Που απαγορεύεται η κυκλοφορία στην Αιτωλοακαρνανία – Τι να προσέχουν οι πολίτες

Στην κατηγορία κινδύνου 3 (υψηλή) βρίσκονται οι Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας για το Σάββατο 24 Αυγούστου, σύμφωνα με πρόβλεψη της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας  όπως φαίνεται και στον ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς. Περιοχές της Αχαΐας και της Ηλείας μάλιστα θα βρίσκονται στην κατηγορία κινδύνου 4 (πολύ υψηλή).

Κατά τις ημέρες υψηλού κινδύνου ή κατάστασης συναγερμού (κατηγορία 4 και 5 του ημερήσιου χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς) απαγορεύεται η κυκλοφορία οχημάτων και η παραμονή εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και ευπαθείς περιοχές τις νυκτερινές ώρες και συγκεκριμένα από 21.00 μέχρι 06.00.

Οι απαγορεύσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας

Σύμφωνα με την σχετική απόφαση της Αντιπεριφερειάρχη Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνας Σταρακά οι απαγορεύσεις ισχύουν:

-στις δασικές περιοχές του ορεινού όγκου της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας.
-στο Δασύλλιο Αγίου Χριστόφορου του Δήμο Αγρινίου
-στο Δασύλλιο Παραβόλας του Δήμου Αγρινίου.
-στο Πευκοδάσος Αγίου Συμεών του Δήμου Μεσολογγίου
-στο Δάσος Φράξου στους Δήμους Μεσολογγίου και Ξηρομέρου
-στο Δασύλλιο Οινιάδων του Δήμου Μεσολογγίου
-στο Δασύλλιο του Δήμου Θέρμου
-από την Πλατεία Κάστρου Ναυπάκτου μέχρι τον Περιφερειακό Δρόμο Ναυπάκτου.

Ακόμη, η απαγόρευση ισχύει πέριξ των αρχαιολογικών χώρων καθώς και των θρησκευτικών χώρων, όπως επίσης πέριξ και εντός των σκουπιδότοπων – χωματερών της Αιτωλοακαρνανίας.

Τι να προσέχουν οι πολίτες

Οι πολίτες πρέπει ν’ αποφεύγουν εργασίες και ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως ρίψη αναμμένου τσιγάρου, καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών, χρήση μηχανημάτων που μπορούν να προκαλέσουν σπινθήρα, χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.ά. Ιδιαίτερα συνιστάται η προσοχή στους αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους για την αποφυγή ενεργειών πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια οφειλόμενη σε εργασίες στην ύπαιθρο.

Κατά την αντιπυρική περίοδο απαγορεύεται η χρήση πυρός στην ύπαιθρο για διαφόρους λογούς και η καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών χωρίς απαιτούμενη άδεια από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Σε περίπτωση που αντιληφθείτε πυρκαγιά, παρακαλείστε να ειδοποιήσετε άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199 ή στον Πανευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112.

Οδηγίες προς τους πολίτες

Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος