Οι αριστερόχειρες υπήρχαν πάντα, από την παλαιολιθική εποχή ακόμα, σύμφωνα με τους ερευνητές. Μπορεί να αποτελούν μόνο το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού αλλά έρευνες δείχνουν ότι τα ποσοστά αυτά αυξάνονται σημαντικά κάθε χρόνο. Ο Ρώσος καθηγητής βιολογίας Alexander Dubov, σε έρευνα του σημειώνει ότι: «ο αριθμός των αριστερόχειρων που γεννήθηκαν το 2005 είναι διπλάσιος από αυτόν που καταγράφηκε το 1990. Σήμερα υπολογίζονται περίπου στα 600 εκατομμύρια και με αυτή την αυξητική πορεία, το 2020 θα ξεπερνούν το ένα δισεκατομμύριο».

Πρακτικές του παρελθόντος που ανάγκαζαν τα παιδιά να χρησιμοποιούν μόνο το «καλό» τους χέρι, το δεξί, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Η βίαιη μεταβολή από αριστερόχειρα σε δεξιόχειρα επιβεβαιώνεται από αμερικανικές έρευνες που δείχνουν ότι οι ηλικιωμένοι είναι σε μικρότερα ποσοστά αριστερόχειρες από τους νεότερους ανθρώπους. Συγκεκριμένα το 12% των εικοσάχρονων είναι αριστερόχειρες σε σύγκριση με μόλις 5% των πενηντάρηδων και κάτω του 1% των άνω των 80ετών.

Σε τι οφείλεται όμως η αριστεροχειρία; Το 2007 ανακαλύφθηκε το γονίδιο LRRTM1, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στη κατανομή διάφορων λειτουργιών στον εγκέφαλο. Αλλά ακόμα και η ηλικία της μητέρας κατά την κύηση φαίνεται πως έχει σημασία καθώς όσο μεγαλύτερη είναι τόσο πιο πιθανό να γίνει αριστερόχειρας το παιδί. Ενώ είναι πιο συχνό φαινόμενο στους άνδρες.

Από το 2002, οι αριστερόχειρες, έχουν τη δική τους μέρα, 13 Αυγούστου. Όλοι τους όμως είναι σε κάποιο βαθμό αμφιδέξιοι, χρησιμοποιούν δηλαδή εξίσου και το δεξί τους χέρι. Η ικανότητα τους αυτή, είναι απαραίτητη για την επιβίωσή τους σε ένα κόσμο που έχει κατασκευαστεί για τους δεξιόχειρες. Οι αριστερόχειρες βρίσκονται συχνά σε μειονεκτική θέση και είναι πιο επιρρεπείς σε ατυχήματα. Οι βιομηχανίες πλέον όμως εναρμονίζονται με την ανάγκη δημιουργίας αντικειμένων βολικών στη χρήση από τους αριστερόχειρες. Με την Gaskell Guitars, στην Αυστραλία να είναι η πρώτη εταιρεία παγκοσμίως που φτιάχνει κιθάρες αποκλειστικά για αριστερόχειρες. Ποντίκια υπολογιστών, ψαλίδια, μαχαίρια και πολλά ακόμα εργαλεία έχουν φτιαχτεί για τους αριστερόχειρες.

Μερικές από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της παγκόσμιας ιστορίας ήταν αριστερόχειρες. Ο Κρις Μακμάνους του πανεπιστημίου του Λονδίνου σε βιβλίο του το αιτιολογεί βάση της διαφορετικής δομής του εγκεφάλου. Οι αριστερόχειρες έχουν διευρυμένο το φάσμα των ικανοτήτων τους, ενώ τα γονίδια για την αριστεροχειρία ρυθμίζουν και την ανάπτυξη των γλωσσικών κέντρων του εγκεφάλου. Υποστηρίζει ακόμα ότι η αύξηση των αριστερόχειρων θα οδηγήσει αντίστοιχα σε μια διανοητική πρόοδο και ιδιοφυίες στα μαθηματικά, τις καλές Τέχνες και τον αθλητισμό.

Έρευνα του 2006 από το κολέγιο Λαφαγιέτ και το πανεπιστήμιο Τζον Χοπκινς βρήκαν ότι οι αριστερόχειρες άνδρες είναι 15% πλουσιότεροι από τους δεξιόχειρες σε δείγμα φοιτητών και 26% όταν πρόκειται για πτυχιούχους πανεπιστημίου.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος