Οι μορφές ανακύκλωσης έχουν έρθει και στη χώρα μας ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία έχοντας αρκετούς υποστηρικτές

Έχει γίνει πλέον ευρέως γνωστό το σοβαρό πρόβλημα της ρύπανσης του περιβάλλοντος και καθημερινά εκείνοι που ανατρέχουν για ενημέρωση στα ΜΜΕ σίγουρα θα λάβουν κάποια νέα πληροφορία πάνω στο θέμα.

Όπως έχουμε ξανά αναφέρει οι μορφές ανακύκλωσης έχουν έρθει και στη χώρα μας ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία έχοντας αρκετούς υποστηρικτές και οργανώσεις οι οποίες στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση του κόσμου και την εφαρμογή των μεθόδων.

Το ίδιο το κράτος κατά διαστήματα τονίζει τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος και προτρέπει όλους τους πολίτες στην τήρηση της καθαρότητας της γης όπου ζούμε. Μήπως όμως και το ίδιο το σύστημα του κράτους καταδικάζει την ανακύκλωση και άθελά του δείχνει το κακό παράδειγμα προς τους Έλληνες πολίτες;

Είναι γνωστό πως για οποιαδήποτε γραφειακή δραστηριότητα που απαιτείται από τις δημόσιες υπηρεσίες και όχι μόνο, για την εξυπηρέτηση των πολιτών, χρειάζεται η συγκέντρωση άπειρων χαρτιών. Αν κάποιος αναλογιστεί το μέγεθος των χαρτικών εγγράφων που υπάρχουν σε όλες αυτές τις υπηρεσίες σε όλη την Ελλάδα τότε μπορεί να εντοπίσει ένα σοβαρό πρόβλημα ρύπανσης διότι καμία δημόσια υπηρεσία δεν έχει καταγραφεί να ανανεώνει και να ανακυκλώνει το άχρηστο υλικό της.

Με αυτή τη μέθοδο αναγκάζει και τους Έλληνες πολίτες να τυπώνουν ξανά και ξανά τα ίδια χαρτιά τα οποία καταλήγουν τα περισσότερα στη χωματερή και στους δρόμους είτε από τους ίδιους είτε από υπεύθυνους καθαριότητας.

Το χαρτί είναι από τα πιο καθαρά και εύκολα ανακυκλώσιμα υλικά. Εκτός από την επαναχρησιμοποίησή του, επιτυγχάνεται και η εξοικονόμηση χρόνου και χώρου. Υπάρχουν και έχουν προταθεί κατά καιρούς πολλές μέθοδοι έτσι ώστε να πραγματοποιούνται όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες χωρίς την έκδοση υπερβολικών χαρτικών εγγράφων περιορίζοντας έτσι την άσκοπη κατανάλωση χαρτιού αλλά και χρόνου του κάθε πολίτη.

Μια τέτοια κίνηση θα διευκόλυνε τη ζωή των πολιτών στις καθημερινές τους υποχρεώσεις και θα έβαζε πιο ενεργά την σημασία της ανακύκλωσης στη ζωή τους καθώς θα εντοπίζονταν μια σημαντική ποιοτική και ποσοτική διαφορά!

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος