Ο Κώστας Δήμου Μαραγιάννης στα δεξιά

Έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών ο συμβολαιογράφος, συγγραφέας και ιστορικός ερευνητής Κώστας Δήμου Μαραγιάννης.

Από το 1949 που δημοσίευσε στο “Βήμα” το πρώτο του άρθρο για τον Κοσμά τον Αιτωλό, μέχρι τις έσχατες ημέρες του βρισκόταν στο πνευματικό προσκήνιο άλλοτε με τα άρθρα του στον Αθηναϊκό και τον Τοπικό Τύπο, άλλοτε με τα βιβλία του. Το έργο του εκτείνεται σε όλο το φάσμα της λαϊκής μαρτυρίας και παράδοσης, δεν είναι μόνο ιστορικό, αλλά και λαογραφικό, και κοινωνικό και πολιτιστικό. Διέσωσε ένα πολύτιμο υλικό της Αιτωλίας και, πλέον, το παραδίδει στους μελλοντικούς ερευνητές για περαιτέρω έρευνα.

Ο συγγραφέας Βασίλης Λαμνάτος γράφει γι’ αυτόν: “Ο Κώστας Δήμου Μαραγιάννης είναι ένας ακούραστος πνευματικός άνθρωπος. Γράφει συνεχώς για ν’ αφήσει γραπτά στοιχεία στις γενιές που έρχονται, για να τους δώσει το έναυσμα στης ιστορικής έρευνας και της ιστορικής μελέτης. Γι’ αυτό μαζεύει, συγκρίνει, ταξινομεί και καταγράφει άκοπα ό,τι πέφτει στην αντίληψή του και ό,τι έχει σχέση με την ιστορία και την ύπαρξη του Ελληνισμού, με το φως του κόσμου και της οικουμένης”.

Και ο καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου των Αθηνών Τάσος Μπουγάς τον κατατάσει στους τοπικούς λόγιους και εξηγεί: “Τοπικός λόγιος είναι εκείνος που οργώνει, καλλιεργεί τον τόπο απ’ όπου αντλείς τις δυνάμεις του”.

Ο συγγραφέας Μαραγιάννης κινήθηκε στην σφαίρα του αυτονόητου καθήκοντος, δεν διεκδίκησε ποτέ δάφνες. Για το έργο που αφήνει πίσω του και για την προσωπικότητα αυτού του επιφανούς Αιτωλού απαιτείται εργασία πολλών ειδικών.

Το σημείωμα αυτό γράφηκε μετά από την είδηση του θανάτου του που μου έφερε θλίψη, γράφηκε ως ένα καλό κατευόδιο για την πιο ευγενή ψυχή της Αιτωλίας που γνώρισα σε όλη μου τη ζωή.

Παντελής Φλωρόπουλος

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
SHARE
Προηγούμενο άρθροΑγρίνιο: Νεαρή έκλεψε 100 ευρώ από 85χρονο
Επόμενο άρθροΣυλλυπητήρια Κωνσταντάρα για τον Κώστα Δήμου Μαραγιάννη
... γεννήθηκε στη Μυρτιά της Αιτωλίας το 1955. Εκδότης και συντάκτης περιοδικών, μεταξύ των οποίων: «Αραμπάς» (1991 – 1997), «Στρατόσφαιρα» (1999 – 2000) και «ΑγοράΖην» (2004 – 2008). Εκδότης και δημοσιογράφος της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Αναγγελία» (Αγρινίου) από το 2000 μέχρι τον Ιούλιο του 2017, έκτοτε δε, τακτικός συνεργάτης της “Αναγγελίας” με άρθρα, χρονογράφημα και παραμύθι. Εργάστηκε στο ραδιόφωνο από το 1990 μέχρι το 1996. Το 2016 βραβεύτηκε από τον “Παρνασσό” για το θεατρικό έργο του “ο Καραγκιόζης... Έλληνας”. Παραμυθογράφος, με πρώτο παραμύθι του την “Πολιτεία των λουλουδιών” (1980) και τον “Παραμυθόκηπο” (2010 και 2018).