Ένα σημαντικό κέντρο πολιτισμού αλλά και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης ξεκινάει την λειτουργία του στο πιο ορεινό χωριό του Δήμου Θέρμου, με την τελετή των εγκαινίων που θα γίνει την Πέμπτη 17 Αυγούστου και ώρα 19:00. Η τελετή των εγκαινίων έναρξης λειτουργίας του κέντρου, έχει ενταχθεί στο πλαίσιο των φετινών εορταστικών εκδηλώσεων προς τιμήν του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.

Το κέντρο στεγάζεται στο πρώην Δημοτικό Σχολείο Αργυρού Πηγαδίου, το οποίο έχει ανακαινιστεί, διατηρώντας τον παραδοσιακό αρχιτεκτονικό χαρακτήρα της περιοχής, με την πέτρα να κυριαρχεί τόσο στην τοιχοποιΐα όσο και στο πλακόστρωτο και βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με το ορεινό τοπίο. Στο προαύλιο δε εκτίθεται ένα έργο του σμιλευτή πέτρας Σωτήρη Χολέβα με θέμα την «Παρακαλιά», τη συνδρομή δηλαδή όλου του χωριού και κύρια των γυναικών, στη μεταφορά υλικών για το κτίσιμο ενός νέου σπιτιού.

Στο εσωτερικό, υπάρχει η δυνατότητα να γνωρίσει ο επισκέπτης τον τρόπο ζωής ενός ορεινού χωριού μέσα από κείμενα, φωτογραφίες, βίντεο και τις προσωπικές μαρτυρίες των ανθρώπων του, που παρουσιάζονται στη μεγάλη οθόνη και στις δύο διαδραστικές οθόνες του κέντρου. Ένα μενού στην κεντρική οθόνη δίνει τη δυνατότητα να κατευθυνθεί στις ενότητες της παρουσίασης που τον ενδιαφέρουν, ενώ, παράλληλα, ένα πλήθος από συνδέσμους σε κάθε ενότητα δίνει την δυνατότητα μετάβασης σε επιμέρους θέματα, ντοκουμέντα, φωτογραφίες κ.α.

Στην τελετή των εγκαινίων, μετά τον Αγιασμό και τους χαιρετισμούς των προσκεκλημένων, θα ακολουθήσει ξενάγηση στο χώρο του κέντρου με προβολή ντοκιμαντέρ, εισηγήσεις από τους Δρ. Ιωάννη Νεραντζή, αρχαιολόγο, με θέμα «Τρόποι Διαχείρισης Πολιτιστικής Κληρονομιάς», Δημήτριο Λιανό, δάσκαλο μέλος της Παιδαγωγικής Ομάδας του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Θέρμου, με θέμα «Άνθρωπος και Φυσικό Περιβάλλον, έννοιες αλληνένδετες» και παρουσίαση των τύπων οικοτόπων της περιοχής NATURA 2000 «Όρος Παναιτωλικό» από τον Φώτη Ξυστράκη, δασολόγο.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος