περιβάλλον του Σαίξπηρ που αρέσκονταν σε έργα εκδίκησης, αλλά σαν κεντρικό μπούσουλα είχα το ότι τα έργα του συγγραφέα επρόκειτο άμεσα να παιχτούν στη σκηνή (όχι έργα γραμμένα στο γραφείο) ανάλογα με τους ηθοποιούς που διέθετε. Έτσι λοιπόν αξιοποίησα το υλικό της θεατρικής ομάδας που υπήρχε για να παραχθεί τελικά μια παράσταση θεατρικά ώριμη. Είμαι ευτυχισμένος που η μετάφραση του Γ. Χειμωνά και η διασκευή του Ν. Καραγέωργου μου έδωσε αυτή την ευκαιρία, είναι και οι δυο πολύτιμες για αυτόν ακριβώς τον σκοπό.

Το έργο είναι διαχρονικό έτσι και ο χώρος και τα κοστούμια δημιουργούν ένα περιβάλλον που διατρέχει τις εποχές. Αντίστοιχη είναι και η μουσική. Οι κωμικές στιγμές διαδέχονται τις τραγικές. Το υποδόριο χιούμορ θριαμβεύει. Ελπίζω να ταξιδέψετε κ εσείς σε διαφορετικά στυλ παρακολουθώντας το πιο σπουδαίο έργο του Σαίξπηρ.

Τμήμα Ειδήσεων
Τμήμα Ειδήσεωνhttps://agriniovoice.gr
Ειδησεογραφία με έμφαση στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Επικαιρότητα, Θέσεις Εργασίας, Παναιτωλικός, Μικρές Αγγελίες. Με την υποστήριξη της Εβδομαδιαίας Εφημερίδας της Αιτωλοακαρνανίας «Αναγγελία».
spot_img

Διαβάστε επίσης: