Γράφει η Παρασκευή Δημοπούλου

Η εγκυμοσύνη αποτελεί μία όμορφη περίοδος στην ζωή μιας γυναίκας και όταν δεν υπάρχει σοβαρή ιατρική ένδειξη, η έγκυος γυναίκα μπορεί να απολαμβάνει, μεταξύ άλλων, και τα μπάνια της στην παραλία το καλοκαίρι.

Η επαφή με το νερό σε συνδυασμό με την κίνηση / κολύμπι θα την τονώσουν, αλλά και θα την εκτονώσουν συνάμα, θα την χαλαρώσουν αλλά και θα ενδυναμώσουν το σώμα της ώστε να ανταπεξέλθει ικανά κατά τον τοκετό της αργότερα.

Ναι στο κολύμπι λοιπόν, ωστόσο υπάρχουν κάποιοι «κανόνες» που θα πρέπει ακολουθούνται από την έγκυο για την διατήρηση της ομαλής συνέχισης της κύησής της.

Ορισμένοι από αυτούς τους κανόνες είναι:

  • Επιλέγετε καθαρές παραλίες με όσο το δυνατόν λιγότερους λουόμενους, για την αποφυγή κολπικών μολύνσεων.
  • Φοράτε γυαλιά, αντιηλιακό και καπέλο. Δεν μένετε πολλή ώρα κάτω από τις ακτίνες του ήλιου και φροντίζετε να ενυδατώνεστε επαρκώς.
  • Αποφύγετε το κολύμπι αμέσως μετά το φαγητό.
  • Αποφύγετε το κολύμπι σε βαθιά νερά χωρίς να υπάρχει κάποιος δίπλα σας, διότι υπάρχει ο κίνδυνος να νοιώσετε κράμπες στα πόδια σας. Αν όμως σας συμβεί αυτό μην χάσετε την ψυχραιμία σας, αλλά «ξαπλώστε» ανάσκελα στην επιφάνεια της θάλασσας (στην ουσία αφήστε το σώμα σας να επιπλέει), μέχρι να υποχωρήσει η κράμπα.
  • Αποφύγετε τα μπάνια σε πισίνες, και δη σε πισίνες με πολύ κόσμο, εκτός και αν πρόκειται για ιδιωτική πισίνα όπου τηρούνται αυστηρά οι κανόνες υγιεινής / καθαριότητας.
  • Αποφύγετε να τοποθετείτε την πετσέτα σας αυτούσια πάνω στην άμμο, αλλά πάνω σε ψάθα.
  • Μετά το μπάνιο σας, είτε στην θάλασσα είτε στην πισίνα, πλύνετε την ευαίσθητη περιοχή σας με γλυκό νερό και αλλάξτε το ήδη βρεγμένο μαγιό σας είτε με ένα δεύτερο στεγνό μαγιό, είτε με ένα καθαρό εσώρουχο.

Εν κατακλέιδι, «παν μέτρον άριστον» και καλή συνέχεια καλοκαιριού εγκυούλες!

Δημοπούλου Παρασκευή,
Νοσηλεύτρια – MSc στην Δημόσια Υγεία.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος