1,87 εκ. ευρώ για το έργο – Τι περιλαμβάνει και που θα γίνει

Εγκρίθηκε η πρόταση του Δήμου Αγρινίου για «Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου» στο Αγρίνιο, συνολικού προϋπολογισμού 1.877.632,03 ευρώ και συνδικαιούχο τον Εμπορικό Σύλλογο Αγρινίου «Ο Ερμής».

Η έγκριση της πρότασης έγινε από την Ειδική Γραμματέα Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ του ΕΤΠΑ και του Ταμείου Συνοχής, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Η δράση «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου» χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομίας 2014 -2020», ενώ στην ίδια απόφαση περιλαμβάνονται και τα «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου» του Δήμου Αμφιλοχίας (προϋπολογισμού 1.752.800,00 ευρώ) και του Δήμου Ναυπακτίας (προϋπολογισμού 1.831.263,44 ευρώ).

Το «Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου» Αγρινίου

Η περιοχή παρέμβασης εκτείνεται σε επιφάνεια 36.857 τ.μ και εμπεριέχει τμήματα των οδών Σπύρου & Ελένης Τσικνιά (πρώην Π. Τσαλδάρη), Ζωοδόχου Πηγής, Καζαντζή, Ηλία Ηλιού, Διαλέτη, Στοά Παπαγιάννη, Δημητρακάκη, Παπαστράτου, 39ου Συντάγματος και Καραϊσκάκη.

Η πράξη αφορά παρεμβάσεις στοn δημόσιο χώρο και Λειτουργική / αισθητική αναβάθμιση των επιχειρήσεων που συμμετέχουν. Τα καταστήματα θ’ αποκτήσουν ομοιομορφία ως προς τις όψεις τους με ίδιου τύπου επιγραφές, συστήματα σκίασης και φωτισμό.

Σε ό,τι αφορά τον Δημόσιο χώρο, η πράξη θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο τριών υποέργων:

Υποέργο 1 «Εργασίες αναβάθμισης Δημόσιου Χώρου Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου Δήμου Αγρινίου»

Το υποέργο περιλαμβάνει:

 • Ανακατασκευή πεζοδρομίων των οδών Σπύρου και Ελένης Τσικνιά (πρώην Π. Τσαλδάρη) και Καζαντζή.
 • Εφαρμογή συστημάτων σκίασης στους πεζοδρόμους Παπαγιάννη και Διαλέτη.
 • Αναβάθμιση οδοφωτισμού με αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων συμβατικών φωτιστικών σωμάτων με νέα φωτιστικά σώματα τύπου LED υψηλής ενεργειακής απόδοσης σε όλη την περιοχή παρέμβασης.
 • Κατασκευή υπογείου δικτύου δημοτικού φωτισμού στις οδούς: Σπύρου & Ελένης Τσικνιά (πρώην Π. Τσαλδάρη), Ηλία Ηλιού και Καζαντζή .
 • Ανάπλαση πλατείας όπισθεν Δημοτικού Περιπτέρου με δημιουργία παιδικής χαράς και ειδικών χώρων για γκράφιτι.
 • Κατασκευή βάθρου, προθήκης και τοποθέτηση φωτισμού για την δημόσια έκθεση και ανάδειξη κιόνων του κτιρίου της Παλαιάς μητρόπολης Αγρινίου επί της οδού Καραϊσκάκη.
 • Προμήθεια υπόγειων κάδων επί των οδών: Σπύρου και Ελένης Τσικνιά και Παπαγιάννη, Καραϊσκάκη και Παπαστράτου, Σπύρου και Ελένης Τσικνιά και  Καζαντζή.

Υποέργο 2: «Προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων έξυπνης πόλης Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου Δήμου Αγρινίου»

Το υποέργο περιλαμβάνει:

 • Συστήματα Ασύρματης Πρόσβασης μέσω Wi-Fi.
 • Σύστημα Τηλε-Διαχείρισης και Τηλε-Ελέγχου Δικτύου Ηλεκτροφωτισμού.
 • Ηλιακό Δέντρο με φωτοβολταϊκά πάνελ τεχνολογίας LED στην πλατεία Ειρήνης.

Υποέργο 3: «Προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων βιώσιμης αστικής κινητικότητας Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου Δήμου Αγρινίου»

Το υποέργο περιλαμβάνει:

 • Σύστημα ελέγχου πρόσβασης σε εισόδους – εξόδους των πεζοδρόμων με βυθιζόμενες μπάρες σε όλη την περιοχή παρέμβασης

Ικανοποίηση στο Επιμελητήριο για τα «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου» σε Αμφιλοχία και Ναύπακτο

Με ανακοίνωσή του, το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας τονίζει ότι η έγκριση των δύο προτάσεων σε Δήμο Αμφιλοχίας και Ναυπακτίας αποτελεί «άλλη μια μεγάλη επιτυχία του», σε συνεργασία πάντα με τους δύο Δήμους, τον Εμπορικό Σύλλογο Ναυπάκτου και την Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Εμπορικών Σωματείων Ακαρνανίας.

«Ευχαριστούμε τους Δήμους Ναυπακτίας και Αμφιλοχίας για την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία, τον Εμπορικό Σύλλογο Ναυπάκτου και την Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Εμπορικών Σωματείων Ακαρνανίας για την εξαιρετική συνεργασία και βοήθεια που προσέφεραν για την επίτευξη του στόχου μας καθώς και το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης για τη δημιουργία του συγκεκριμένου προγράμματος που θα συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη των πόλεων και των επιχειρήσεων μας» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Επιμελητήριο.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος