Κατσιφάρας: Με τη στήριξη της κοινωνίας θα υλοποιήσουμε με διαφάνεια τον σχεδιασμό για την αξιοποίηση του Λαδόπουλου

Όλες οι παρατάξεις, πλην της Αριστερής Παρέμβασης – Αντικαπιταλιστικής Κίνησης, ψήφισαν υπέρ του σχεδίου ανάπτυξης χρήσεων του πρώην εργοστασίου της Χαρτοποιΐας Λαδόπουλου στην Πάτρα, κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε τη Μεγάλη Δευτέρα 22 Απριλίου 2019.

Παράλληλα το Σώμα προχώρησε στην αποδοχή της δωρεάν παραχώρησης χρήσης του χώρου για 30 χρόνια. Στο πλαίσιο της αναβάθμισης του ακινήτου και της νότιας ζώνης της πόλης, ο Δήμος Πατρέων και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συμφώνησαν να προωθήσουν την αξιοποίηση του ακινήτου μέσω παραχώρησης από τον Δήμο στην Περιφέρεια.

Για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε και τις παραμέτρους που ελήφθησαν υπ όψη στον σχεδιασμό μίλησε ο εκπρόσωπος της Ομάδας Έργου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Βαγγέλης Καραχάλιος. Τον προκαταρκτικό φάκελο που δεν αποτελεί αρχιτεκτονική μελέτη, αλλά τη βάση της συζήτησης για την αξιοποίηση του συγκροτήματος παρουσίασε ο Γιώργος Κινδύνης Διευθυντής Έργων του τεχνικού συμβούλου SALFO Συνεργάτες Α.Ε.

Για την αξιοποίηση του πρώην συγκροτήματος Λαδόπουλου το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε την υποβολή πρότασης για τη χρηματοδότηση του εγχειρήματος από το Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι».

Εργοστάσιο Τέχνης

Για το γειτονικό Εργοστάσιο Τέχνης του Δήμου Πατρέων το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε την υποβολή πρότασης για ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων των εργασιών επισκευής και ενίσχυσης προϋπολογισμού 1,8 εκατομμυρίων ευρώ. Το έργο έχει σκοπό την επισκευή, ενίσχυση και τη γενικότερη αποκατάσταση του κτιρίου, με στόχο την ασφαλή επαναλειτουργία του και την ανάδειξή του ως χώρο-πυρήνα ενίσχυσης της πολιτιστικής και τουριστικής δράσης. Με την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων θα είναι εφικτή η χρήση του ως Κεντρική Θεατρική Σκηνή του Δήμου Πατρέων.

Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο Πάτρας

Πρόταση για ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αποφάσισε να υποβάλει το Περιφερειακό Συμβούλιο και για τη Μετατροπή του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου σε Εκθεσιακό – Μουσειακό χώρο. Στο υπόγειο και το ισόγειο της πτέρυγας Hansen θα λειτουργήσουν εργαστήρια καλλιτεχνικής δημιουργίας στο Δυτικό τμήμα, ενώ στο Ανατολικό θα λειτουργήσει το Ψηφιακό Κέντρο Οπτικοακουστικής Κληρονομιάς της Πόλης. Στη βόρειο-βορειοδυτική πλευρά του συγκροτήματος στο ισόγειο κτήριο και στον όροφο θα λειτουργήσει, όλο το κτήριο ως χώρος εστίασης (καφέ-εστιατόριο), ενώ δυτικά στο ισόγειο κτήριο θα λειτουργήσει αίθουσα μικρού συνεδριακού κέντρου.

Επίσης θα αξιοποιηθεί ο αύλειος χώρος για διαλέξεις, μουσικές εκδηλώσεις, προβολές κ.λπ., ενώ στον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους δύναται να πραγματοποιούνται θρησκευτικά μυστήρια με ταυτόχρονη χρήση του αίθριου. Η αρχιτεκτονική μελέτη περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες εργασίες για την μετατροπή των υφιστάμενων χώρων σε κατάλληλους για την φιλοξενία των νέων χρήσεων, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός των παρεμβάσεων ανέρχεται σε 10,6 εκατομμύρια ευρώ.

Πρώην Εργοστάσιο ΑΣΟ Πύργου

Ομόφωνα το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε την υποβολή πρότασης για χρηματοδότηση του έργου επανάχρησης του πρώην Εργοστασίου ΑΣΟ Πύργου και τη μετατροπή του σε πολυχώρο Πολιτισμού και Εκπαίδευσης με τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Κέντρου Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας. Στο εγκαταστάσεις πρώην ΑΣΟ προβλέπονται παρεμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού 12 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων τα 2 εκατομμύρια θα διατεθούν για εξοπλισμό.

Σε ό,τι αφορά τις εργασίες που θα εκτελεστούν μεταξύ άλλων αφορούν την αποκατάσταση κελύφους (δομική, μορφολογική και τυπολογική), του περιβάλλοντος χώρου, θα προχωρήσει η αποκατάσταση και ενίσχυση των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και δικτύων, ενώ θα γίνει προμήθεια εξειδικευμένου εξοπλισμού για το Κέντρο Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας. Το Κέντρο περιλαμβάνει μία αίθουσα προβολής και πολλαπλών χρήσεων 600-800 ατόμων, δύο αίθουσες προβολής και πολλαπλών χρήσεων 100-120 ατόμων, μία αίθουσα εκθέσεων και άλλων χρήσεων, ένα studio κινηματογραφικών λήψεων high definition, studio animation και ηχοληψίας, σουίτες μοντάζ high definition, αίθουσες εργαστηρίων και συναντήσεων εργασίας, όπως επίσης χώρους διοίκησης, βιβλιοθήκης, ταινιοθήκης, εργαστήριο κατασκευής σκηνικών, κλπ.

Η αξιοποίηση των κτιρίων του βιομηχανικού συγκροτήματος εκτιμάται ότι θα συνεισφέρει πολλαπλά στην εκπαιδευτική, οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα της πόλης, δεδομένου ότι ο Πύργος παρουσιάζει έλλειψη χώρων και κτιρίων που πληρούν τις προδιαγραφές για την δημιουργία υποδομής που να εξυπηρετεί τις πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων

Τέλος, το Περιφερειακό Συμβούλιο, κατά πλειοψηφία (με αρνητική ψήφο μόνο από τη Λαϊκή Συσπείρωση) προχώρησε στην αποδοχή της εντολής και πληρεξουσιότητας του Περιφερειάρχη για την υλοποίηση του έργου αναβάθμιση, βελτίωση και εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων, από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Με προϋπολογισμό 20 εκατομμυρίων ευρώ, εκσυγχρονίζεται κάθε λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων. Η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη, καθώς το έργο έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και θα υλοποιηθεί με τρία υποέργα που αφορούν την προμήθεια του εξοπλισμού, τις εργασίες αναβάθμισης, αλλά και την εγκατάσταση βιολογικού καθαρισμού.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος