Χρεωστικά εκκαθαριστικά για 250.000 άτομα

Τα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ εστάλησαν σε 1.155.534 ασφαλισμένους αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες. Τα εκκαθαριστικά είναι χρεωστικά για περίπου 250.000 άτομα. Σημειώνεται, ότι για περίπου 150.000 άτομα, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη ο έλεγχος, και περίπου ο ένας στους πέντε θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον εισφορές.

Οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να εξοφλήσουν το ποσό σε πέντε δόσεις (Η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι 31 Μαΐου και η τελευταία δόση θα πρέπει να πληρωθεί στις 28 Σεπτεμβρίου 2018).

Για όσους δικαιούνται επιστροφή, προβλέπεται ότι το ποσό ως 50 ευρώ δεν επιστρέφεται, αλλά συμψηφίζεται, ενώ για όσους δικαιούνται επιστροφή από 50,01 ευρώ και πάνω θα δουν το ποσό αυτό στον τραπεζικό τους λογαριασμό ως το τέλος Ιουνίου.

Τι ισχύει όμως για όσους έχουν χρέη στο Δημόσιο; Το ποσό με το που πιστωθεί στο όνομα του δικαιούχοι είναι δυνατό να κατασχεθεί και για να μην συμβεί αυτό οι δικαιούχοι επιστροφής θα πρέπει μέχρι τις 31 Μαΐου να κάνουν αίτηση συμψηφισμού με τις νέες εισφορές, έτσι ώστε να μην χάσουν το ποσό επιστροφή και να γλιτώσουν χρήματα από τις επόμενες εισφορές.

Δεν θα έρθουν αντιμέτωποι με κατάσχεση όσοι «απέκτησαν» χρέη μετά την 1/1/2017 αλλά και όσοι έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση χρεών.

thecaller.gr
Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος