Mε ένα καλαίσθητο δίγλωσσο ημερολόγιο (ελληνικά και αγγλικά), όπου πρωταγωνιστεί η ελιά και φιλοτεχνείται από τα βραβευμένα έργα μαθητών γυμνασίου, του καλλιτεχνικού διαγωνισμού «Προϊόντα ελιάς στη μεσογειακή διατροφή» ολοκληρώνονται οι δράσεις της “Ελαία 2015”.

Η έκδοση του ημερολογίου εντάσσεται στις δράσεις “Ελαία 2015″ και στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος προώθησης του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (IOC) με τίτλο”Olive Products in Mediterranean diet: Taste, Health and Quality of life-Προϊόντα ελιάς στη Μεσογειακή Διατροφή: Γεύση, Υγεία και Ποιότητα Ζωής”. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν για δεύτερη συνεχή χρονιά στο Δήμο Αγρινίου στις 16, 17 και 18 Οκτωβρίου 2015, σε συνεργασία με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κριτσάς και το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής στις 16 Οκτωβρίου.

Οι εκδηλώσεις είχαν στόχο την προβολή και την προώθηση των προϊόντων ελιάς και του ελαιολάδου και τη διάδοση των τοπικών μας παραδόσεων και του πολιτισμού μέσω των προϊόντων της ελληνικής γης και ειδικά της Αιτωλοακαρνανίας στο πλαίσιο της Μεσογειακής Διατροφής ως άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας.

Το ημερολόγιο φιλοτεχνείται από:

  • Δώδεκα φωτογραφίες μαθητών Γυμνασίων του Δήμου Αγρινίου και Δήμου Θέρμου που βραβεύτηκαν στα πλαίσια του καλλιτεχνικού διαγωνισμού
  • Τοπικές παραδοσιακές συνταγές με βάση το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, αποτέλεσμα των δράσεων που υλοποιήθηκαν στα πλαίσια του παραπάνω προγράμματος με έμφαση στην ευαισθητοποίηση των πολιτών και μαθητών σε θέματα διατροφής, ποιότητας και υγείας.

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν μαθητές γυμνασίων (4o Γυμνάσιο Αγρινίου, Γυμνάσιο Θέρμου, Καλυβίων, Λεπενούς, Νεάπολης, Παναιτωλίου, Εκπαιδευτήρια Παναγία Προυσιώτισσα, και Παπαστράτειο Γυμνάσιο Αγρινίου), ενώ τα έργα αξιολόγησε πενταμελής επιτροπή, που αποτελούταν από: Γαρουφαλής Χρήστος, Καλλιτεχνικός Δ/ντης του Εικαστικού Εργαστηρίου Αγρινίου, Γιολδάσης Σπύρος, Διδάσκων Φωτογραφίας του Εικαστικού Εργαστηρίου Αγρινίου, Φραγκούλης Λεωνίδας, Αρχιτέκτονας, Μέλος της Συντονιστικής Ομάδας Art8, Γιαννακόπουλος Γιάννης, Φωτογράφο-Οπερατέρ και Μίκροβας Αντώνης, Εκπαιδευτικός-Πρόεδρος Β’ ΕΛΜΕ).

Πρώτο βραβείο: Γυφτάκης Νικόλαος, “Ξεφόρτωσε την ελιά να σε φορτώσει λάδι” (Γυμνάσιο Νεάπολης)
Δεύτερο βραβείο: Παππά Γενοβέφα, “Τσιμεντένιες ελιές” (Εκπαιδευτήρια Παναγία Προυσιώτισσα),
Τρίτο βραβείο: Τσιάμη Αγγελική, “Αγροτική Ζωή” (Εκπαιδευτήρια Παναγία Προυσιώτισσα) και Σύρρου Παναγιώτα, Οίνος Έλαιον και Αγλαόκαρπος (Γυμνάσιο Θέρμου).

Υπόλοιποι βραβευθέντες μαθητές:

Βλάχος Κων/νος, “Μεσογειακή Διατροφή και Σιτάρι”, (Γυμνάσιο Νεάπολης)
Ηλίας Ψυχογιός, “Στην κουφάλα σου φώλιασε μελίσσι γέρικη ελιά” (Γυμνάσιο Νεάπολης),
Σταματοπούλου Παρασκευή, Ψωμί και Ελαιόλαδο (Γυμνάσιο Θέρμου)
Ηλίας Ψυχογιός, Είμαι του Ήλιου θυγατέρα (Γυμνάσιο Νεάπολης)
Ντούλια Στεφανία, “Η τέχνη της ελιάς” (Εκπαιδευτήρια Παναγία Προυσιώτισσα)
Παναγιωτοπούλου Βίκυ, “Ελιές στο χωράφι” (Εκπαιδευτήρια Παναγία Προυσιώτισσα)
Ερμίνα Τσίρκα, “Ελαία” (4 γυμνάσιο Αγρινίου)
Αναστασία Μουρτζιάπη, “Πιάτο με ελιές” (Γυμνάσιο Λεπενούς)

Με αυτές τις δράσεις δόθηκε η ευκαιρία στα παιδιά να κατανοήσουν τα οφέλη από την ελιά και το ελαιόλαδο, τη σημαντικότητα της σήμανσης/ τυποποίησης των προϊόντων αυτών και να μάθουν και να βιώσουν τη γαστρονομική αξία και ευελιξία τους.

Ελαία - Παπαναστασίου
Ελαία 2015 – Παπαναστασίου

Γ. Παπαναστασίου: «Επιδιώκουμε την εξωστρέφεια με τον επαναπροσδιορισμό της αγροτικής οικονομίας στην περιοχή»

Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γεώργιος Παπαναστασίου στο σχετικό εισαγωγικό μήνυμά του, αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Ο Δήμος μας διαθέτει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, ένα ποικίλο φυσικό περιβάλλον με άφθονα νερά, ήπιο κλίμα, οικογενειακές εκμεταλλεύσεις, παραδοσιακούς ελαιώνες, τοπικές ποικιλίες, τα οποία σε συνδυασμό με την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά επιτρέπουν τη χάραξη μιας στρατηγικής που μπορεί να αναβαθμίσει τους όρους και στην παραγωγή και στην διάθεση των ελαιοκομικών προϊόντων. Αυτό επιτυγχάνεται και με τη διάδοση των τοπικών μας παραδόσεων αλλά και με την ανάδειξη των προϊόντων της ελληνικής γης και ιδιαίτερα της Αιτωλοαρκανανίας που παράγει ελαιόλαδο και επιτραπέζιες ελιές εξαιρετικής ποιότητας καθώς και πολλά άλλα αγαθά, μέρος της Μεσογειακής Διατροφής.

Κεντρική επιδίωξή μας είναι η στήριξη της τοπικής αγροτικής οικονομίας και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των εκλεκτών παραδοσιακών προϊόντων με παράλληλη διασύνδεση με την τοπική πολιτιστική κληρονομιά, τα ήθη και έθιμα και της ιστορίας του τόπου μας. Επιδιώκουμε την εξωστρέφεια με τον επαναπροσδιορισμό της αγροτικής οικονομίας στην περιοχή, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στη γεωργία και στην κτηνοτροφία καθώς και την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος, διοργανώνοντας πολιτιστικές και επιστημονικές εκδηλώσεις που αφορούν στην προώθηση των τοπικών προϊόντων, στην τυποποίηση και ταυτοποίηση των ελαιοκομικών προϊόντων αξιοποιώντας τη μικρή κλίμακα παραγωγή τους από μικρομεσαίες επιχειρήσεις επεκτείνοντας ταυτόχρονα την προοπτική εξαγωγής τους».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ