Οι… αναποδιές που φέρνει η απλή αναλογική στους Δήμους της Αιτωλοακαρνανίας

Σοβαρά προβλήματα διακυβέρνησης των Δήμων σε όλη την χώρα παρουσιάζονται με το νέο Νόμο της Απλής Αναλογικής, κάτι που φυσικά ισχύει και για τους Δήμους της Αιτωλοακαρνανίας. Λίγο πολύ, όλοι οι Δήμαρχοι (πλην του Κωνσταντάρα στον Δήμο Θέρμου) θα έρθουν αντιμέτωποι μ’ ένα πρωτόγνωρο σκηνικό, λόγω της ισχύος του συστήματος της απλής αναλογικής.

Σε όλη την Ελλάδα, οι τελικοί νικητές σε 7 περιφέρειες και περίπου 220 δήμους καλούνται ν’ αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της απλής αναλογικής που τους αφήνουν χωρίς την πλειοψηφία των αντίστοιχων Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβουλίων.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Αιτωλοακαρνανία υπάρχει στον Δήμο Ναυπακτίας, όπου ο κ. Γκίζας καλείται να κυβερνήσει με μόλις 28,57% των εδρών στο Δημοτικό Συμβούλιο!

Ας δούμε αναλυτικά τι ισχύει ανά Δήμο:

Δήμος Θέρμου

Μόνος του θα λαμβάνει αποφάσεις ο Δήμαρχος Θέρμου Σπύρος Κωνσταντάρας, αφού κέρδισε την αυτοδυναμία από την πρώτη Κυριακή, εκλέγοντας συνολικά 11 Δημοτικούς Συμβούλους από τις συνολικά 21 έδρες που έχει ο Δήμος.

Δήμος Ναυπακτίας

Μόλις 6 από τους 27 Δημοτικούς Συμβούλους «κέρδισε» ο νέος Δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλειος Γκίζας. Λαμβάνοντας υπόψη τους εκλεγμένους Συμβούλους όλων των παρατάξεων, προκύπτει ότι ο κ. Γκίζας στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο θα έχει μόλις 6 δικούς του ανθρώπους και 21 «αντιπάλους» της αντιπολίτευσης!

Αυτή η αναλογία μεταφράζεται σε ποσοστό 28,57%, λίγο παραπάνω δηλαδή από το ποσοστό που πήρε στον πρώτο γύρο (23,48%).

Η κατανομή των εδρών στον Δήμο Ναυπακτίας: Από 6 έδρες ο Γκίζας και ο Λουκόπουλος, 5 έδρες ο Μπουλές, 4 ο Τσουκαλάς, 3 έδρες ο Κοτσανάς, 2 ο Γούλας και 1 ο Νταουσάνης.

Δήμος Αγρινίου

Τέσσερις έδρες λείπουν από τον Δήμαρχο Αγρινίου Γιώργο Παπαναστασίου για την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Έχει τις 19 από τις 45 έδρες του Δημοτικού Συμβουλίου, κάτι που σημαίνει ότι του λείπουν 4 έδρες για την πλειοψηφία. Η κατανομή των εδρών στους υπόλοιπους Συνδυασμούς: 13 η Σταρακά, 5 ο Καμμένος, 4 ο Καζαντζής, 2 ο Παπανικολάου, 1 ο Μερμίγκης και 1 ο Καραμητσόπουλος.

Δήμος Αμφιλοχίας

Με 8 στις 27 έδρες καλείται να κυβερνήσει ο Γεώργιος Κατσούλας στον Δήμο Αμφιλοχίας, με την μείζονα αντιπολίτευση του κ. Κοιμήση να έχει περισσότερες έδρες από τον ίδιο (9)! Ο κ. Κατσούλας έχει ουσιαστικά μόλις το 29,63% των εδρών και χρειάζεται συμμαχίες για να φτάσει στις 14 έδρες που θα του δώσουν την πλειοψηφία.

Δήμος Ακτίου – Βόνιτσας

Λίγο καλύτερα είναι τα πράγματα για τον Γιώργο Αποστολάκη στον Δήμο Ακτίου – Βόνιτσας, αφού έχει 12 έδρες έναντι 9 της μείζονος αντιπολίτευσης του κ. Κασόλα. Ο κ. Αποστολάκης χρειάζεται 2 έδρες για να σχηματίσει πλειοψηφία και λογικά θα τις βρει μέσω του κ. Μασούρα (έχει 5 έδρες) και του κ. Μωραΐτη (έχει 1 έδρα).

Δήμος Μεσολογγίου

Ισχυρός είναι ο Κωνσταντίνος Λύρος στον Δήμο Μεσολογγίου σε ό,τι αφορά τις έδρες, αλλά είναι το ίδιο ισχυρός με τον Νίκο Καραπάνο, αφού έχουν από 14 έδρες. Συνολικά οι έδρες του Δημοτικού Συμβουλίου είναι 33. Ο κ. Λύρος λοιπόν θα χρειαστεί συμμαχίες για την πλειοψηφία αφού του λείπουν 3 έδρες… Υπενθυμίζεται ότι 3 έδρες έχει ο Παντελής Σκαρμούτσος και από 1 έδρα οι Γερολυμάτος – Κοτσόργιος.

Δήμος Ξηρομέρου

Παρά την συντριπτική επικράτησή του στον Δήμο Ξηρομέρου (με 75,94% στον δεύτερο γύρο), ο Γιάννης Τριανταφυλλάκης δεν έχει την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο κ. Τριανταφυλλάκης έχει 13 από τις 27 έδρες του Δ.Σ. και καλείται να βρει άλλη μία για την πλειοψηφία. Ο Ερωτόκριτος Γαλούνης έχει 7 έδρες, ο Παναγιώτης Στάϊκος 5 έδρες και ο Δημήτριος Κομπλίτσης 2 έδρες.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος