Εκδηλώσεις ενημέρωσης μαθητών και δημοτών στο Θέρμο με θέμα τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς

Εκδήλωση με θέμα «Αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς» πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019 στο Πνευματικό Κέντρο του Θέρμου, στην οποία συμμετείχαν και 150 μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Θέρμου.

Το πρόγραμμα ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης με γενικό τίτλο «Αγαπάμε τα ζώα, δημιουργούμε πολιτισμό» υλοποιείται από το 2016 και αφορά στην εκπαίδευση, προώθηση και ανάπτυξη της ιδέας της ζωοφιλίας με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών, ώστε να αντιμετωπίζουν τα ζώα με προσήκοντα σεβασμό και εκτίμηση όπως αρμόζει σε κάθε νοήμον και συναισθανόμενο ον. Πραγματοποιείται δε μετά από την σχετική έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και σε συνεργασία με την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας.

Παρουσία του Δ/ντη του σχολείου κ. Χριστόπουλου και των δασκάλων του δημοτικού σχολείου Θέρμου, υπάλληλοι του Δήμου Αγρινίου από το Τμήμα Αγροτικής Παραγωγής (Βασιλική Καραπαπά, Γεωπόνος, Θεοδώρα Παπαβασίλη Οικονομολόγος Διοικητικός, Χατζηαγάπη Βασιλική, Γεωπόνος, Σταμάτης Χρήστος, τεχνολόγος γεωπόνος) και ο κτηνίατρος και Εντεταλμένος Σύμβουλος του Δήμου Αγρινίου, υπεύθυνος σε θέματα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, Αντιδήμαρχος Ιωάννης Φαρμάκης, ενημέρωσαν τους μαθητές για τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς και τις υποχρεώσεις των Δήμων.

Η ενημέρωση περιλάμβανε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο για τη σωστή συμπεριφορά προς τα ζώα συντροφιάς (αδέσποτα και δεσποζόμενα).

Επιπλέον, διατέθηκε έντυπο ενημερωτικό υλικό i) του Δήμου Αγρινίου σχετικό με τις υποχρεώσεις των Δήμων και των πολιτών για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς και ιι) του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων www.oie.int που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Υπ.Α.Α.Τ, http://minagric.gr/index.php/el/for-citizen-2/pets/3642-filozoia.

Το απόγευμα ακολούθησε ημερίδα στο Σεμιναριακό Κέντρο του Δήμου Θέρμου. Η ημερίδα απευθυνόταν σε όλους τους δημότες, για την εξασφάλιση ενός περιβάλλοντος αρμονικής συνύπαρξης ανθρώπων και ζώων και την αντιμετώπιση περιστατικών κακοποίησής τους.

Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο Δήμαρχος Θέρμου, Σπύρος Κωνσταντάρας και ο εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος σε Θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης, Γεώργιος Κοντογιάννης. Και οι δύο αναφέρθηκαν στην άριστη συνεργασία των δύο Δήμων σε θέματα που αφορούν στα ζώα συντροφιάς, καθώς επίσης και στη σημαντικότητα της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης των πολιτών στο συγκεκριμένο θέμα.

Ακολούθησε ομιλία από την Αντιδήμαρχο Δήμου Θέρμου Ιωάννα Καλημέρη, η οποία μίλησε για το πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς του Δήμου Θέρμου. Κατόπιν, ο Κτηνίατρος και Αντιδήμαρχος Δήμου Αγρινίου Ιωάννης Φαρμάκης αναφέρθηκε στις υποχρεώσεις των κυνηγών για τους κυνηγετικούς σκύλους και σε θέματα υγείας και μέτρα προφύλαξης.

Την εκδήλωση έκλεισε η Γεωπόνος Προϊσταμένη Τμήματος Αγροτικής παραγωγής του Δήμου Αγρινίου, κ. Βασιλική Καραπαπά μιλώντας για τη νομοθεσία και τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος