Ανακοίνωση των Εμπόρων για το 1ο Εργασιακό Πρωτάθλημα και τον αποκλεισμό τους από τους δικηγόρους στα χαρτιά

Ανακοίνωση για τον αποκλεισμό τους από τα προημιτελικά του 1ου Εργασιακού Πρωταθλήματος μπάσκετ στα χαρτιά εξέδωσαν οι Έμποροι Αγρινίου. Υποστηρίζουν ότι το Πρωτάθλημα είχε «αδικίες και τραγελαφική κατάσταση στα πρότυπα… της ποδοσφαιρικής Σούπερ Λιγκ». Κάποιοι χρησιμοποιούν τη διοργάνωση ως «βήμα δημοσιότητας» λένε οι Έμποροι.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Το 1ο Εργασιακό Πρωτάθλημα μπάσκετ του Δήμου Αγρινίου θα συνοδευτεί από φανφάρες και θριαμβολογίες. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο.

Πρέπει όμως εμείς, ως έμποροι, να αναδείξουμε τις αδικίες και την τραγελαφική κατάσταση που υπήρξε στη διοργάνωση, στα πρότυπα… της ποδοσφαιρικής Σούπερ Λιγκ. Και πρέπει να το κάνουμε αυτό με σκοπό να βοηθηθεί και να αναπτυχθεί η διοργάνωση τα επόμενα χρόνια…

Η ομάδα μας, λοιπόν, επικράτησε με 64-63 των δικηγόρων στον προημιτελικό της διοργάνωσης. Την πρόκριση όμως πήραν οι δικηγόροι… στα χαρτιά (τόσο συχνή έκφραση πλέον στον Ελληνικό αθλητισμό), τα οποία χαρτιά, λόγω επαγγέλματος, ξέρουν να τα «μεταφράζουν» όπως αυτοί θέλουν και όπως τους βολεύει, προσπαθώντας τεχνηέντως να παραλείψουν ότι είναι εις βάρος τους…

Η ένσταση των δικηγόρων έγινε επειδή στην ομάδα μας είχαν δηλωθεί 4 παίκτες που ήταν «εν ενεργεία» σε τοπικά πρωταθλήματα (επιτρέπονταν 2). Και χρησιμοποιούμε τα εισαγωγικά, γιατί εδώ και τέσσερα χρόνια οι επιπλέον τρεις αθλητές της ομάδας μας που δηλώθηκαν στο παιχνίδι έχουν παίξει σε μόλις ένα παιχνίδι τα τελευταία 4 χρόνια! Σε ένα πρωτάθλημα το οποίο έχει όλους κι όλους 6 αγώνες… Ο ένας από τους αθλητές μας (Τσουκαλάς) έχει αγωνιστεί μόλις ένα λεπτό τα τελευταία 10 χρόνια! Τώρα το αν οι αθλητές μας αυτοί θεωρούνται εν ενέργεια το κρίνει η ΕΣΚΑΒΔΕ. Άσχετα αν εμείς συμφωνούμε ή όχι… 

Πρέπει όμως να διευκρινιστούν κάποια πράγματα. Οι δικηγόροι, τόσο νομιμόφρων που είναι, θα έπρεπε να θυμούνται ότι ο αθλητής τους Ζαχαρόπουλος δεν είναι από τον Δήμο Αγρινίου, κάτι το οποίο επίσης απαγορεύεται ρητά από το άρθρο 8 του καταστατικού του πρωταθλήματος. Το αν έγινε κάποιο «μαγείρεμα» και «μεταγραφή» στην δήλωση του εν λόγω αθλητή δεν είμαστε σε θέση να το γνωρίζουμε, αλλά κύριοι δικηγόροι, αν είσαι νομιμόφρων, θα πρέπει να είσαι πάντοτε και όχι μόνο όταν σε συμφέρει… Όχι κατά το δοκούν.

Επίσης, θα θέλαμε να εκφράσουμε την άποψή μας ότι η διοργάνωση θα έπρεπε να έχει ένα πιο φίλαθλο πνεύμα, λιγότερο επαγγελματικό χαρακτήρα και να τονίσουμε ότι διαφωνούμε κάθετα με την ανταλλαγή ενστάσεων που έγιναν καθόλη τη διάρκειά του από πολλές ομάδες. Ακόμη και όταν εμείς μπήκαμε στη διαδικασία να κάνουμε ένσταση για την περίπτωση του Ζαχαρόπουλου, έγινε εν βρασμώ ψυχής κι ευτυχώς η ένσταση ήταν εκπρόθεσμη και δεν συζητήθηκε… Διοργανώσεις τέτοιας μορφής όμως θα έπρεπε να απομπλέκονται από τα επαγγελματικά χαρακτηριστικά που μετατρέπουν ένα πρωτάθλημα σε «βήμα δημοσιότητας» για κάποιους. Μιλάμε άλλωστε για ένα πρωτάθλημα Ερασιτεχνικό που σκοπό είχε -ή μάλλον θα έπρεπε να έχει- να αγωνίζονται αθλητές που αγαπούν το άθλημα, ώστε να ξεφεύγουν από την καθημερινότητα τους και να αθλούνται. Δεν λέμε να μην υπάρχουν κανόνες, αλλά η τόση τυποποίηση του πρωταθλήματος είναι που θα το οδηγήσει σε κατάρρευση, γιατί πολύ απλά θα ξενερώνουν οι αθλητές ο ένας μετά τον άλλον. Ή, πολύ απλά, θα υπάρχει ένα κλειστό κλαμπ ομάδων που θα παίρνει μέρος στο πρωτάθλημα για… μεταξύ τους διακρίσεις! 

Σε ένα τέτοιο πρωτάθλημα εμείς δεν θελουμε να συμμετέχουμε. Ευελπιστούμε τόσο οι διοργανωτές, όσο και οι συμμετέχοντες να το δούμε όλοι μαζί πιο χαλαρά. Για το μπάσκετ. Για το Αγρίνιο. Για τον χαβαλέ μας και τη διασκέδασή μας…!
 
ΥΓ: Το καταστατικό για την τετράδα έλεγε κλήρωση… κλήρωση δεν έγινε ποτέ.»

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος