Σε συνέχεια της επίσημης παρουσίασης που είχε γίνει στην Αθήνα

Παρουσίαση της αναβίωσης του Ιερού Λόχου πραγματοποιήθηκε στο Μεσολόγγι την Κυριακή 10 Μαρτίου 2019, σε συνέχεια της επίσημης παρουσίασης που είχε γίνει στην Αθήνα στις 24 Φεβρουαρίου, στην Αίθουσα της Παλαιάς Βουλής στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.

Μετά την Θεία Λειτουργία και την Δέηση που ετέλεσε ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμάς στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος, η Φιλαρμονική φορώντας την στολή των Ιερολοχιτών παιάνισε στους δρόμους της Ιερής Πόλης και κατέληξε στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα εκδηλώσεων της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας.

Χαιρετισμούς απηύθηναν ο Προέδρος του Συλλόγου Φίλοι της Μουσικής «Διονύσιος Σολωμός» κ. Δημήτρης Φωλιάς, ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς και ο Δήμαρχος Μεσολογγίου κ. Νίκος Καραπάνος, ενώ μίλησαν ο κ. Γεώργιος Σούρλας, ο οποίος παρουσίασε το βιβλίο του «Στα βήματα του Ιερού Λόχου» και η κα. Νικολέττα Ζυγούρη, με θέμα «Η ιστορία του Ιερού Λόχου μέσα από τα κειμήλια του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου».

Στη συνέχεια, ο Αρχιμουσικός του Συλλόγου «Διονύσιος Σολωμός» κ. Μάκης Κουτσαγγέλης παρουσίασε την Στολή, την Σημαία, την Λόγχη και το Έμβλημα του Ιερού Λόχου, διηγήθηκε το ιστορικό των γεγονότων που οδήγησαν στην Αναγέννηση του Ιερού Λόχου στην Ιερή Πόλη, ανέπτυξε τον σχεδιασμό των εκδηλώσεων εν όψει της 200ης Επετείου της Επαναστάσεως του 1821 και της Εξόδου του Μεσολογγίου, εξήγησε γιατί η Αναβίωση του Ιερού Λόχου πραγματοποιείται στην Ιερή Πόλη και τους λόγους για τους οποίους το Μεσολόγγι καθίσταται η πρωτεύουσα πόλη των εορτασμών για τα 200 έτη από την Επανάσταση του 1821.

Ο Δήμαρχος κ. Νίκος Καραπάνος ανέφερε στον χαιρετισμό του: «το Μεσολόγγι πρέπει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος με εξωστρέφεια, μια εξωστρέφεια που θα διοχετευθεί και μέσα από τους διαύλους της Ιστορίας και του Πολιτισμού. Η αναβίωση του Ιερού Λόχου στην Ιερή πόλη σηματοδοτεί την αρχή ενός μεγάλου και ωραίου ταξιδιού το οποίο, με προορισμό την επέτειο των 200 ετών από την κήρυξη της Επανάστασης, θα αναδείξει με την υποστήριξη και αρωγή του Δημοτικής Αρχής και της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, τη βαριά ιστορική κληρονομιά και το μοναδικό ιστορικό και πολιτισμικό προφίλ της Ιερής πόλης του Μεσολογγίου».

Στο τέλος της εκδήλωσης ο κ. Γεώργιος Σούρλας ανακηρύχθηκε Επίτιμος Πρόεδρος του Συλλόγου «Διονύσιος Σολωμός». Τιμητικές διακρίσεις και ευχαριστήρια απονεμήθηκαν επίσης, από τον Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και τον Σύλλογο «Διονύσιος Σολωμός» σε όσους συμμετείχαν, βοήθησαν και στήριξαν το εγχείρημα της Αναβίωσης του Ιερού Λόχου.

Και τις δύο εκδηλώσεις, στην Αθήνα και το Μεσολόγγι, προλόγισε και συντόνισε ο Επικεφαλής του τμήματος Διεθνών Ειδήσεων της τηλεόρασης του ΑΝΤ1 κ. Νικόλας Βαφειάδης.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος