Με αναβαθμισμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έθεσε σε κυκλοφορία τα νέα χαρτονομίσματα των 100 και 200 ευρώ, με τα οποία ολοκληρώνεται η κυκλοφορία της σειράς «Ευρώπη». Είναι μικρότερα, πιο ανθεκτικά και έχουν νέα καινοτόμα χαρακτηριστικά ασφαλείας που καθιστούν ακόμη δυσκολότερη την παραχάραξή τους. Είχε προηγηθεί η κυκλοφορία νέων χαρτονομισμάτων των 5, των 10, των 20 και των 50 ευρώ τα προηγούμενα χρόνια.

Αναβαθμισμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΚΤ, η σειρά «Ευρώπη» προσφέρει καλύτερη προστασία έναντι της παραχάραξης και έτσι τα τραπεζογραμμάτια ευρώ καθίστανται ακόμα πιο ασφαλή.

Τα νέα τραπεζογραμμάτια των 100 και των 200 ευρώ διαθέτουν ίδια χαρακτηριστικά ασφαλείας με το τραπεζογραμμάτιο των 50 ευρώ, όπως μια προσωπογραφία στο υδατογράφημα και στο ολόγραμμα, καθώς και νέα, αναβαθμισμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας που καθιστούν πιο δύσκολη την παραχάραξη αλλά εξίσου εύκολη την εξακρίβωση της γνησιότητας:

-Ολόγραμμα με κινούμενα σύμβολα: το νέο αυτό χαρακτηριστικό ασφαλείας διακρίνεται στο επάνω μέρος της λωρίδας ασημί χρώματος. Όταν παρατηρείτε το τραπεζογραμμάτιο υπό γωνία, μπορείτε να δείτε μικρά σύμβολα του ευρώ (Euro) να κινούνται γύρω από τον αριθμό. Τα σύμβολα του ευρώ (Euro) γίνονται πιο καθαρά στο άμεσο φως.

-Αριθμός με βαθυπράσινο χρώμα: όταν παρατηρείτε το τραπεζογραμμάτιο υπό γωνία, στον γυαλιστερό αριθμό στην κάτω αριστερή γωνία δημιουργείται μια αίσθηση κίνησης του φωτός από πάνω προς τα κάτω και αντίστροφα. Επίσης, ο αριθμός αλλάζει χρώμα από βαθύ πράσινο σε βαθύ μπλε. Στα νέα τραπεζογραμμάτια των 100 και 200 ευρώ εμφανίζονται επίσης σύμβολα του ευρώ (Euro) μέσα στον αριθμό.

Πέραν των χαρακτηριστικών ασφαλείας για το κοινό, τα νέα τραπεζογραμμάτια διαθέτουν νέα, αναβαθμισμένα χαρακτηριστικά τα οποία επιτρέπουν την αναγνώρισή τους από τα μηχανήματα και τις συσκευές.

Τα χαρτονομίσματα των 100 ευρώ είναι περισσότερα από τα χαρτονομίσματα των 10 ευρώ

Τα τραπεζογραμμάτια των 100 και των 200 ευρώ χρησιμοποιούνται ευρέως, τόσο ως μέσο πληρωμής όσο και ως μέσο αποθήκευσης της αξίας. Στο τέλος Ιουνίου 2018 βρίσκονταν σε κυκλοφορία 2,7 δισεκατομμύρια τραπεζογραμμάτια των 100 ευρώ (τα οποία αντιστοιχούν στο 13% όλων των κυκλοφορούντων τραπεζογραμματίων ευρώ) έναντι 2,5 δισεκατομμυρίων τραπεζογραμματίων των 10 ευρώ (τα οποία αντιστοιχούν στο 12% περίπου του συνολικού αριθμού τραπεζογραμματίων). Αν λάβουμε υπόψη την αξία των συναλλαγών, η ονομαστική αξία των 100 ευρώ είναι η δεύτερη πιο σημαντική ονομαστική αξία μετά από αυτή των 50 ευρώ, καθώς αντιστοιχεί στο ένα τρίτο περίπου (23%) της αξίας όλων των τραπεζογραμματίων ευρώ σε κυκλοφορία. Συγκριτικά, τα τραπεζογραμμάτια των 200 ευρώ αντιστοιχούν στο 1% του αριθμού των τραπεζογραμματίων ευρώ σε κυκλοφορία και στο 4% της συνολικής αξίας.

Κατάλληλα για άτομα με προβλήματα όρασης

Κατά τον σχεδιασμό της σειράς «Ευρώπη», η ΕΚΤ συνεργάστηκε στενά με άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης για τη δημιουργία τραπεζογραμματίων που να διαθέτουν χαρακτηριστικά κατάλληλα για αυτά τα άτομα. Στα νέα τραπεζογραμμάτια οι αριθμοί της αξίας είναι μεγάλοι και έντονοι με μεγαλύτερες χρωματικές αντιθέσεις ούτως ώστε τα τραπεζογραμμάτια να αναγνωρίζονται ευκολότερα από το χρώμα τους. Επίσης, τα τραπεζογραμμάτια διαθέτουν ανάγλυφες εκτυπώσεις στις άκρες τους, διαφορετικές για κάθε ονομαστική αξία.

ΠΗΓΗ

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος