Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Δημήτρης Φεργάδης: “Με αφορμή την Columbia”

Κοινοποίηση

Η βιομηχανία της δισκογραφίας στην Ελλάδα κατά τον 20ό αιώνα – Σελίδες 400, εκδόσεις ΚΨΜ

Άπειρες άγνωστες ιστορίες, χιλιάδες μικρά ή μεγάλα γεγονότα που συνέβησαν στα στούντιο και στο ιστορικό εργοστάσιο του Περισσού – Ριζόπολης, μικρά και μεγάλα πράγματα που βρίσκονται πίσω από τους δίσκους που λατρέψαμε, είναι το θέμα του βιβλίου του Δημήτρη Φεργάδη «Με αφορμή την Columbia» που παρουσιάστηκε τον Απρίλιο στην Αθήνα από το Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς και τις εκδόσεις ΚΨΜ.

Το βιβλίο περιέχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πληροφορίες και στοιχεία που συνθέτουν την ιστορία της μουσικής βιομηχανίας της χώρας.

Η μουσική… Η ιστορία της… Ένα μεγάλο κομμάτι της εγχώριας – και όχι μόνο – ιστορίας της μουσικής, είναι η ιστορία της δισκογραφίας, η ιστορία της Columbia. Άπειρες μικρές και καθημερινές στιγμές, άπειρες άγνωστες ιστορίες, χιλιάδες γεγονότα που συνέβησαν στα studio και το ιστορικό εργοστάσιο του Περισσού-Ριζούπολης, μικρά και μεγάλα πράγματα που βρίκσονται πίσω από τους δίσκους που λατρέψαμε, πίσω από τα cd που αγοράσαμε, πίσω από τα αγαπημένα τραγούδια που ακούμε.

“Η πενηντάχρονη δουλειά και πείρα μου στη δισκογραφία, η μνήμη και οι μαρτυρίες συνεργατών και φίλων συναδέλφων παλαιότερων από εμένα, πρωταγωνιστών τις εποχές που δενότανε τ’ ατσάλι στην ΚΟΛΟΥΜΠΙΑ και τα όσα διασωσμένα – λίγα – πολύτιμα έγγραφα, φυλαγμένα στα φυλλοκάρδια, πιστεύω πως είναι ικανά στοιχεία για να γραφτεί έτσι όπως θα γραφτεί η πρώτη ολοκληρωμένη – κατά προσωπική άποψη – πολύπλευρη ιστορία της δισκογραφικής βιομηχανίας στην Ελλάδα τον 20ό αιώνᨔ, σημειώνει ο συγγραφέας.

Σε συνέντευξή του στην Ασπασία Κακολύρη ο συγγραφέας του βιβλίου απαντά στην ερώτηση “ποιες ήταν οι συνθήκες που οδήγησαν την θρυλική εταιρεία στο κλείσιμο”. Λέει:

“Το τέλος της δεκαετίας του ’70 σημαδεύεται από έντονες απεργιακές κινητοποιήσεις. Οι εργαζόμενοι στην Columbia… ζωηρά παρόντες. Λέγεται, λοιπόν, πως το εργοστάσιο της Columbia οδηγήθηκε στο, μετά μία δεκαετία, κλείσιμό του, εξαιτίας αυτών των κινητοποιήσεων. Θεωρώ την εκτίμηση αυτή επιεικώς λανθασμένη, αποπροσανατολιστική και υποβολιμαία. Γεγονότα πολύ μεγαλύτερα από τα πιο πάνω, όπως η ένταξη της Ελλάδος, στην τότε ΕΟΚ, η διαφαινόμενη αλλαγή του φορέα ήχου (CD αντί βινυλίου και κασέτας) η επιλογή νέων χωρών παραγωγής στη Βόρεια Ευρώπη (UDEN), η εξαγορά, τέλη δεκαετίας του ’80, της MINOS από την EΜΙ ήταν η… φυσιολογική φορά των πραγμάτων για το κλείσιμο της Columbia στις 30/4/1991. Αυτό λέει η ψύχραιμη ανάλυση, η μελέτη και η ερμηνεία των οικονομικών και γεωστρατηγικών πολιτικών της περιόδου 1980-1990, όπου τα ευρωπαϊκά-μητρικά κέντρα αποφάσεων αναδιέτασσαν δυνάμεις”.

Τμήμα Ειδήσεων
Τμήμα Ειδήσεωνhttps://agriniovoice.gr
Ειδησεογραφία με έμφαση στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Επικαιρότητα, Θέσεις Εργασίας, Παναιτωλικός, Μικρές Αγγελίες. Με την υποστήριξη της Εβδομαδιαίας Εφημερίδας της Αιτωλοακαρνανίας «Αναγγελία».
spot_img

Διαβάστε επίσης: